Pelėsis namų patalpose: kodėl jis atsiranda ir ką daryti

Pelėsis – ne tik negražiai atrodo, bet ir yra pirminis drėgmės rodiklis namuose. Dėl šios priežasties gali pradėti pūti mediniai langų rėmai ir durys, taip pat drėgmė gali pažeisti sienas, baldus ar net drabužius.

Kaip nustatyti problemą?

Prieš pradėdami naikinti pelėsį, iš pradžių išsiaiškinkite, kas jį sukelia. Tam jums reikia kruopščiai apžiūrėti namų eksterjerą. Gal pažeista stogo danga, sutrūkinėję vamzdžiai ar užsikišę latakai – šios ir daugybė kitų dalykų gali sukelti pelėsių atsiradimą namuose. Pelėsis gali atsirasti ir dėl silpnos ar visai neegzistuojančios hidroizoliacijos. Drėgmė yra be išlygų pats svarbiausias veiksnys pelėsiui atsirasti

Kas sukelia kondensaciją?

Patalpose, kuriose oro drėgnis yra per aukštas, vėstantys garai virsta vandeniu - kondensuojasi. Paprastai namų santykinis oro drėgnis yra 50-70%, taigi orą išmatavus drėgnomačiu galima spręsti, ar jūsų kambaryje yra per daug drėgmės. Problema atsiranda tada, kai struktūriniai pastato defektai ar įvairūs ruošos darbai bei prastas patalpų vėdinimas sukelia per didelį drėgmės kiekį.

Kur paprastai formuojasi pelėsiai?

Patalpose, kuriose yra dažnas didelės drėgmės lygis – virtuvė, vonia. Taip pat šiaurės pusėje esančiose ar prastai vėdinamose patalpose, pavyzdžiui, rūsiuose.

Tai nėra vien tik senų namų problema, kadangi naujos medžiagos naudojamos pastatų statyboje ilgiau džiūna, taip atsiranda rizika pelėsiu susiformavimui.

Kaip atsikratyti pelėsių?

Dėmės bei pelėsiais atsiduodantis kvapas paprastai yra pirmi žalos indikatoriai. Tokios vietos kaip dušo kabina ar vonia reikalauja papildomos priežiūros. Pelėsių šalinimo metodai priklausys nuo to, kokiose vietose dėmės yra susiformavusios.

Norėdami pašalinti pelėsius nuo plytelių skiedinio, trinkite dantų šepetėliu panardintu baliklyje arba kaip natūralesnį metodą, naudokite atskiestą actą. Taip pat labai veiksmingas mišinys padarytas iš vandens ir sodos. Leiskite vietai mirkti 15 minučių, tuomet stipriai ištrinkite. Taip pat prekyboje galite rasti specialių tirpalų, pašalinančių net įsišaknijusį pelėsį.

Naudodami profesionalų baliklį, kuriame yra chloro pirmiausia išbandykite jį ant mažiau matomos vietos - chloras gali neigiamai paveikti paviršiaus spalvą.

Pašalinti pelėsį nuo hermetiko gali būti sudėtinga. Jei baliklis jo neveikia, gali tekti keisti hermetiką.

Pelėsis ant dušo užuolaidų

Šiam darbui naudokite vandens ir baliklio tirpalą sumaišytą vandens butelyje. Labiau ekologiškas metodas būtų vonioje pripilti skalbiamosios sodos ir užuolaidą mirkyti pernakt. Jei namie neturite skalbiamosios sodos, puikiai tiks ir ekologiški skalbimo milteliai.

Pelėsiai ant sienų ir lubų

Šiam darbui jums reiks specialaus pelėsių valiklio. Paveiktą plotą išpurkškite valikliu, palaukę nurodytą laiko tarpą viską nuvalykite kempinėle. Savo sudėtyje turinčios galingų fungicidų, šios priemonės ne tik žudo esamus pelėsius, bet ir užkerta kelia jų atsinaujinimui.

Tiesa, pats efektyviausias metodas, nors ir neekonomiškas būdas, yra tinkuotą paviršių nuvalyti iki pirminio ir padengti iš naujo. Taip užtikrinsite, kad neliko pelėsinių sporų, kurios paprastai būna labai mažos ir gali nepastebėtos vėl daugintis. Idealu, jei toks paviršius po to nudažomas antipelėsiniais dažais.  

Svarbiausia – užkirsti kelią drėgmei

Yra daugybė dalykų, kuriuos galite padaryti, kad užkirstumėte kelią kondensacijai. Pavyzdžiui, šildymas. Žiemos metu centrinį šildymą geriau naudoti mažu pajėgumu, nei kaskart įjungti ir išjungti. Kuo šiltesnius namus sezono metu laikysite, tuo mažiau šansų, kad juose ims kauptis drėgmė.

Efektyvus patalpų vėdinimas taip pat labai svarbus. Vonios patalpose įrenkite vėdinimo sistemą ar bent jau po maudynių atidarykite langą, kad iš dušo išleistumėte garus. Šlapius skalbinius geriau kabinkite lauke, nei ant radiatorių, esančių namuose. Tokiu būdu išvengsite drėgmės kaupimosi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis