Dūmų detektoriai: ką reikia žinoti apie naujus reikalavimus?

Nuo gegužės 1 d. Lietuvoje įsigaliojo priešgaisrinės saugos reikalavimas – visuose gyvenamuosiuose būstuose įsirengti autonominius dūmų detektorius. Juos turi įsirengti tiek butų, tiek individualių namų, tiek sodo namelių savininkai.

Trumpai apie naująjį reikalavimą

Nors šis reikalavimas jau įsigaliojo, tačiau nėra tikimasi, kad visi gyventojai jau gegužės mėnesį bus įsigiję ir įsirengę dūmų detektorius. Ekspertai sako, kad šiuo metu vos 16 proc. Lietuvos gyventojų turi apie gaisro pavojų įspėjančią įrangą, tad tokie pokyčiai gali užtrukti.

Visgi dūmų detektorius įsirengti yra svarbu, nes net 90 proc. visų Lietuvoje gaisruose mirštančių žmonių žūva degant gyvenamiesiems namams. Yra tikimasi, kad tokios apsaugos priemonės padės šį skaičių sumažinti bent jau perpus ir kad ši Vakarų Europos norma pasiteisins ir mūsų krašte. Pagrindinė reikalavimo visuose gyvenamuosiuose būstuose įsirengti autonominius dūmų detektorius užduotis – pakelti žmonių savisaugos kultūrą bei sąmoningumo jausmą.

Bute arba vienaukščiame individualiame name pakanka vieno autonominio dūmų detektoriaus. Nerekomenduojama jo laikyti virtuvėje, nes šioje erdvėje yra per daug garų bei temperatūros svyravimų. Geriausia jį kabinti bendros patalpos centre, pavyzdžiui, koridoriuje, kuo arčiau miegamųjų kambarių, kad nelaimės atveju dūmų detektorius pažadintų miegančius asmenis.

Shutterstock

Kodėl žmonės nenori dūmų detektorių?

Kai kurie žmonės į dūmų detektorius žiūri nepalankiai, nes juos supa nemažai mitų. Vienas iš tokių mitų – sunkus jų įrengimas. Visgi, įsirengiant šiuolaikinį dūmų detektorių, nereikia nei gręžimo, nei laidų vedžiojimo, užtenka jį tiesiog priklijuoti prie lubų. Kokybiškas detektorius be papildomų priemonių veikia apie 12 metų, o jo veikimą gali patikrinti pats žmogus (maždaug kas pusę metų).

Taip pat dalis žmonių yra linkę manyti, kad dūmų detektorius gadins interjero vaizdą. Tačiau šiandien gaminami detektoriai yra kompaktiško dydžio ir paprasto dizaino, todėl yra visai nekrentantys į akis.

Kitas populiarus mitas – įsirengus dūmų detektorių, ugniagesiai automatiškai gaus signalą apie kilusį gaisrą. Iš tiesų taip nėra, detektorius skleidžia tik garso signalą (o ne išorinį signalą) ir apie pavojų perspėja patį gyventoją.

Paskutinis mitas – nuolatinis signalizacijos kaukimas, dėl nekaltų veiksnių, ypač maisto gaminimo. Specialistai sako, kad šiuo metu dūmų detektorių patikimumas yra patobulėjęs, kad jie suveiktų, reikia ir dūmų, ir temperatūros pokyčių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis