Sprendimai, palengvinantys orkaičių ir viryklių valymą

Pirkdami stacionarias virykles, įsirengdami įmontuojamas kaitlentes ar orkaites, dažnai mąstote, kiek maisto gaminsite ar kaip jos atrodys interjere, tačiau nereikia pamiršti ir vieno svarbiausių aspektų – jų valymo. Maisto ruošimo įrenginiai, ko gero, yra dažniausiai valomi iš visų elektrinių namų prietaisų, tad renkantis juos, vertėtų atkreipti dėmesį į būsimą jų priežiūrą. Kokie sprendimai gali palengvinti Jūsų buitį, pasakoja ManoNamai.lt kalbinti pašnekovai.

Viryklių priežiūra. Renkantis dujinę vyryklę pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jos kokybę. „Gamintojai gamina skirtingas viryklių dangas – lakuoti paviršiai, skirtingos kokybės plienas, vieni iš jų labiau tepūs, kiti mažiau. Lengviausia valyti dažyto emalio paviršius, vis dėlto, bet kokiu atveju, paviršius prižiūrėti ir valyti vis tiek teks. Jeigu renkatės dujomis kaitinamą paviršių, geriau rinktis ketaus groteles, kurias būtų galima plauti indaplovėje“, – pasakoja UAB „TechnikaNamams.lt“ direktorius Vytautas Zenkevičius.


Renkantis elektrines kaitlentes, reikia atkreipti dėmesį, kad daug mažiau priežiūros reikalauja indukcinės kaitlentės. Jose stiklo keramika šyla tik nuo kaistančio puodo ar keptuvės, todėl išbėgęs skystis nepridegs, jį bus lengva nuvalyti iškart ir nereikės laukti, kol kaitlentė atvės. Įprastose stiklo keramikos kaitlentėse paviršius įkaista iki kelis kartus aukštesnės temperatūros, todėl išbėgęs skystis pridega. Nešvarumus nuo stiklo keramikos kaitlenčių geriausia nuvalyti kaitlentei jau atvėsus. Patartina naudoti specialių kaitlenčių gremžtuką. Nereikėtų naudoti šiurkščių valymo priemonių, kadangi stiklo keramika yra jautri braižymui, taip pat kuo skubiau pašalinti įvairų cukraus turintį maistą – prikepęs cukrus gadina kaitlenčių paviršių, atsiranda baltos dėmės, kurių išvalyti nebepavyks.


TAIP PAT SKAITYKITE:

Kaip išsirinkti Jums tinkančią viryklę?

Kaip palaikyti tvarką virtuvėje?


Orkaičių priežiūra. Daugiau aspektų, o kartu ir galimybių turi orkaičių valymas. Nuvalyti kaitlentei didelių pastangų nereikės, kadangi prie jos galima lengvai prieiti, o orkaites išvalyti yra sunkiau. Todėl renkantis orkaitę verta atkreipti dėmesį į tam tikrus techninius sprendimus, kurie sutaupys jūsų laiką. „Lengviausia išvalyti tas orkaites, kurios turi vientisą, lengvai išimimą, vidinį durelių stiklą. Kitu atveju, jei stiklas įklijuotas, durelės turės daug briaunų ir tarpelių, kuriuos išvalyti bus sunku. Taip pat geriausia yra rinktis tokias orkaites, kurios turi išimamus laikiklius kepimo skardoms. Juos išėmus orkaitės vidinis paviršius taps lygus ir lengviau valomas. Orkaitės turinčios korpuse lietus laikiklius turi daug išlenkimų ir jas išvalyti prireiks daug daugiau pastangų“, – pasakoja buitine technika prekiaujančio salono „Buitis.lt“ atstovas Domas Tolvaišas.


Kita technologija, palengvinanti orkaičių valymą – katalitinės sienelės. „Tai yra speciali porėta danga, kuri sugeria riebalus. Šios sienelės dažniausiai būna pritvirtintos šonuose, viršuje ir sunkiausiai pasiekiamoje orkaitės galinėje sienelėje. Kai orkaitė įkaista daugiau nei 250 laipsnių, visi riebalai esantys ant sienelės, vykstant reakcijoms su deguonimi, oksiduojasi ir išgaruoja be dūmų ar blogų kvapų. Tokiu būdu sienelė išsivalo. Pats valymo procesas trunka valandą. Metai po metų įprastų katalitinių sienelių efektyvumas mažėja. Todėl daugelyje modelių jas galima išimti arba pakeisti naujomis. Išsivalančių sienelių efektyvumas ir ilgaamžiškumas priklauso nuo konkretaus gamintojo naudojamos technologijos. Aukštesnės kokybės katalitinės sienelės gali būti efektyvios visą orkaitės tarnavimo laiką“, – katalitinės sienelės pasakoja D. Tolvaišas.


Garų pagalba valomos elektrinės orkaitės. Kai kurie gamintojai siūlo orkaitės valymą garais. „Orkaitė su šia funkcija neatlieka savaiminio išsivalymo, tačiau dėl specialios emalės jį gerokai palengvina. Naudojant šį valymą, į orkaitėje esančią skardą ar numatytą vietą orkaitės apačioje pripilama apie pusė litro vandens, įjungiama speciali valymo fukcija, jei tokios nėra, pasirinkite apatinį kaitinimo elementą, ir iki pusę valandos kaitinama 50-80 laipsnių temperatūroje. Tokiu būdu nešvarumai daug lengviau nusivalys nuo emalės. Tuomet orkaitė lengvai išvaloma šluoste“, – pasakoja pašnekovas.


Pirolizė. Brangesnės orkaitės dažniausiai turi specialą išsivalymo funkciją. Pirolizė – tai savaiminis orkaitės išsivalymas, naudojant aukštą temperatūrą. Šio proceso metu orkaitė dėl saugumo užsirakina, o nešvarumai susikaupę ant orkaitės sienelių tiesiog sudega ir pavirsta pelenais. „Pirolizė vykdoma tuščioje orkaitėje, išėmus visas kepimo skardas ir skardų laikiklius. Riebalai ir maisto likučiai yra sudeginami beveik 500 laipsnių temperatūroje.

Viskas, ką lieka padaryti – lengvai nušluostyti orkaitę nuo susidariusių pelenų. Valymo procesas priklausomai nuo pasirinkto intensyvumo lygio trunka maždaug 2-3 valandas. Pirolizės metu orkaitė suvartoja apie 2,5-4 kWh elektros energijos. Pirolizės dažnumas labai priklauso nuo orkaitės naudojimo intensyvumo – labai retai naudojant, ją vykdyti gali užtekti ir vieną kartą per metus. Kai kurių modelių orkaitės pačios įspės, kai ateis metas įjungti išsivalymo funkciją. Orkaitės su pirolizės funkcija nuo įprastinių skiriasi geresne šilumos izoliacija ir šiek tiek didesne kaina“, – pasakoja V. Zenkevičius.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis