Virtuvės sala: pagrindiniai įrengimo principai

Virtuvės sala daugeliui žmonių siejasi su moderniu, funkcionaliu ir patogiu dizainu, tačiau prieš nusprendžiant ją įsirengti reikėtų atidžiai apsvarstyti savo galimybes. Pirmas klausimas, į kurį reikėtų atsakyti – ar virtuvės erdvė pakankamai didelė, kad joje tilptų sala ir dar liktų pakankamai vietos judėjimui. Mažose virtuvėse protingiau rinktis U ar L formos suplanavimą arba lygiagrečias darbo zonas. Visgi jei jūsų virtuvė pakankamai didelė, su keliomis funkcinėmis zonomis, sala gali tapti ir vizualiai atskiriančiu erdves elementu, ir jaukia maisto gaminimo bei bendravimo vieta.

Mažose virtuvėse protingiau rinktis U ar L formos suplanavimą arba lygiagrečias darbo zonas. Visgi, jei jūsų virtuvė pakankamai didelė, su keliomis funkcinėmis zonomis, sala gali tapti ir vizualiai atskiriančiu erdves elementu, ir jaukia maisto gaminimo bei bendravimo vieta.


Šie patarimai padės apsispręsti, kokia sala geriausiai tiktų jūsų virtuvėje.


Virtuvės salos funkcija


Virtuvės sala turi atspindėti jūsų gyvenimo ir maisto ruošimo įpročius – nuo to priklausys ir jos dizainas bei įrengimo ypatumai. Šis baldas gali būti naudojamas ne tik kaip darbo zona – prie salos susėdę namiškiai gali bendrauti, valgyti ir palaikyti kompaniją gaminančiam maistą. Tuo pačiu virtuvės sala turi išlikti estetišku akcentu.


Vizualiai įdomus ir praktiškas sprendimas – virtuvės salos stalviršį gaminti iš kelių kontrastingų medžiagų. Pavyzdžiui, prie kvarcinio stalviršio prijungti medinį baro stalą, taip atskiriant maisto gaminimo ir valgymo zonas. Atskirą valgomojo zoną galite įrengti ir kiek žemiau salos paviršiaus įkomponavę ją kampu juosiantį baro stalą.


Iš anksto reikėtų nuspręsti, ar sala bus naudojama ir kaip stalas. Tokiu atveju reikės įrengti ir sėdimas vietas. Paprastai virtuvės salos būna stačiakampio formos, o kėdės statomos palei vieną iš trumpųjų kraštų, išilgai vienos pusės arba derinant abu būdus.


Shutterstock


Kokie prietaisai bus reikalingi?


Projektuodami virtuvės salą turite iš anksto apgalvoti, kam ją naudosite. Greičiausiai joje bus įrengta plautuvė, kaitlentė, orkaitė. Taip pat reikės indaplovės, mikrobangų krosnelės, galbūt ir papildomo šaldytuvo. Netoliese turės būti šiukšlių dėžė. Taip pat reikia pagalvoti, ar reikės papildomos vietos reikmenims susidėti, ar pakaks virtuvėje jau esančių spintelių. Bet kuriuo atveju būtų naudinga numatyti vietą pjaustymo lentelėms ir stalo įrankiams.


Jei į virtuvės salą bus integruota kaitlentė, be abejonės, reikės ir garų rinktuvo. Jei nenorite, kad jis būtų matomas, galite rinktis į lubas įmontuojamą gartraukį.

Gaminant maistą virtuvės saloje po ranka patogu turėti ir tokius dalykus kaip sulčiaspaudė ar maisto trintuvas. Tad iš anksto numatykite smulkesniems prietaisams ir elektroninei įrangai reikalingus elektros lizdus bei vandentiekio vamzdžius.


Salos dydis ir forma


Virtuvės salos dydis priklauso nuo, kam planuojate ją naudoti. Paprastai saloje integruojama kaitlentė ir (arba) plautuvė, o likusio ploto turi pakakti įprastiniams darbams.


Žinoma, įprasčiausia yra stačiakampio formos virtuvės sala. Tačiau įmanomi ir kitokie sprendimai – apvalios ar išlenktos salos, salos su integruotomis atviromis lentynomis. Beje, pastarasis variantas – ne tik praktiškas, bet ir dekoratyvus.


L formos virtuvėje puikiai atrodys L formos virtuvės sala. Mažoje virtuvėje galima rinktis apvalią salą, nes ji padeda sutaupyti vietos.


Dar vienas variantas – įrengti dvi salas vieną priešais kitą – žinoma, jei virtuvės dydis tai leidžia. Vienoje jų gali būti įmontuota kaitlentė, kitoje – plautuvė. Taip galima sukurti išties patogią ir profesionalią darbo zoną.


Renkantis virtuvės salos formą svarbu apsvarstyti ir tai, kokia kryptimi naujasis baldas bus orientuotas. Orientacija priklauso nuo daugybės dalykų, tokių kaip žmonių judėjimas, langų padėtis, o svarbiausia – virtuvės dydis ir forma. Tarkime, norint maksimaliai išnaudoti erdvę, stačiakampėje virtuvėje salos ilgasis kraštas turėtų būti lygiagretus ilgajai sienai.


Bet kuriuo atveju svarbiausia, kad įrengta sala nekliudytų patogiai naudotis likusia virtuvės erdve –prieiti prie spintelių, šaldytuvo ir pan.


Shutterstock


Virtuvės salos estetika


Norint išlaikyti darbo zoną estetišką reikia gerai apgalvoti, kaip įmontuoti įrangą ir prietaisus. Pavyzdžiui, jei saloje bus įrengta kriauklė, netrukus šalia jos gali atsirasti nešvarių indų, šluosčių, ploviklių buteliukų ir t. t.


Kad nebjaurotų tvarkingo salos vaizdo, šie pašaliniai daiktai neturėtų kristi į akis. Viena iš išeičių – įmontuoti po kriaukle stalčius, kuriuose būtų patogu laikyti visus minėtus reikmenis. Dar vienas variantas – padalyti salą į dvi skirtingo aukščio dalis. Aukštesnioji tokiu atveju atliks stalo funkciją ir paslėps žemiau įrengtą darbo zoną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis