Kokią kepsninę išsirinkti

Nors vasara Lietuvoje mus retai lepina šiluma, kartais pasitaiko nelietingų vakarų ar net karštų savaitgalių, kai nesinori jungti orkaitės ar viryklės ir šildyti ir taip prikaitusių namų. Arba šiaip norisi su draugais pasėdėti sode, sodyboje ar gamtoje ir išsikepti maisto kepsninėje. Jei svajojate įsigyti kepsninę arba norite seną pakeisti nauja, geresne, ko gero pastebėjote, kad rinkoje jų pasiūla yra tokia didelė, kad gali gluminti. Pasikonsultavę su specialistais pateikiame jums rekomendacijas, kaip perprasti kepsninių įvairovę ir išsirinkti sau tinkamą.

Dujinės kepsninės

Dujinės kepsninės yra veiksmingiausios iš visų, nes jose lengva kontroliuoti kepimo temperatūrą, be to, jos labai greit įkaista, kadangi yra galingos – apie 4–15 kartų galingesnės už elektrinę kepsninę. Dujines kepsnines įsigiję pirkėjai vertina tai, kad prieš gaminant maistą nereikia laukti, kol įkais anglis: naudojant medžio anglies kepsninę paprastai reikia laukti ne mažiau nei pusvalandį, o naudojant dujinę kepsninę, tai užtrunka tik 5–7 minutes. Dujines kepsnines labai lengva prižiūrėti, nes jų valymui naudojami degikliai (panašiai kaip orkaitės su savaiminio išvalymo funkcija), pasakoja specialistas.

Dujinės kepsninės yra santykinai brangesnės, jų kainos svyruoja nuo apytikriai 70 EUR iki 3 tūkst. EUR, tačiau jų eksploatacija pigesnė. Svarbiausi veiksniai, nulemiantys kepsninės kainą: degiklių skaičius ir kepsninės galingumas, kepimo paviršiaus plotas ir medžiaga, iš kurio jis pagamintas, šoninis degiklis ir papildomi elementai, pavyzdžiui, kepsninės lentynėlė, ratukai, dangtis ir t.t. 

Tačiau jų eksploatavimas yra pigus, nes kainuoja tik dujos. Nusipirkus dujinę kepsninę, teks įsigyti ir dujų balioną, bet po to jį bus galima tik pripildyti dujų. Kepsninėse su 3 degikliais galima kepti pusfabrikačius, bet jei norite skanaus kepsnio, specialistai rekomenduoja rinktis brangesnius modelius su daugiau degiklių.

Medžio anglies kepsninės

Jei nemėgstate skubėjimo, jums labiau tiks tradicinė medžio anglių kepsninė, kurių pasirinkimas taip pat yra didelis. Rinkdamiesi tokią kepsninę, atkreipkite dėmesį į metalo storį – kuo metalas storesnis, tuo kepsninė ilgiau tarnaus.

Jei kepsninė nebus stacionari, rinkitės ją su ratukais arba nešiojamą, kurią galima pasiimti į pikniką. Parduotuvėse galima įsigyti specialiai kepsninių priežiūrai skirtą vielinį šepetį, kuriuo po kepsninės naudojimo patariama nušveisti suodžius, išvalyti groteles, pataria sodo prekių specialistas.

Malkinė kepsninė yra vienas iš universaliausių pasirinkimų, nes malkos ilgai išsaugo karštį, suteikdamos maistui malonų dūmo kvapą, tačiau už šį išskirtinumą teks daugiau sumokėti. Dažniausiai tokios kepsninės gaminamos iš plieno arba ketaus, jos būna stačiakampio formos su angomis iešmams.

Populiariausios yra katilo formos medžio anglies kepsninės, nes jos mobilios, jų eksploatavimas nesudėtingas, bet labai svarbu jose naudoti tik anglis, ne malkas, nes degdamos malkos išskiria didelį karštį, tad gali skilti emalė. Šių kepsninių kainos taip pat svyruoja, priklausomai nuo metalo kokybės, kepsninės dydžio ir papildomų detalių, pavyzdžiui, lentynėlių ir pan.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis