Kokių priemonių imtis prakiurus vamzdžiui?

Ta nemaloni akimirka – vanduo iš pradžių tik truputį sunkiasi, po to pradeda lašėti, dar kelios minutės – ir grindys jau užlietos. Po ranka lyg tyčia nėra jokių specialių priemonių, o sutaisyti vamzdį žūtbūt reikia. Štai keletas patarimų, padėsiančių parankinėmis priemonėmis išsisukti iš tokios situacijos.

Tiesa, nei ties vienu jų nerekomenduojama apsistoti ilgesniam laikui – trūkęs vamzdis turi būti profesionaliai sutaisytas kuo greičiau, priešingu atveju jis garantuotai iškrės piktą pokštą, kai to mažiausiai tikėsitės.

Be abejonės, vos pastebėję, jog vamzdis prakiuręs, turite užsukti prieš kiaurymę esančius vožtuvus, ar kaip kitaip sustabdyti vamzdžiu tekantį vandenį. Taip pat tam, kad sutaisyti kiaurymę, reikia iš pradžių ją aptikti. Nors ši dalis neretai būna sunkiausia, be jos apsieiti, deja, neįmanoma. Tiesioje ir lengvai prieinamoje vietoje vamzdžiai įtrūksta retai. Jei jūsų kiaurymė būtent tokia, jums pasisekė, tačiau jei vanduo sruvena iš sujungimo, ar kokios kitos nelygios vietos, teks paplušėti.

1. Suraskite kiaurymę ir nustatykite, kokio dydžio ir formos ji yra. Jei aiškiai matote įtrūkimą ar skylę – puiku, jei vietą aptikote tik todėl, kad iš ten laša vanduo – ne itin gerai, bet visgi geriau, negu nieko. Taigi, jei kiaurymė matoma ir nemaža, pasistenkite ją užkišti. Įkiškite į ją pieštuko grafito galiuką, dantų krapštuko galą ar kokį kitą aštrų objektą, ir nulaužkite – taip smarkiai sumažinsite skylės dydį.

2. Suraskite gumos, kuria galėsite apvynioti vamzdį. Jei kiaurymė yra nesunkiai prieinamoje vietoje, geriausias būdas susidoroti yra užvynioti ją guma. Pavyzdžiui, šiam reikalui tiks laistymo žarnos gabalėlis: perpjaukite jį išilgai, ir uždėkite ant vamzdžio. Taip pat tinka nedidelė dviračio ar automobilio padangos kameros atraiža, tiesa, ją patariama dėti keliais sluoksniais. Prieš uždedant gumą, vamzdį reikėtų nusausinti.

3. Užveržkite įtrūkimą. Gumą būtina kuo stipriau priveržti, ir šiam reikalui tinka beveik bet kokios priemonės. Jei namuose neturite specialų veržiklių, juos pakeisti galite viela, lipnia ar izoliacine juosta, ar net virve. Kad guma prisispaustų kuo tolygiau, uždėkite ant jos reikiamo dydžio skardos atraižą, pavyzdžiui, išpjautą iš skardinės, ir tada priveržkite. Dar viena alternatyva – galite panaudoti medines lenteles ar bet kokius panašus pailgus objektus, ir nedidelį spaustuvą.

4. Jei įtrūkimas ties sujungimu ar kokioje kitoje vietoje, kurios neįmanoma apvynioti guma, vienintelė išeitis yra epoksidinis glaistas - jo turėtumėte rasti bet kokioje ūkinių prekių parduotuvėje. Nors naudojimo instrukcijos būtinai bus nurodytos ant pakuotės, nepamirškite svarbiausio: tepama vieta turi būti nusausinta, švari, patikimumo dėlei galite ją nušveisti švitriniu popieriumi ar dilde.

5. Nenuvertinkite lipnios juostos. Nors šio sprendimo imtis verta tik tais atvejais, jei negalite pritaikyti nieko geresnio, storas sluoksnis lipnios – ypač izoliacinės – juostos, užvyniotas ant visiškai nusausinto paviršiaus, gali kuriam laikui sustabdyti tekėjimą. Tiesa, daug efektyviau bus, jei po apačia pakišite gabalėlį gumos, o privyniodami užveršite kuo stipriau.

6. Siekdami kuo geresnio rezultato, visus aukščiau aprašytus būdus galite kombinuoti. Užkimšti skylę, aptepti epoksidiniu glaistu, lipnia juosta prispausti gumą ir užveržti – per daug atsargumo tokiais atvejais nebūna. Tačiau vis vien nepamirškite, jog tai – tik laikinas sprendimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis