Paprasti būdai atsikratyti tabako kvapo namuose

Geriausia priemonė, padedanti išvengti ne tik nemalonaus tabako kvapo, bet ir rimtų ligų, yra nerūkymas. Vis dėlto, jei dabartinę jūsų situaciją geriausiai apibūdina posakis „šaukštai po pietų“, šiame straipsnyje išdėstyti patarimai padės jums atsikratyti šio trikdančio kvapo.

Jei problema tėra ką tik surūkytos cigaretės kvapas namuose, geriausia išeitis yra vėdinimas. Cigarečių kvapas greitai įsigeria ir ilgai išlieka, todėl kuo greičiau jį išvėdinsite, tuo geriau. 

Atidarykite langą ir sukelkite skersvėjį, naudokite oro gaiviklį, jeigu turite, įjunkite ventiliaciją. Jeigu buvo rūkyta virtuvėje, padės įjungtas gartraukis. Uždekite smilkalų ar kvapiąją žvakę. 

Jeigu dėl kurių nors priežasčių šių priemonių panaudoti nepavyks ar jos negelbsti, tačiau kvapą norite paslėpti nuo, tarkime, greitai ateisiančių svečių, galite jį užmaskuoti kepamo maisto kvapu – keptuvėje čirškinamos mėsos, grybų ar kitų produktų kvapas, greitai pasklinda ir užgožia nestiprų tabako kvapą. 

Vis dėlto, tiek dėl higienos, tiek dėl saugumo, patartina rūkyti lauke. Jei balkonas įstiklintas, reikėtų atsidaryti ertmę orui, kitaip einant atgal į patalpas, balkone esantis kvapas greičiausiai spės pasklisti. Rūkymas kambaryje per langą apskritai yra ne išeitis, nes dalis kvapo vis tiek pakliūna į vidų ir pasklinda po kambarius. 

Jeigu kambaryje buvo rūkoma nuolatos, nemalonus tabako kvapas įsisenėja ir įsismelkia ne tik į orą, tačiau ir į baldų audinius, sienas, kilimus. Valyti juos racionalu, jei pakeisite savo įpročius – mesite rūkyti ar bent jau išeisite į lauką, kadangi ir toliau rūkant, nemalonus kvapas sugrįš. 

Kvapo naikinimui egzistuoja gana universalios, buityje prieinamos priemonės, naudojamos įvairių kvapų naikinimui. Tai actas, soda, kava, citrusinių vaisių žievelės, laikraščiai bei, žinoma, vanduo.

Oras. Kambaryje sustatykite indus su vandens ir acto mišiniais. Jie puikiai sugers kvapą. Lygiai taip pat veikia kava, tačiau šis būdas kiek brangesnis. Pavirkite apelsinų, citrinų ar kitų citrusinių vaisių žieveles bei subėrę į indus su vandeniu išdėliokite kambaryje. Visos šios priemonės pašalins tabako kvapą. 

Kilimas. Teigiama, jog į kilimines dangas tabako kvapas yra linkęs skverbtis labiausiai. Galite išmėginti įprastus cheminius kilimų valiklius bei, tarkime, šampūną – taip atnaujinsite ne tik kvapą, tačiau ir spalvą. Kava ir soda pagelbės ir šiuo atveju – tiesiog pabarstykite jų mažais kiekiais ant kilimo, palikite kelioms valandos ir nusiurbkite dulkių siurbliu.

Drabužiai. Cigerečių kvapas ant drabužių išlieka apie 45 minutes, jeigu rūkote vieną cigaretę, kiekviena nauja prideda apie 15 papildomų minučių reikalingų kvapo išsivadėjimui. Tad jei rūkėte tik kartą, gali užtekti ir trumpam išeiti pasivaikščioti. Žinoma, jei rūkote labai dažnai, kvapas gana gerai įsigeria. Po to jau nebesvarbu, kiek dar cigarečių surūkysite – kvapas lieka, tad drabužius teks skalbti. Priklausomai nuo kvapo įsigėrimo gali padėti pats paprasčiausias skalbimas. Jei kvapas vistiek išlieka, galima imtis šių priemonių:

– Į plastikinį maišą sudėkite tabaku kvepiančius drabužius. Tuomet paimkite skudurėlį ir užlašinkite kelis lašus eterinio aliejaus. Kvapą galite pasirinkti pagal poreikį. Įdėkite jį į maišą kartu su drabužiais ir palaikykite kelias dienas. Po šios procedūros drabužiai kvepės daug geriau. Jei naujasis kvapas jums nelabai patinka ar yra per intensyvus, drabužius vėl išskalbkite. 

– Jei ši priemonė nepadeda, ar norite pasiekti tą patį rezultatą paprastomis priemonėmis, galite į maišą įdėti sulankstytų laikraščių. Juose naudojamas rašalas gerai sugeria kvapus. Palaikykite apie savaitę, karts nuo karto patikrindami. Kvapas turėtų išnykti. 

– Tam pačiam rezultatui pasiekti yra ir kitų būdų, tarkime, jau minėta kava. Sudėkite šiek tiek kavos į pralaidų audinį – tam puikiai tinka medžiaginis maišelis ar tiesiog švari kojinė. Įdėkite jį į maišą su drabužiais. Metodas tas pats – palaikykite drabužius maiše tol, kol kvapas išnyks. 

Rūkalų kvapai odiniuose paviršiuose. Ar tai būtų odinė striukė, ar rankinė, automobilio sėdynė, o gal sofa – į odinius paviršius rūkalų kvapas įsiskverbia itin gerai. Juos valykite taip: sumaišykite vandenį su actu santykiu 1:1. Šiuo mišiniu švelniai sudrėkinkite minkštą audinį ar skudurėlį. Tuomet valykite odinį paviršių. Svarbu neleisti, kad į odą įsigertų pernelyg daug šio mišinio. Leiskite paviršiui nudžiūti, prireikus kartokite procesą, kol kvapas galutinai išnyks. Lygiai tokia pat tvarka galite valyti odos paviršius mišiniu su alkoholiu, skiestu tuo pačiu santykiu. 

Kai kurios jau minėtos priemonės (kava, soda) veikia lygiai taip pat. Tiesa, odinės sofos valymas tokiu būdu nėra racionalus, o štai rankinei ar striukei jas galite lengvai pritaikyti. Jei tepėte odą vienu iš aukščiau minėtų mišinių, ar bevalydami kokiu nors būdu drėkinote, po to reikėtų ją apsaugoti nuo per didelio išdžiūvimo. Tam reikėtų naudoti odos valiklius-kondicionierius. Po šios priemonės panaudojimo, rekomenduojama odą pavalyti minkštu švariu skudurėliu, išmirkytu piene.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis