Pasiruošimas remontui (I dalis) būtinų įrankių sąrašas

Artėjanti vasara vieniems asocijuojasi su atostogomis, kitiems su laiku, kuomet pagaliau bus galima atlikti namų remontą. Darant tai pirmą kartą, iškyla įvairiausių klausimų, kurių kartais net nesinori užduoti kitiems. Tam į pagalbą ateina puslapis Manonamai.lt, o pirma problema, kurią bandysime išspręsti - kokie darbo įrankiai būtini remontui?


Kaip apsispręsti, ko reikia?


Pirmiausia reikia pradėti stebėti, kokie darbo įrankiai dažniausiai naudojami namuose. Gal kokio įrankio keliaujate skolintis pas kaimyną? Jei dažnai prireikia gręžtuvo, o namuose esantis yra sugedęs – atsakymus jau turite.

Tiesa, nebūtina visuomet pirkti naujų darbo įrankių. Kartais pavyksta atrasti dar kokybiškų ir gerai veikiančių iš vadinamųjų antrų rankų.

Ką reiktų turėti kiekviename meistrui namuose



Įrankių dėžė 

Svarbiausias yra įrankių dėžės tvirtumas ir talpa. Jos skiriasi pagal medžiagas iš kurių būna pagamintos: plastmasės, metalo, aliuminio. Medinės yra retesnės, bet dar naudojamos. Skiriasi skyrių kiekiu: galima pasirinkti dėžę, kurioje yra vienas bendras skyrius arba kai yra daug išsitraukiančių stalčių. Jos gaminamos kartu su loveliais, kurie išsiima, juose gali būti patalpinami smulkesni įrankiai, kitos mažesnės detalės. Patartina rinktis specialią spintelę su ratukais, kurią galima būtų judinti ir išsistumti į kitą vietą, jei turimų įrankių yra labai daug. Tai padės palaikyti tvarką.

Kaina priklauso nuo medžiagų ir dydžio: nedidelės ar paprastos iš plastmasės pagamintos gali kainuoti nuo 20 litų. Rimtesnės ir kokybiškesnės kainuos nuo 50 60 litų. Iš metalo ar aliuminio – nuo 60 80 litų. Kelių dalių dėžės su ratukais gali kainuoti maždaug nuo 100 150 litų.

Darbastalis

Dirbant pravartu turėti darbastalį, kuriame su spaustuvais ir veržtuvais galima pritvirtinti medžiagas su kuriomis dirbama. Veržtuvai būna pritaikyti įvairiems darbams, tad jis tampa ne tik lengvesnis ar tikslesnis, bet ir saugesnis. Galima pasirinkti nešiojamą arba stacionarų darbastalį.

Paprasčiausias sulankstomas darbastalis kainuos nuo 50 litų, bet kokybiškesnis kainuos nuo poros šimtų litų iki kelių tūkstančių.

Darbo apranga

Tai yra labai svarbu norint būti tinkamai pasiruošusiems atlikti svarbiausius darbus ir nesusižeisti, nepakenkti kitiems. Dažniausiai namuose užtenka šios aprangos dalių:

Kombinezonas – svarbu, kad būtų lengva su juo judėti, būtų pagamintas iš tvirtos medžiagos, galimybė lengvai išplauti, tinkamo dydžio. Jei bus per didelis ar per mažas sukels papildomo nepatogumo ir nebus galima susikoncentruoti darbams. Tai pat gali sukelti pavojų sveikatai, jei rankovės bus trumpos ir neuždengs dalies rankų. Dalinio kombinezono kaina yra nuo 4050 litų (tik kelnių ar viršutinės dalies drabužio). Pilnas komplektas nuo 60–150 litų. Žinoma, nebūtina pirkti specialių drabužių, o galima pritaikyti kitus, pigesnius drabužius.

Pirštinės – priklausomai nuo situacijos gali būti iš latekso, guminės, odinės ar iš medžiagos. Jų dažniausiai prireikia dirbant su darbais, kurių metu galima išsitepti ar susižeisti: naudojant valiklius, kurie gali pažeisti odą, remontuojant techniką. Kaina nuo kelių litų iki kelių dešimčių už porą.
Darbiniai batai – dydis ir kokybė. Tokie batai apsaugo nuo krintančių daiktų ant kojų ar dirbant pavojingomis sąlygomis. Tokie batai yra tvirtesni nei įprasti ir kartais batų kraštai būna padengti plienu dėl dar didesnio saugumo. Naujų kaina – nuo 150-200 litų.

Įrankių diržas pravartus atliekant ne vieną darbą vienu metu ar darbuojantis visą dieną.

Taip pat prireikia smulkmenų, kurias nuolat pamirštame, tačiau vėliau: šalmo, skydelio, ausų kamštukų, apsauginių akinių, kaukių nuo dulkių.

Rankiniai įrankiai

Ne visur reikia elektrinių įrankių. Kai kuriuos darbus puikiai galima atlikti naudojant rankinius įrankius:

Atsuktuvai yra skirstomi į plokščiuosius ir kryžminius. Jų rankenos būna medinės, plastmasinės, padengtos neslidžia guma. Taip pat yra variantai, kai galima pakeisti antgalius. Jie yra universalūs ir patogūs, kadangi komplekte būna beveik visiems atvejams tinkamų galvučių. Tokie atsuktuvai turi ir specialias „reverso“ funkcijas, kai nereikia jo atitraukti, norint sukti toliau užtenka pasukti atgal, kai pasisuka tik rankena. Galvutės gali būti sudėtos į dėžutę arba į įrankio atsisukamą rankenos dalį, kad visad būtų šalia.

Patartina pirkti kokybiškesnius ir tvirtesnius, kad greitai neišlūžtų atsuktuvų viršutinės dalies kraštai ar rankenos. Pigiausių kainos svyruoja nuo poros litų už vieną atsuktuvą, o komplektų – nuo 30 litų. Atsuktuvas su „reverso“ funkcija gali kainuoti panašiai kaip įprastų atsuktuvų komplektas.

Pjūklai – skirstomi pagal funkciją. Vieni pjūklai yra universalūs, kuriais galima pjauti ir lenteles, ir plokštes, ir medžius. Kiti pjūklai skirti pjauti lengvus betono blokus. Jų ašmenys būna labai ilgi, o dantukai dideli ir gilūs. Taip pat reiktų neužmiršti metalo pjūklų. Jų dantukai būna labai smulkūs.

Siaurapjūvis dažnai naudojamas ten kur reikia kruopštumo. Jame yra itin ploni ašmenys. Galima įsigyti ir specialių medžių šakoms pjauti: jie išgaubti ir turi ilgas rankenas. Pjūklų pasirinkimas labai platus, tad ir kainos svyruoja net nuo 10 litų iki 100 litų.

Plaktukas yra itin dažnai naudojamas. Net ir nieko neremontuojant pačiam gali prireikti pasikabinti paveikslą. Jais galima įkalti ar ištraukti vinis, naudoti kaip kaltus, ardyti įvairias konstrukcijas. Todėl svarbiausia yra turėti plaktuką, kuris būtų universalus: įprastai pasirenkamas plaktukas, kuris turi lenktą vieną viršutinę pusę vinims ir detalėms ardyti. Kiti plaktukai būna reikalingi rečiau. Čia labai svarbu, kad būtų kokybiška rankena ir naudojantis nenulūžtų ir nesužeistų. Reiktų pasirinkti ir ne per didelį ar mažą įrankį, kad neapsunkintų atlikti darbus. Pats pigiausias plaktukas kainuos tik 10 litų, bet geresniam galima išleisti ir apie 30 litų.

Replės ir žnyplės naudojamos įvairiausiems smulkiems darbams. Jos naudojamos sulenkti, nutraukti ir pašalinti dalis. Replės kainuos apie 10-30 litų.

Raktai – labai dažnai naudojami remonto metu. Visų jų dažniausiai labai panaši konstrukcija, tad tenka rinktis pagal dydį. Jei darbams atlikti nėra daug vietos nereiktų rinktis labai didelio. Kaina svyruoja nuo 10 iki 100 litų.

Kaltai – šie įrankiai būtini dailidės darbams atlikti. Nuo kalto ašmenų dydžio ir formos priklauso kam jie yra tinkamiausi. Labiausiai gali prireikti medžio kaltų, kurie būna skutamieji, plokštieji ir nuožulnieji.

Gulsčiukas ir liniuotė vieni iš universaliausių ir būtiniausių įrankių. Jais bus galima patikrinti ar visur yra tikslūs matavimai ir lygiai pritvirtinta. Dydžiai svyruoja nuo 45 cm iki 200 cm. Liniuotės gali būti metalinės, nesilankstančios, bei ilgesnės ir susisukančios.

Specialus pieštukas būna storesnis, platus ir plokščias, kad būtų galima pažymėti nelygius medinius paviršius.

Elektriniai įrankiai

Dėl dažnai atliekamų panašių darbų namuose gerai turėti elektrinius įrankius, kurie palengvina daugybę darbų. Visad reikia pamąstyti ar reikia jį turėti, ar galima tik pasiskolinti, išsinuomoti.

Elektriniai gręžtuvai – jų kainos nėra didelės, tad juos gali sau leisti įsigyti kiekviena šeima. Tikriausiai vienas iš svarbiausių skirtumų yra galia. Nesirinkite pačių silpniausių, nes jie gali tapti beverčiai atsiradus rimtesniam darbui. Namuose patogu turėti belaidį, su baterija (rimtesniam darbui rinkitės nuo 18 voltų galingumo). Tokį rinktis gerai, kai tereikia atlikti smulkesnius darbus. Jei darbai yra dažni, geriau rinktis laidinį. Siūloma rinktis 900-100 vatų galingumo laidinį gręžtuvą. Dėl nuolatinės srovės darbas beveik niekad nenutrūks netinkamu metu. Visiems jiems naudojamos keičiamos grąžto galvutės, tad jas rinkitės pagal reikiamas funkcijas ir darbus. Paprasčiausio gręžtuvo kaina prasidės nuo 60 litų iki labai galingų už 500 litų.

Elektriniai pjūklai – atlieka metalo, medžio, plastiko pjovimus. Taip pat yra universalūs ašmenys, kuriuos įstatę galite pjauti ne tik medieną ar plastiką. Geriau pasirinkti specializuotus ašmenis, kad jie tai atliktų geriausiai. Stūmokliniai pjūklai pjauna dauguma medžiagų, turi keičiamus ašmenis. Kai yra negilūs ašmenys yra lengviau išpjauti reikiamas formas. Diskiniuose pjūkluose naudojami apvalūs keičiami ašmenys. Besisukdami skverbiasi į medžiagą. Geriausia rinktis 600-800 vatų galingumo. Kampiniai šlifuokliai irgi skirti pjauti metalui, keramikai ar akmeniui, bet dažnai pritaikomas kaip dar universalesnis pjūklas. Naudojamas irgi diskas su ašmenimis arba pjovimo diskas. Šie prietaisai naudojami ir pjauti, ir šlifuoti. Būtina išsirinkti kokybišką pjovimo diską. Pats pigiausias diskinis elektrinis pjūklas kainuos nuo 100-150 litų. Kokybiškesnis ir žinomesnės firmos kampinis šlifuoklis kainuos nuo 150-200 litų. Priklausomai nuo galingumo kaina gali siekti daugiau nei 500 litų.


Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis