Darau pats: liepto statyba ir mūsų tvenkinys

Tokiu oru, koks vyrauja šiuo metu, dauguma vandens telkinių yra užšalę ir ant ledo galima saugiai vaikščioti. Dalijamės skaitytojo pasakojimu, kaip jis ant užšalusio tvenkinio pasistatė lieptą.

Metams bėgant mūsų tvenkinys didėja ir po truputį keičiasi. Didėja jo plotis, auga žuvys. Šie metai nebuvo niekuo išskirtiniai: vasarą džiaugiamės maudynėmis ir retomis žvejybomis, padidinome tvenkinį keliais arais, o žiemą laukė rimtesni darbai – liepto statyba.

Liepto statybą planavome jau praeitais metais, tačiau dėl orų ledas buvo per plonas, kad ant jo liptum. Šiais metais žiema buvo geresnė ir galėjome įgyvendinti beveik viską, ką buvome suplanavome. Vienam pastatyti tokio dydžio lieptą gana sudėtinga, taigi, teko organizuoti nedidelę talką ir per 1,5 dienos liepto metalinė konstrukcija buvo beveik baigta.

Mūsų lieptas išėjo gana nemažas: 7 metrų ilgio, 1,4 metro pločio, liepto gale – 3,5 ir 2,5 m aikštelė, kurioje bus galima įkurdinti du gultus, meškerių laikiklius, orapūtę ir žuvų šėryklą. Liepto konstrukcija gana paprasta. Naudojome 5 cm diametro storasienius metalinius vamzdžius ir 5 su 5 cm kampuotį. Svarstėme naudoti didesnio diametro vamzdžius, tačiau tokius jau buvome nusipirkę.

Pirmiausia žvejybiniu grąžtu pragręžėme skyles lede. Vamzdžiai buvo kalami kas 1,2 metro, vėliau visa konstrukcija papildomai sutvirtinta metaliniais kampuočiais. Kalimui naudojome 15 kg kūjį, dalydamiesi juo tarpusavyje. Pats kalimo procesas gana ilgas ir nuobodus, juo labiau, kad tą dieną lauke buvo -18. Į gruntą vamzdžius galėjome įkalti iki metro gylio, daugiau rankomis sukalti nepavyko. Tikimės, kad to užteks.

O kad maudytis būtų dar smagiau, teko keletą dienelių smagiai pasportuoti su karučiu ant ledo. Nuo statybų pradžios turėjome likusio smėlio ir plauto žvyro, kurio apie 40 karučių paskleidėme būsimos maudyklos vietoje, deja teko keletą kartų ir išsimaudyti. Visas naudotas metalas buvo nugruntuotas specialiu gruntu, skirtu laivams ir kitoms didelėms konstrukcijoms dažyti. Vasarą reikės tik ant tilto konstrukcijos prisukti medinius 5 ir 10 cm tašelius, o ant jų – lentas. Tvenkinio vandens lygį lengvai kontroliuojame išbėgimo sifonu, tad liepto apsemti neįmanoma.

Vasarą tvenkinys korekcijų taip pat neišvengė, netoliese pavyko rasti veikiantį ekskavatorių, tad nusprendėme juo pasinaudoti. Per 1,5 dienos tvenkinys padidėjo 2 arais. Visą gruntą susikrovėme sklypo pakraštyje, kurį vienas mūsų skaitovas žadėjo šį pavasarį pasiimti, tikiuosi planai nepasikeitė :)

Tvenkinio korekcijos galutinės ir kuo toliau, tuo labiau svarstome apie galimybę išsikasti antrą 4–6 arų tvenkinį, skirtą išskirtinai tik žuvims auginti, nors vietos atsirastų ir ne vienam naujam tvenkiniui. Tvenkiniai kaip ir akvariumai – nuolat norisi didesnio.

Tvenkinio fauna ir flora šiais metais beveik nesikeitė, dauguma žuvų auga smagiai ir sparčiai, dvimečiai karpiai vasaros pradžioje svėrė apie 2 kg, bandomieji eršketukai auga labai lėtai, matyt kitos žuvys juos apvalgo. Upėtakiai peržiemojo, pavasarį buvome kelis su bučiumi pagavę, tačiau vėliau nei vieno iš 13 leistų nebepagavome. Amūrai ir plačiakakčiai apie save primena tik dideliais šešėliais vandens paviršiuje.

Nuo pat ankstyvo pavasario žuvis maitiname kviečiais, duona, Kretingos grūdų kombinuotais pašarais žuvims, šiais metais reikės išbandyti ir lenkiškus pašarus ir sukonstruoti šėryklą-stalą žuvims. Visai neseniai įsigijome orapūtę „Hiblow HP 50 D“ ir membraninį „Jager“ difuzorių iš viskastvenkiniams.lt, tačiau kai lauke +7 °C manau, kad ir ledo artimiausiu metu nebeliks.

Vienmečiai karpiukai, įleisti prieš 2 metus.

Auga visai neblogai, jau siekia apie 2 kg.

Panašu, kad vėžiai pas mus puikiai jaučiasi: šis išties įspūdingo dydžio, o rudenį pakrantėse pastebėjau mažų vėžiukų, kas labai maloniai nustebino. Kiek suprantu, siauražnypliai.

Iš gimtojo azotiškiausio miesto medelyno į mūsų dendrologinį parką atkeliavo ir du seniai ieškoti medeliai: raudonlapis „Acer Crimson King“ ir margalapis „Acer Drummondii“ klevai. Parką plėsime ir ateityje, bet prie tvenkinio augalų jau užteks.

Dabar belieka laukti kuo greičiau ateinančio pavasario ir svajoti, kaip bus galima žvejoti gulint ant liepto.

Šaltinis: iknamai.blogspot.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis