Kaip prižiūrėti medinį karšto vandens kubilą?

Karšto vandens kubilai – pramoga, kuria galima džiaugtis visais metų laikais. O atvėsus orams, ypatingai žiemą, kai oras neviršija -15 ºC, maudynės karštame kubilo vandenyje yra ne tik itin malonu, bet ir sveika. Mediniuose kubiluose ypač gera maudytis, dėl medienos skleidžiamo natūralumo ir jaukumo, tačiau tokie kubilai reikalauja papildomos priežiūros.

Medinių kubilų rūšys

Medinius kubilus galima rinktis pagal jų medžiagiškumą bei dydį. Kubilai gali būti gaminami iš skirtingos medienos rūšių. Dažniausiai rinkoje galima rasti nebrangius kubilus pagamintus iš eglės medienos, pušinius kubilus, kubilus iš maumedžio ir brangaus raudonojo kedro kubilus. Lyginant skirtingas populiarias medienos rūšis, eglė yra lengvesnis ir pigesnis medis nei maumedis, tačiau maumedis yra atsparesnis drėgmei, puviniui, taip pat ilgiau išlaiko spalvą.

Nors lapuočių mediena nėra populiari kubilų gamyboje, tačiau rinkoje galima rasti ąžuolinių, uosinių, alksninių variantų. Taip pat galima rinktis kubilus pagamintus iš termiškai apdorotos medienos, kurie atitinkamai kainuoja brangiau. Specialistai sako, kad visgi patys populiariausi kubilai Lietuvoje yra maumedžio kubilai. Ši mediena yra vertinama dėl kietumo bei dėl to, kad tai yra sakinga mediena. Lietuviai rinkdamiesi kubilo dydį, paprastai mėgsta nemažus, 8 žmones talpinančius variantus.

Shutterstock

Kaip vanduo veikia medinį kubilą?

Mediena – natūrali medžiaga, kuri turi savybę, dėl drėgmės ir temperatūros svyravimų, judėti. Medinis kubilas yra nuolatos veikiamas vandens. Vanduo į kubilą yra įpilamas bei išpilamas iš jo, to pasekoje kubilas tai džiūva, tai sudrėksta. Džiūdama mediena traukiasi, o įpylus vandens – išsiplečia. Medinis kubilas, kuris ilgą laiką stovi be vandens, perdžiūva, todėl tarp lentelių esantys tarpai padidėja, o dėl šios priežasties gali atsirasti pratekėjimo problema. Taigi kubilo medienai daug naudingiau, jeigu šiltuoju metų laiku kubile nuolatos yra vandens, kita vertus, tai gali paskatinti bakterijų veisimąsi, todėl kubilo vandenį reikia valyti. Žiemą vandens kubile nereikia laikyti, šaltuoju metų laiku aplinka yra pakankamai drėgna.

Shutterstock

Medinių kubilų priežiūra

Impregnavimas. Medinį kubilą būtina impregnuoti vieną kartą metuose (išlaikant ekologiškumo siekį, tai rekomenduojama daryti tik iš kubilo išorės). Kubilui impregnuoti yra naudojamas medienos antiseptikas, o spalvai atnaujinti galima naudoti medienai skirtą aliejų. Teigiama, kad kaip dalinis impregnantas gali veikti ir vandenyje ištirpinta jūros druska.

Išbrinkinimas. Naują ar ilgą laiką nenaudotą, išdžiuvusį kubilą reikia išbrinkinti. Brinkinimas padeda medienos poroms prisigerti drėgmės, o tai neleis pro šonus lašėti vandeniui. Brinkinimas vyksta labai paprastai, tereikia pripilti kubilą vandens sklidinai ir palikti iki 5 parų. Jeigu kubilas yra pagamintas iš termiškai apdorotos medienos, dažnai šis priežiūros žingsnis nėra būtinas.

Vandens valymas ir kubilo uždengimas. Jeigu šiltuoju metų laiku vanduo yra nuolatos laikomas kubile, kubilą reikia dengti, kad į jo vidų nepatektų nešvarumai. Kadangi dažnai keisti vandenį nėra ekonomiška, kubile nuolat esantį vandenį reikia valyti, kad jame nesiveistų bakterijos. Tam galima pasitelkti įvairias dezinfekcines priemones nuo bakterijų ir dumblių, taip pat galima naudoti priemones skirtas vandens skaidrinimui.

Kubilo priežiūra žiemą. Žiemą, pasinaudojus kubilu, vandenį iš jo reikia išleisti pro dugne esančią angą. Tai reikia padaryti, kad apsisaugoti nuo sušalusio vandens plėtimosi. Sušalęs vanduo gali pažeisti ar netgi sulaužyti medinį kubilą. Kadangi šaltuoju metų laiku aplinkoje pakanka drėgmės, dažnai pavasariop nereikia daryti nieko papildoma.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis