Darau Pats: dviračių entuziastas surentė patogų 17 kv.m. namą ant ratų

Kol kas mus, lietuvius, lepina šiluma, tačiau visi žinome, kokią dalį atlyginimo tenka pakloti už būstų šildymą užėjus tikrai žiemai. Pastatai visose šalyse yra energijos, o kartu ir pinigų „rijikai“, todėl gana sparčiai plinta mažų namų judėjimas. O dar jei tas mažas namelis... yra ant ratų!

Galite gyventi bet kuriame gražiausiame gamtos kampelyje minimaliomis išlaidomis. Nors kanadietis dviratininkas Kequyenas Lamas labiausiai mėgsta keliauti dviračiu, šį rudenį jis savo rankomis susirentė visai padorų namelį ant ratų: su dušu, tualetu, reikiama virtuvės įranga ir patogia lova „antresolėje“, jei ją taip galima pavadinti. Apie šį jauno vyro projektą rašo portalas Treehugger.com.

Specialiai mažų namų judėjimo entuziastams įkurtoje svetainėje Tinyhouseswoon.com galite rasti įkvėpimo apžiūrinėdami įvairiausius namukus: maži namai, mikro namai, namai iš čigoniško tipo vagonėlių, namai iš kemperių, „gūžtos“, kupoliniai namai, namai valtyse, namai iš autobuso ir taip toliau. Akivaizdu, jog gyvenimą „susimažinti“ nutarusiems žmonėms iš viso pasaulio fantazijos netrūksta.

Taigi nusprendė susimeistrauti būstą and priekabos platformos. Jo būsto plotas – beveik 17 kvadratinių metrų, o kad šis būstas tikrai skirtas jo šeimininkui, byloja specialiai dviračių gabenimui paliktos vietos.

Racionaliai apgalvota įvairių daiktų sandėliavimo erdvė – tam skirta vietos dvigubose namelio grindyse.

Kequyenas įrengė dvigubas stiklo duris, kad į namelį patektų kuo daugiau šviesos, o viduje esančiam jo šeimininkui atsivertų raminantys gamtos vaizdai.

Nedidelė patalpa šildoma dujomis, netoli įėjimo įrengtas šildytuvas. Kiek giliau – dujinė kaitlentė bei įprastos virtuvės spintelės. Nors tokiuose nameliuose sofa neretai atstoja lovą arba minkštųjų baldų apksritai nėra, K. Lamas savo namelyje pasistatė patogią sofą, o lovą perkėlė į „antrąjį aukštą“.

Kaip jau minėta, į rankenėle atveriamas grindis galima susidėti įvairius daiktus, pavyzdžiui, į saugyklą, įrengtą prie virtuvės zonos, Kequyenas susideda birius maisto produktus.

Virš dušo įrengta lova, o šalia jos – nedidelis langelis, kad į patalpą patektų daugiau dienos šviesos. Palubėje kybo ir ventiliatorius, kad šeimininkas galėtų atsigaivinti karštomis dienomis.

Neįprastas sprendimas – erdvė kalnų dviračiams palikta dušo patalpoje, tačiau greičiausiai kitur padėtas dviratis painiotųsi po kojomis.

Portalo Treehugger.com žurnalistai rašo, jog persikėlimas į mažą namą palieka žmogų tik su svarbiausiais ir brangiausiais jam daiktais. K. Lamo atveju tai buvo jo dviračiai.

Neįprasta yra matyti mažame name ant ratų dvejas duris, tačiau Kequyenui to reikėjo tam, kad patogiau būtų įsinešti dviratį nešlepsint per visą namelį.

Jauno vyro atliktas darbas tik dar kartą įrodo, jog pasiryžti gyventi mažesnėje erdvėje – tai nebūtinai keltis į tradicinį namelį ant ratų ar į sumažintą senovinės trobos versiją. Kruopščiai susiplanavus erdvę pagal savo poreikius, mažesnis kvadratinių metrų skaičius nekelia diskomforto. Ir išdrįsime teigti – K. Lamas su savo 17 kvadratinių metrų greičiausiai jaučiasi geriau ne tik už 50 proc. daugiabučių gyventojų, tačiau ir už kai kuriuos „pilių“ savininkus.

Tekstą vertė Inga Labutytė-Atkočaitienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis