Kokius kiemo vartus pirkti, kad nereikėtų bijoti sniego?

Nelauktai iškritęs sniegas dažną vairuotoją nustebina dar net neišvažiavus iš kiemo. Skubantys į darbą ar tiesiog tingintys ryte nusivalyti kieme gausiai iškritusį sniegą siurprizo gali sulaukti jau prie kiemo vartų. Specialistų teigimu, ne visų rūšių vartai vienodai patogūs žiemos sezonu.

Dilemos dėl sniego

Kiemo vartai skirstomi į dvi pagrindines grupes: stumdomus ir varstomus kiemo vartus. Pirmųjų veikimo principas panašus į stumdomų durų – jie važinėja palei tvorą, o pastarieji – varstomi tarsi durys. Dėl tokio judėjimo, specialistų teigimu, stumdomi vartai esą praktiškesni už varstomus. Ypač žiemą.

„Stumdomi kiemo vartai yra praktiškesni. Ypač žiemos sezono metu, kai gausiai prisnigus tenka atkasinėti kiemą tam, kad atsidarytų varstomi kiemo vartai. Su stumdomais kiemo vartais tokios problemos nekyla, mat stumdamiesi jie tiesiog perskrodžia sniegą“, - tvirtina bendrovės „Ometa“ atstovas Nerijus Kazlauskas.

Tiesa, bendrovės „Tvora“ atstovas Haroldas Bacius pastebi, kad varstomi kiemo vartai tikrai nėra tokie praktiški žiemą, tačiau pastebi, jog vis tiek dažniausiai iškritusį sniegą nusivalome. Be to, varstomi vartai nemontuojami prie pat grindinio – dažniausiai paliekamas bent 5 centimetrų tarpas, todėl nedideli krituliai neturėtų sukelti daug problemų.

„Montuojant stumdomus kiemo vartus tarp jų ir grindinio dažniausiai paliekamas 8 centimetrų aukščio tarpas. Dažnu atveju tai daugiau nei varstomiems kiemo vartams, nors minėtas 5 centimetrų rekomenduojamas tarpas yra tik minimumas – vartai pagal poreikį gali būti ir aukščiau“, - pastebi jis.

Tiesa, įsirengus stumdomus vartus derėtų atsisakyti dažno individualaus gyvenamojo namo savininko pomėgio nukastą sniegą pilti prie tvoros, mat palei tvorą, kuria važiuoja stumdomi kiemo vartai neturėtų būti jokių trukdžių.

Brangesni trečdaliu

Visgi už patogumą žiemą tektų ir sumokėti daugiau. Skaičiuojama, kad stumdomi kiemo vartai už varstomus kainuoja vidutiniškai bent trečdaliu daugiau. Be to, sąlygų norint įsirengti stumdomus kiemo vartus yra daugiau nei varstomiems.

„Stumdomiems vartams reikia pakankamai daug lygios tvoros. Stumdomų vartų ilgis paprastai skaičiuojamas pagal formulę „pravažiavimo plotis + 2 metrai“. Taigi tiek metrų palei tvorą važinėja kiemo vartai, tiek vietos jiems ir reikėtų skirti, neužstatant patvorio“, - teigia N. Kazlauskas.

Tiesa, varstomiems kiemo vartams prastos oro sąlygos gali pridaryti dar daugiau žalos. Jei varstomų vartų profilis yra uždaras, didelės audros tokius vartus gali išlaužyti. Tokių problemų su stumdomais vartais nebūna.

„Matant, kad artėja stipresnė pūga ar audra, varstomų kiemo vartų savininkams rekomenduotina išeiti į kiemą ir kokiu nors diržu surišti abi vartų dalis tam, kad vėliau netektų tvarkytis su pasekmėmis“, - tvirtina H. Bacius.

Pasak jo, dažna klaida įrengiant varstomus vartus yra ir aplaidumas betonuojant laikančiuosius stulpus. Esą prastai užbetonavus stulpus pamažu pastebima kaip jie svyra į vieną pusę ir po kurio laiko vartai nesueina, tampa nelygūs.

Estetiniu požiūriu stumdomi ir varstomi kiemo vartai iš esmės nesiskiria. Ir vienų, ir kitų profilis gali būti gaminamas ir iš metalo, ir iš medienos. Tai priklauso nuo užsakovo įgeidžių ir skonio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis