Kaip apsaugoti namus nuo maistinių ir drabužinių kandžių?

Po ilgo laiko išsiėmę megztinį, pastebite, kad tapo skylėtas? Virtuvės stalčiuje laikomose kruopose aptikote lervų? Nors šios problemos nėra tiesiogiai susijusios, vis dėlto jūsų priešo vardas vienas – kandys. Maistinių kandžių lervos, randamos biriuose maisto produktuose, nepalieka kitos išeities, kaip tik maistą išmesti, o drabužinės kandys naikina estetinę jūsų rūbų išvaizdą. Kartais ir nepataisomai. Kaip atsikratyti ir, svarbiausia, kaip neužveisti kandžių?

Kandys. Lietuvoje dažniausiai sutinkamos drabužinės (lot. Tineola bisselliella; Tinea pellionella – kailinė kandis) ir maistinės kandys (tikrasis pavadinimas – ugniukas). Minėtų rūšių kandys priklauso drugių būriui, tačiau skirtingoms šeimoms. Nors jų drugius pastebėti yra lengviausia, didžiausią žalą drabužiams ir maistui daro jų lervutės. Kandžių drugeliai labai greitai žūva, ir nepaisant to, kad patelės deda kiaušinėlius, tiesioginės žalos nedaro.


Požymiai. Vienas akivaizdžiausių požymių, kad jūsų namuose galimai yra kandžių lervų – po juos skraidanti kandis. Net jeigu akivaizdžios žalos dar nepamatėte, suaugęs drugelis reiškia, kad atėjo metas apsitvarkyti ir apžiūrėti namus. Jei namuose pamatėte skraidančią kandį, tai greičiausiai bus maistinė kandis, kadangi drabužinės nėra labai geros skraidytojos. Jos dažniau stengiasi vaikštinėti nutūpusios. Jas taip pat galite atskirti iš spalvos – maistinės kandys yra kiek šviesesnės, margesnės, įvairesniais raštais, o drabužinės, tamsesnės ir jokiais raštais nesiskiria. Pastebėjus drugelį, reikia peržiūrėti virtuvėje esančius birius produktus, pasižiūrėti ar juose nėra voratinklių, smulkių judančių lervučių.


Kandys gausiai poruojasi – tai jos daro praktiškai iškart pavirtusios drugiais. Viena patelė gali padėti apie 150-200 kiaušinėlių. Kol iš kiaušinėlio, perėjęs keturias stadijas išsivysto suaugęs drugys, idealiomis sąlygomis trunka dvi – keturias savaites, blogomis sąlygomis gali užtrukti ir keletą mėnesių. Blogesnės sąlygos kandžių lervoms nieko gero nežada jūsų spintų ir spintelių turiniui – kuo ilgiau kandis užsibūna lervos stadijoje, tuo ilgiau ji gali žaloti maistą bei drabužius. Kandžių veiklos dažnumas nuo sezono beveik nepriklauso.


Kaip į namus patenka kandys? Kandys į namus patenka su nusipirktais maisto produktais ar drabužiais. Maistinės kandys gali būti parsineštos iš parduotuvių, tačiau produkcijos užkrėtimas pačios gamybos metu mažai tikėtinas, tai daugiau prekybos centrų ar sandėlių požiūrio į švarą klausimas. Lervos parduotuvėse labai lengvai pragraužia plastiko maišelius ir taip sėkmingai gali keliauti. Žmonės parsinešę juos pasideda į spinteles, kur temperatūra yra aukštesnė ir po kelių savaičių namuose jau skraido maistinės kandys.


Daugiau rizikuoja ir tie, kurie perka drabužius iš padėvėtų rūbų parduotuvių. Kita vertus, kandis prekės ženklų nesirenka, ir yra buvę atvejų, kai lervomis užkrėsta buvo ir naujų rūbų salonų produkcija. Priklauso nuo to, kaip jie laikomi. Drabužiai gali gulėti sandėlyje, kur žema temperatūra, kiaušinėliai nėra pastebimi, o kai rūbą nusipirkęs žmogus parsineša jį į šiltą patalpą, kandis pradeda vystytis.


Prevencija ir kova. Geriausias kovos su kandimis būdas – švara. Jeigu gyvensite tvarkingai, nuolatos valysite paviršius spinteles, jas vėdinsite, mažiau šansų bus sulaukti kandžių. Sezoninius ar kitus drabužius, kurių nenaudosite ilgesnį laiką, galite apsaugoti sandariuose maišuose ar lagaminuose. Nelaikykite seno maisto ilgą laiką, apžiūrėkite produkciją prieš pirkdami. Prieš perkant kruopas ar kitus birius maisto produktus, apžiūrėkite pakelį, ar nėra akivaizdžiai judančių lervų ar voratinklių žymelių. Tokia produkcija yra perkama ilgesniam laikui, dažnai nebūna sunaudojama iškart. Jei išsirita lervos ir jos nebūna iškart pastebėtos, vėliau išsiritus daugybei drugelių, tampa sunku suvaldyti situaciją. Kruopas reikėtų laikyti sandariuose, geriausia plastikiniuose permatomuose arba stikliniuose induose, kadangi lervoms pragraužti maišelį arba kartoną yra nesunku.


Kitas sprendimas galėtų būti laikyti maistinius produktus žemesnėje, 10-12 laipsnių temperatūroje, kadangi esant tokioms sąlygoms, kandys nesivysto. Jų vystymasis prasideda tada, kai temperatūra pasiekia 14-15 laipsnių ir aukščiau. Drabužinėms kandims nepatinka skersvėjai ir grynas oras, jos ir savo kiaušinėlius sudeda „atokiau“. Todėl reikia stengtis vėdinti spintas, išnešti drabužius į gryną orą – kandims tai labai nepatinka. Bet kuriuo atveju turite rūbus valyti bei palaikyti švarą spintose bei namuose.


Kovos būdai. Jei namuose visgi prisiveisė kandžių, pagrindinis žingsnis būtų neutralizuoti jų židinį. Sunaikinkite pagrindinę užkrato vietą ir gerai išvalykite visus paviršius – sienas, lubas, lentynas, spintelių ir spintų plyšius. Maistą saugiausia tiesiog išmesti, o drabužius, jei jie nesugadinti, gerai išskalbti ar išvalyti. Aptikus kandžių drabužiuose, pakaktų juos išskalbti, jei įmanoma, aukštesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje. Tuomet, reikėtų išsivalyti spinteles, lentynas, plyšius – visas vietas, kur gali atsirasti terpė kandims. Galite valyti ir natūraliais preparatais, tarkime, actu, turinčiu repelentinių savybių, galite valikliais arba specialiu karštą garą purškiančiu aparatu, kuris paviršių išvalo jo nepažeisdamas.


Kandžių naikinimui bei situacijos stebėsenai galima naudoti feromoninės gaudykles. Tradiciniai metodai taip pat gali būti veiksmingi. Citrusinių vaisių, tabako, kadagio, kamparo, eterinių aliejų, ypač levandų kvapas atbaido kandis. Galite pamirkyti vatos tamponėlį į minėtus aliejus ir padėti į tokias vietas, kur gali apsigyventi kandys – spintelėje ir užkampiuose. Įvairūs kontaktiniai cheminiai preparatai paprastai veiksmingi, tačiau tik suaugusiam drugiui ir naudingi tuomet, jei patelė dar nespėjo padėti kiaušinėlių.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis