Įdomu – kaip paskleisti namuose kalėdinį kvapą

Kalėdos – visų laukiama šventė. Tačiau kartais ji ima asocijuotis su kiču ir komercija. Ką daryti, kad ši šventė šiemet suskambėtų kitaip? Pasitelkite natūralius kvapus!

Gaminkite. Šiltų patiekalų ar kepamų sausainių kvapas yra itin kalėdiškas. Žinoma, ne kiekvienas moka, nori ar gali kepti sausainius – galbūt sausainiai nėra tai, ką mėgstate, o galbūt nepasitikite savo sugebėjimais. Vis dėlto, turint viryklę, puodą ir šiek tiek ingredientų visiškai paprastu būdu galimu namus pripildyti gerai nuteikiančio kalėdinio aromato. Surinkite kalėdomis kvepiančių prieskonių, vaisių ar uogų, supilkite juos į puodą, užpilkite vandeniu ties maždaug puse puodo talpos ir leiskite pavirti ant lėtos ugnies apie 30 minučių. Tam tikslui tinka cinamonas, gvazdikėliai, rozmarinas, šiek tiek vanilės, imbiero, muskatas, pipirai, taip pat apelsino, citrinos ar obuolio žievelės. Taip pat galite išbandyti ir uogas – labai kalėdiškai nuteikia šviežios spanguolės. Kita vertus, jūs patys žinote, kas jums primena Kalėdas, todėl nei griežtų taisyklių, ką dėti, nei proporcijų čia nėra.

Shutterstock nuotr.

Kalėdų eglutė. Jeigu renkatės tarp įprastos tradicinės ir plastikinės eglutės, ir norite, kad namai kvepėtų natūraliais spygliais, rinkitės natūralų medelį. Nevertėtų į tai žiūrėti kaip į ekologišku požiūriu priešišką dalyką – juk ir skaniai kvepiančios gėlės vazoje dar netapo neskoningu atributu. Tradicinių eglučių mėgėjai netgi kelia klausimą, ar nepadarome daugiau žalos pirkdami dirbtinę eglutę, kuri buvo gaminama naudojant plastiką, o ir atvežta greičiausiai iš kokios nors tolimos Azijos šalies. Tiesa, nereikia pamiršti, kad kalėdiniam laikotarpiui priglausdami medelį pas save, kartu gausite ir visas su tuo susijusias problemas – byrančius spyglius, pareigą tinkamai rūpintis eglute bei tinkamai ją išmesti.

Shutterstock nuotr.

Kad eglutės kvapas laikytųsi ilgiau, laikykitės šių patarimų: jei perkate jau nukirstą eglutę, geriausia jei apačioje kamieną dar labiau patrumpinsite – bėgant laikui jis džiūna, todėl nebe taip gerai sugeria vandenį. Todėl, jei yra galimybė, paprašykite, kad tai padarytų eglutės pardavėjas ar dovanotojas, o jei nėra, tai padarykite patys. Užteks nukirsti apie 5 centimetrus.
Natūralu, kad kuo ilgiau eglutė išliks šviežia, tuo ilgiau jausite jos kvapą. Todėl laistykite medelį, tai paailgins jos gyvavimo laiką.

Laikykite eglutę toliau nuo šilumos šaltinių – taip sulėtinsite džiūvimo procesą, be to, kas yra dar svarbiau, sumažinsite ir gaisrų riziką.

Apelsinas su gvazdikėliais arba pomme d‘ambre. Nuplikykite apelsinus karštu vandeniu – odelė suminkštės, geriau atsiskleis jos aromatas. Nedidele vinimi, dantų krapštukais ar kitu smailiu daiktu padarykite skylutes. Kurioje vietoje ir kiek – vieta jūsų fantazijai. Kvapas nėra vienintelis šio namų aksesuaro privalumas – jis taip pat gražiai atrodo. Tuomet į paruoštas skylutes susmaigstykite gvazdikėlius, palikite apelsiną šiltoje vietoje 3-4 dienoms ir kartas nuo karto patikrinkite ar vaisius nepradėjo pūti. Išdžiūvęs vaisius šiek tiek susitrauks, tačiau pradės skleisti su niekuo nesupainiojamą kvapą.

DELFI / Tomas Vinickas

Nors gana maža tikimybė, kad parduotuvėse apelsinų nerasite, galite specialiai rinktis kažką netradiciško. Citrinos, žalioji citrina ir net obuolys gali būti įdomus, tačiau tiek pat paveikus sprendimas.

Interjeras. Papildomam kvapui ir vaizdui galima nedidelėse vazelėse namuose išdėlioti cinamono lazdeles ar į interjerą įkomponuoti šiek tiek šviežio šieno. Nors dauguma cinamono Lietuvoje parduodama biriu pavidalu, tačiau paieškoję tikrai surasite ir lazdelių. Vaško kvapas taip pat gali priminti Kalėdas, o deganti žvakė suteiks namams jaukumo.

Karštas vynas. Priedų rinkinį paliekant tokį pat, kaip minėta anksčiau, tačiau vandenį pakeičiant vynu, galima tiek pagerinti gėrimo skonį, tiek pripildyti namus malonaus kvapo. Nepamirškite, kad nors gėrimą skanauti gali namiškiai ar svečiai sulaukę 18 metų, skaniu kvapu galės mėgautis visa šeima.

Shutterstock nuotr.

Būkite nuoširdūs sau pačiam. Neslėpkime, kad Kalėdos per metų metus kito tiek, kad šiais laikais švenčiame kitaip, nei tai darė mūsų senoliai. Tačiau nepaisant to, šventės, kad ir kokiais pagrindais jas švenčiame, yra skirtos džiaugtis. Tad jeigu norite susikurti džiaugsmingą atmosferą namuose, jums tikrai nebūtina laikytis standartinių kalėdinių kvapų patarimų. Cinamonu ar gvazdikėliais kvepiantys namai nėra Kalėdinė prievolė – kvapai pirmiausia turi būti malonūs. Todėl, kad ir kokį kvapą pasirinksite namams, svarbu, kad jis keltų geras emocijas ir leistų atsipalaiduoti.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis