Karkasinis namas: stogo konstrukcijos įrengimas

Tinklaraščio „Statome namą“ autorius rašo, kad statybose laikas bėga taip greit, kad tik spėk suktis. Vis dėlto, darbai vietoje nestovi. Šįkart dalijamės įrašu apie tai, kaip buvo įrengtas stogo karkasas.

Visi, kurie užsiima statybomis, sutiks, kad jose galioja kitoks laiko skaičiavimas. Laikas čia bėga bent du, jei ne tris, kartus greičiau. Nuo paskutinio įrašo praėjus pusantro mėnesio, nemažai pasistūmėjome: stogo karkasas padarytas, plėvelė uždengta, jau ir grebėstai sugulę laukia stogo dangos! Langai po ilgų kančių, dvejonių, abejonių ir dar visokio galvos skausmo irgi užsakyti, net namo spalva išrinkta! Ruduo – tinkamas metas rašyti, turbūt ir skaityti.

Taigi, apie paskutinius vasaros darbus – karkaso pabaigimą. Surinkus sienas, atėjo metas stogui. Teko pavargti ieškant medienos vasaros pabaigoje – tokiu metų laiku medis tampa kone deficitine preke. Stogui ieškojome 5 x 20 x 600 cm apie 3 m3 gegnių ir 10 x 15 x 600 cm 1,5 m3 gulekšnių. Tinklaraščiuose prisiskaitėme įvairių nuomonių, ar pirkti juos impregnuotus ar ne. Mūsų nuomone, nuo kiauro stogo turi gelbėti ne impregnuota mediena. Tačiau taip jau atsitiko, kad pirkome impregnuotą, nes kitokios neturėjo. Be to, ir kaina (mūsų nuostabai) skyrėsi gana nežymiai – 5 eurais už 1 m3. Žinoma, tas impregnavimas buvo ne vakuuminis, tai labiau teorinis dalykas – regis, šliūkštelėta kibiru dėl spalvos.

Prieš pradėdami konstruoti stogą dar pasirūpinome lubų sijomis. Mūsų lubos bus medinės dėl dviejų priežasčių: pirma, žinoma, dėl grožio, antra, dėl nenorėjimo sukti, glaistyti ir dažyti gipso sau virš galvos. Lubų sijos – 10 × 20 cm. Kol kas jų niekaip neapdirbome ir dar netvirtinome, tiesiog suklojome kas 80 cm. Sijos tapo ir labai geru pagrindu susikloti lentoms, ant kurių vaikščiojome konstruodami stogą.

Pradedant montuoti stogo konstrukciją, svarbus klausimas – kokio gi nuolydžio stogą daryti. Mes norėjome rasti aukso viduriuką tarp stataus ir plokščio. Išbandėme keletą variantų programoje, tačiau galutinį tašką padėjo realūs, jau pastatytų namų, pavyzdžiai. Apsisprendėme dėl savojo – 27 laipsniai. Jeigu kam nors kiltų klausimų ir ieškotumėte, kaip greitai pasiskaičiuoti, kokio nuolydžio stogas bus, kokio matmens bus konstrukcija, internete yra daugybė naudingų lentelių, kurios puikiai iliustruoja nuolydį. Štai viena iš jų:

Pradėjome nuo pagrindinio stogo, jo ilgis – 12 m. Kadangi stogas pakankamai plokščias, nusprendėme gegnes guldyti ant trijų laikančiųjų gulekšnių. Centrinis gulekšnis pakabintas 230 cm aukštyje, ramsčiai sustatyti beveik kas 2,9 m, o gegnių ilgis – 5,5 m, jas guldėme 65 cm žingsniu.

Mažesniajam stogui nedarėme labai stiprios konstrukcijos, nes stogo ilgis tik 3,8 m, todėl nusprendėme, kad pakaks centrinio gulekšnio. Kraigo aukštis – 190 cm, gegnes dėjome kas 55,5 cm pagal vatos plotį, nes priestato stogą planuojame apšiltinti. Taip nuspręsta dėl to, kad lubų aukštis žemiausiame taške bus tik 240 cm (40 cm žemesnis nei namo), taigi, planuojame palikti jas atviras, neuždaryti, o daryti šlaitines lubas. Vainiko mazgai buvo tvirtinami metalinėmis plokštelėmis, o pačios gegnės prie apatinio namo gulekšnio – specialiais gegnių kampais iš abiejų pusių.

Dirbome trise, per dvi dienas suguldėme lubų balkius ir surinkome stogo konstruktyvą. Tiesa, gegnės buvo tik paguldytos ant stogo, nežiūrint nei atstumo tarp jų, nei lygumo. Dar keletą dienų užtruko jas išlyginti, tai jau buvo vieno žmogaus darbas. Taip pat užpildyti tarpai tarp gegnių, nes būtent šioje vietoje perdangos apšiltinimas susijungs su sienų apšiltinimu. Vėliau buvo nupjaustyti gegnių galai, kadangi pakalimas eis ne pagal stogo nuolydį, o bus statmenas sienoms, gegnes reikėjo pjauti tiek horizontaliai, tiek vertikaliai.

Šaltinis ir nuotraukos: tinklaraštis „Statome namą“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis