Kaip paruošti šiltnamį prieš žiemą

Roges ruošk vasarą, o šiltnamį – rudenį. Perfrazavome žinomą posakį, kuris parodo pasiruošimo svarbą. Kai jau nuskynėte paskutinius pomidorus, paruoškite šiltnamį turtingam kitų metų derliui.

Pašalinkite augalų liekanas

Pradėkite nuo augalų, kurie augo jūsų šiltnamyje. Išneškite visus stiebus, nukritusius lapus. Jei šiltnamyje turėjote problemų su ligomis ar kenkėjais, nekraukite liekanų į kompostą, kad užkratų nepadaugintumėte kitiems augalams pavasarį. Tokias augalų liekanas geriausia sudeginti. Prieš degindami pasidomėkite savo kvartalo ar gyvenvietės sąlygomis dėl deginimo, toli gražu ne visur galima laisvai kurti ugnį kur užsinorėjus. Dėl saugumo ir skleidžiamų dūmų gali būti apribojimų, kada ir kokiu būdu galima deginti tokias atliekas. Jei šiltnamyje mulčiavote, mulčią taip pat patartina išnešti.

Kada ir kodėl reikia gerinti gruntą

Šiltnamyje dažniausiai auginamos tos pačios kultūros metai iš metų: agurkai, pomidorai, paprikos ir pan. Sąrašas trumpas, sėjomaina dažniausiai netaikoma. Tos pačios daržovės naudoja tas pačias maisto medžiagas, jas puola tie patys kenkėjai, tos pačios ligos. Kad žemė nebūtų taip alinama, lauke auginamas daržoves kaitaliojame, tačiau šiltnamyje tą padaryti sunku. Todėl tenka gerinti gruntą arba net jį visai pakeisti.

Galima pagalvoti, kad pagerinsite gruntą įterpdami mineralinių kompleksinių trąšų, tačiau to neužtenka. Trąšos aprūpina augalus ne tik pagrindiniais azoto, fosforo ir kalio elementais, bet ir labai svarbiais mikroelementais. Tačiau maitinant augalus vien tik tokiomis trąšomis, dirvoje ima mažėti organinės kilmės medžiagų. Todėl augalų ištraukos, kompostas, mėšlas, sideratai, mulčiavimas gali padėti išlaikyti balansą.

Fotolia nuotr.

Sideratai naudingi norint pagerinti gruntą

Nurinkus derlių, galima pagerinti gruntą pasėjant sideratinių kultūrų, dar vadinamų žaliosiomis trąšoms. Jie auginami, kad po to būtų užkasami ir taip patręštų dirvą, padarytų geresnę jos struktūrą, pagausintų organinių medžiagų. Pasėkite į šiltnamį baltųjų garstyčių, siauralapių lubinų, vikių, pašarinių pupų ar kitų sideratų (rasite bet kurioje sodininkų parduotuvėje ar internete). Jei sėsite į uždengtą šiltnamį, gerai paliekite.

Sideratai, pavyzdžiui, garstyčios, užkasami iki žydėjimo. Tačiau jei sėjate rugsėjį ar spalį, greičiausiai net ir nespės sužydėti. Tada nieko daryti ir nebereikia – atslinkus žiemai, garstyčios pašals ir pačios uždengs gruntą. Jei šiltnamis uždengtas, žiemą būtinai primeskite sniego į vidų.

Papildykite gruntą kompostu

Jei nesėsite sideratų, verta papildyti šiltnamio žemę pridėjus komposto – geriausia tokio, kurį pasigaminote savo sode. Jis natūralus, o jo kilmė tokia vietinė, kad daugiau vietinė negalėtų būti. Todėl visi elementai ir mikroorganizmai, susibūrę jūsų komposte, bus geriausia ir ekologiškiausia trąša nualintai šiltnamio žemei. Jei šį darbą atliksite dar iš rudens, dirva susigulės ir pavasarį jau drąsiai galėsite sėti pirmąsias daržoves į paruoštą gruntą.

Kaip tinkamai pakeisti gruntą šiltnamyje

Verta kasmet tokiais būdais pagerinti gruntą, tačiau jei to nedarėte keletą metų, jei augalus apniko ligos ir vis daugiau puola kenkėjai, metas gruntą pakeisti. Nukaskite bent 10cm gylio ir išneškite – pats tas rudeniškai mankštai gryname ore.

Sukraukite atskirą komposto krūvą, joje susluoksniuokite išneštas žemes kartu su nupjauta žole ar kitomis organinės kilmės atliekomis. Palikite šitą krūvą ramybėje bent metams ar dviems, kad nusistovėtų. Dabar jau per vėsūs orai, kad reakcijos komposte pasidarytų greitai, o ir užkratų toje žemėje tikriausiai gausu, tad skubėti su šia komposto krūva neverta. O po poros metų galėsite drąsiai panaudoti jį darže.

O dabar į šiltnamį atneškite daržo žemės, gero komposto, perpuvusio mėšlo, viską sumaišykite ir paskleiskite, gerai sulaistykite. Drėgmė yra labai svarbus komponentas, nepagailėkite vandens, o žiemą – sniego.

Fotolia nuotr.

Išvalykite šiltnamio konstrukcijas

Na. ir dar vienas svarbus darbas – palikti tvarkingą šiltnamį. Jei šiltnamis apdengtas plėvele, nuimkite ją, sulankstykite ir padėkite sausoje vietoje. Jei šiltnamio dangos nenuimsite, išvalykite konstrukcijas ir dangą: plėvelę, polikarbonatą ar stiklą.

Kenkėjai mėgsta pasislėpti prie bėgelių, sujungimų ir kitų sunkiai pasiekiamų vietų, tačiau būtent todėl išvalyti yra labai svarbu. Sieros dūmadėžė yra efektyvi priemonė, kurios smilkstantys dūmai pasiekia visus užkaborius, tačiau tai labai stiprus ginklas, todėl naudotinas tik labai aršiam mūšiui. Tas pats pasakytina apie vario sulfato tirpalą arba clorkalkes – abu galima naudoti dirvos paviršiuje, tačiau abu užmuša ne tik ligų sukėlėjus, bet ir daug naudingų dalykų.

Įprastai stenkitės apsieiti su praskiestu indų plovikliu, probiotiniais valikliais ir kitomis priemonėmis, kurios ne tokios agresyvios.

Tai pagrindiniai darbai, kad šiltnamis būtų paruoštas laukti pavasario ir atnešti jums puikaus derliaus kitais metais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis