Genėjimas: kaip genėti medžius bei krūmus rudenį?

Rudenį, krentant medžių bei krūmų lapams, apsinuogina jų šakos, puikiai pasimato šakų struktūra. Taigi visai nekeista, kad kai kurie žmonės nenori laukti pavasario sumedėjusių augalų genėjimui. Tačiau ar galima užsiimti šiuo darbu rudenį?

Kokios sąlygos reikalingos rudeniniui genėjimui?


Rudenį galima genėti dalį augalų, tačiau tam yra reikalingos tinkamos oro sąlygos. Rudeniniu genėjimu paprastai užsiimama pradėjus kristi lapams, bet dar nevisai jiems nukritus (galima pradėti genėti apytikriai nuo spalio vidurio). Nepatariama tęsti rudeninio genėjimo, kai prasideda ilgalaikis lietus, nes svarbiausia genėjimo sąlyga – sausas oras. Geriausia genėti sausą, saulėtą, šiek tiek vėjuotą dieną. Sausas oras yra svarbus sumedėjusio augalo gijimo procesui. Medžiai turi puikią savybę žaizdas aptraukti nematoma apsaugine plėvele jau per keletą minučių (drėgmė trukdytų šiam natūraliam procesui).


Shutterstock


Kita itin svarbi sąlyga – tvarkingi įrankiai. Genėjimui skirti įrankiai privalo būti aštrūs bei švarūs. Šakos nupjautos neaštriais įrankiais turės nelygią žaizdą, o purvini įrankiai gali augalą susargdinti. Specialistai pataria atkreipti dėmesį į tai, kad nupjovimo vieta turėtų būti ne horizontali, o su nuolydžiu, taip bus išvengta drėgmės bei nuokritų sankaupų.


Beje, nepatariama nupjautų vietų tepti sodo tepalais, dažais ar antiseptikais. Augalui reikia leisti pačiam natūraliai sugyti. Medžiai yra išties ypatingi augalai, jie ne tik aptraukia savo žaizdas apsaugine plėvele, bet taip pat išskiria medžiagas, kurios atbaido kenkėjus ir saugo nuo ligų. Taip pat nepatariama medžiuose esančių ertmių užbetonuoti ar apkalti skarda, reikia tiesiog išvalyti lapus bei kitas nuokritas ir palikti natūraliai ventiliuotis.


Kokius augalus galima genėti rudenį, o kurių ne?


Pradėkime nuo augalų, kurių rudenį genėti negalima. Genėti negalima kaulavaisių. Pavyzdžiui, šių vaismedžių: vyšnių, trešnių, slyvų, persikų, abrikosų. Taip pat netinka genėti šių dekoratyvinių augalų: ievų, sakurų, migdolų, lauravyšnių bei kitų šiai genčiai priklausančių augalų.


Kalbant apie augalus, kuriuos galima genėti rudenį, galima pradėti nuo populiarių vaismedžių: obelų ir kriaušių, šie vaismedžiai yra kiek atsparesni, ir nors dažniausiai jie genimi pavasarį, tačiau kai kurias jų šakas galima genėti ir rudenį. Šiuo metu tinka genėti tokius vaiskrūmius, kaip: agrastai, serbentai, sausmedžiai. Ruduo yra itin geras metas vynmedžių ir kitų vijoklinių augalų genėjimui. Taip pat tai yra tinkamas metas spygliuočių kirpimui (beje, spygliuočius galima kirpti bet kuriuo metų laiku, kai oro temperatūra nenusileidžia žemiau +4°С).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis