11 būdų kaip susitvarkyti virtuvę, kuri skatintų sveikai maitintis

Sveikai maitintis bus daug lengviau, jei virtuvė bus sutvarkyta taip, kad skatintų tai daryti.

Sausiui persiritus į antrą pusę dauguma jau pradeda nusivilti savimi, nes nesugeba laikytis naujametinių pažadų, tokių kaip mesti svorį arba sveikiau maitintis. Tačiau nusiminti neverta, nes savigrauža dar niekam nepadėjo.


Verčiau pozityviai paskatinkite save keisti savo įpročius ir siekti užsibrėžtų tikslų. Pavyzdžiui, susitvarkykite virtuvę taip, kad sveikai maitintis būtų lengviau ir smagiau. Štai keli patarimai, kaip tai padaryti.


1. Auginkite prieskonines žoleles, prieskonius laikykite po ranka


Prieskoniai ir prieskoninės žolelės pabrėžia ir sustiprina sveikų produktų skonį, tad reikės mažiau nesveikų produktų, tokių kaip druska ir sviestas. Be to, vazonuose auginamos prieskoninės žolelės, žalia jų spalva ir įdomi tekstūra pagyvina virtuvės erdvę.

Džiovintus prieskonius sutvarkykite taip, kad jie visada būtų po ranka – pavyzdžiui, spintelėje prie viryklės.


2. Puoškite virtuvę natiurmortais iš šviežių vaisių ir daržovių


Skamba kvailokai, bet tai veiksminga priemonė. Paimkite mėgstamą padėklą, dubenį ar torto lėkštę ir estetiškai išdėliokite jame (joje) šviežius, spalvingus vaisius ir daržoves. Tai įkvėps jus nuolat papildyti vaisių ir daržovių atsargas, be to, ši kompozicija bus pirmas dalykas, kurį pamatysite įžengę į virtuvę – tad įkvėps ir sveikai užkandžiauti.


3. Gamindami maistą klausykitės mėgstamos muzikos


Virtuvėje turėkite radiją, muzikinį grotuvą ar kolonėles, kad gamindami galėtumėte klausytis mėgstamos tinklalaidės arba grojaraščio. Jei klausytis bus įdomu ir malonu, nė nepajusite, kaip pagaminsite ne tik konkretų valgį pietums ar vakarienei, bet ir paruošite sveikų pusgaminių kelioms dienoms į priekį. Tai padės neišklysti iš doros kelio ir neprisivalgyti greito maisto tais vakarais, kai namo grįšite pernelyg pavargę ir neturėsite jėgų ilgai stovėti prie viryklės.


Pavyzdžiui, kol orkaitėje kepa batatai, į lėtpuodį įberkite bolivinių balandų, įpilkite vandens ir įjunkite virti. Arba pasigaminkite daržovių keksiukų tešlos, išvirkite „makaronų“ iš spagetinio moliūgo. Visa tai galėsite sudėti į šaldiklį, o prireikus – atsišildyti. Sugaišite vos valandą, užtat po to galėsite sau padėkoti.


Shutterstock


4. Virtuvėje laikykite ir kitus elektroninius įrenginius, kuriais naudojatės


Jei mėgstate gamindami žiūrėti mėgstamas kulinarijos laidas, virtuvėje pasistatykite ar pasikabinkite televizorių. O jei mėgstate gaminti pagal internete rastus receptus, įsirenkite specialią vietą planšetiniam kompiuteriui – netoli viryklės (kad būtų patogu žiūrėti) ir šalia kištukinio lizdo (kad būtų patogu pakrauti).


5. Gudriai ir patraukliai susitvarkykite maisto podėlį


Sveikiausius produktus laikykite pačiame priekyje, centre. Nekaloringus užkandžius taip pat laikykite taip, kad juos būtų kuo lengviau rasti. O, pavyzdžiui, šokoladą paslėpkite už kitų produktų, kad atsidarius podėlio ar spintelės dureles jis nekristų į akis ir jūsų negundytų.


6. Patogiai ir patraukliai susitvarkykite arbatos atsargas

Arbatos gaminimas ir gėrimas atpalaiduoja, gali būti netgi kaip meditacija. Kartais atsigėrus šiltos, kvapnios arbatos nebesinori nesveiko užkandžio.


Galite išsiugdyti naują įprotį – gerti popiečio arbatą. Kad tai taptų maloniu ritualu, susitvarkykite arbatos atsargas taip, kad jas būtų lengva rasti ir pasiekti. Mėgstamų puodelių ir arbatinio nenukiškite toli – pastatykite matomoje vietoje, kad jų vaizdas džiugintų akį ir viliotų išgerti arbatos.


Shutterstock


7. Susitvarkykite šaldytuvą


Visų pirma reikia viską iš šaldytuvo išimti, kruopščiai jį išplauti ir išvalyti. Kai šaldytuvas bus švarus, produktus į jį sudėkite taip, kad sveikiausi patiekalai ir produktai būtų akių lygyje. Stenkitės juos laikyti permatomuose stikliniuose induose.


Daržovių nesumeskite bet kaip į apatinį šaldytuvo stalčių – sudėkite į dailų dubenį ir pastatykite jį priekyje, kad įlindus į šaldytuvą paieškoti kokio užkandžio, akis visų pirma užkliūtų už sveikų produktų.


8. Įsirenkite patogią vietą pjaustymui


Jei esate naujokai sveiko maisto virtuvėje, ko gero dar nespėjote suprasti, kokia svarbi yra gera pjaustymo įranga. Būtinai įsigykite patogią pjaustymo lentelę (lentą) ir kokybiškų peilių ir raskite jiems tokią vietą, kur jums bus patogiausia pjaustyti produktus – ten, kur bus patogu nubraukti daržovių ir vaisių atliekas į kompostui skirtą talpą, kriauklę ar atliekų kibirą.


9. Susitvarkykite virtuvinius prietaisus taip, kad juos būtų patogu paimti


Jei kaskart užsimanius gaminti sveiką patiekalą, reikės ilgai knistis spintelėse, ieškant kokteilinės ar garpuodžio arba pasilenkus traukti lėtpuodį arba maisto kombainą iš apatinio stalčiaus, ilgainiui pradėsite vengti gaminti šiuos patiekalus.


Pagrindinius prietaisus, kuriuos norite naudoti reguliariai, laikykite patogiai pasiekiamoje vietoje – net jei virtuvės stalviršis atrodys kiek apkrautas.


Shutterstock


10. Pakabinkite sąrašą sveikų patiekalų ir produktų


Virtuvėje pakabinkite lentą, ant kurios rašoma kreida arba nuvalomu rašikliu ir ant jos surašykite visus šaldytuve ir šaldiklyje esančius patiekalus ar pusgaminius, taip pat sveikus produktus ir užkandžius. Taip nepamiršite, ką turite. Jei lentai vietos nėra, galite tokį sąrašą kaskart surašyti ant lipnaus lapelio ir priklijuoti ant šaldytuvo ar spintelės durelių.


11. Tegul pagunda būna sunkiai pasiekiama


Jei namuose turite nelabai sveikų produktų – pavyzdžiui, sausainių arba gaiviųjų gėrimų, laikykite juos kuo toliau nuo akių. Pavyzdžiui, paslėpkite spintelėje ar šaldytuve už kitų produktų, užkelkite ant viršutinių lentynų ir pan.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis