Gudrybės, kaip valyti namus

Tvarkant namus sunkiausia yra kovoti su dėmėmis. Žinoma, į pagalbą galima pasitelkti įvairius chemikalus, tačiau kartais gali praversti ir liaudies išmintis.

1. Kai kurie maži vaikai mėgsta rašinėti ant sienų. Jei taip nutiko jums, nenusiminkite. Visas rašalo, pieštukų, kreidučių dėmes galima išvalyti ant drėgnos kempinės užbėrus sodos. Tada švelniai pašveiskite purvinas vietas ir nuvalykite.

2. Jei norite, kad namuose esantys mediniai baldai ar durų staktos blizgėtų, naudokite citrinos
aliejų. Į pusę stiklinės šilto vandens įlašinkite kelis citrinų aliejaus lašus ir išmaišykite. Šia priemone papurkškite ant šiek tiek drėgno medvilninio audinio ir nuvalykite lakuotą medinį paviršių. Vėliau dar kartą nuvalykite su sausu medvilninio audinio gabalėliu.

Nelakuotiems mediniams paviršiams valyti sumaišykite 2 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus su keliais šaukšteliais citrinų sulčių. Geriausia, jog nedidelis mišinio kiekis įsigertų į medvilninę šluostę, kurią šiek tiek išskalavus ir išgręžus, valome paviršių.

3. Kad sidabriniai daiktai spindėtų ir nusivalytų pajuodimai, dubens dugną reikia iškloti
storesne folija, įberti didelį šaukštą sodos ir užpilti verdančiu vandeniu. Sudėjus ir panardinus sidabrinius šaukštus, peilius, šakutes ar kitokius sidabrinius daiktus (juos būtinai turi vanduo apsemti), jau po 10 minučių jie bus švarūs. Išėmus nušluostykite sausu audiniu. Jeigu, pavyzdžiui, sagės yra labai pajuodusios, jas tirpale galima palaikyti ilgiau, o išėmus irgi ilgiau pavalyti.

4. Bronzą galima nublizginti su kolos gėrimais. Kitas būdas: bronzos dirbinius pamirkyti muilo tirpale. Tada nuplauti švariu vandeniu, nusausinti, patrinti kreida ir pašveisti verstos odos skiautele.

5. Bronzinius paveikslų rėmus pirmiausiai reikia patrinti teptuku, pavilgytu spirite, o po to nuplauti vandeniu ir nudžiovinti fenu.

6. Nikeliuotus daiktus reikia patrinti bulvių nuoviru, nuplauti švariu vandeniu ir nublizginti. Labai nešvarius nikeliuotus daiktus reikia patrinti degtinės ir kreidos mišiniu, nuplauti vandeniu, apipilti karštu muilo tirpalu ir sausai nutrinti flanele.

7. Rūdžių dėmes, atsiradusias ant nikeliuoto paviršiaus, reikia patrinti kiaulės odele (su trupučiu lašinių), nušluostyti, o po to nušveisti vilnone skepeta, suvilgyta amoniaku.

8. Alavinius daiktus geriausia šveisti kreidos ir brendžio mišiniu. Kitas būdas: pamirkyti juos dirvinio asiūklio nuovire ir nublizginti.

9. Galima pasidaryti langų valiklį iš vandens ir acto. Į 1 litrą šilto vandens įpilti ne daugiau kaip 2 šaukštelius acto ir medvilniniu skuduru nuvalyti stiklus. Nereikėtų valyti langų stipriai šviečiant saulei ar kai langai yra labai įšilę.

10. Rūdis galima naikinti druska. Ant jų tereikia paberti druskos ir užpilti citrinos sulčių. Palikti
mišinį 2-3 valandas. Mišinio likučius galėsite panaudoti rūdžių likučiams nušveisti.

11. Klozetą galima puikiai išvalyti su soda ir actu. Ketvirtadalį puodelio sodos reikia sumaišyti
su puodeliu acto. Juo ištepus klozetą reikia palaukti bent 5 minutes. Tada šepečiu nuvalyti ir nuplauti.

12. Grindų paviršių galima išvalyti naudojant acto ir vandens tirpalą. Sumaišykite šiek tiek acto su vandeniu, tuomet įlašinkite keliolika lašų gryno pipirmiečių aliejaus. Gerai viską sumaišius, drėgna šluoste nuvalykite grindis.

13. Pelėsiai vonioje nusivalo su vandenilio peroksidu. Vieną dalį 3 proc. vandenilio peroksido
sumaišykite su 2 dalimis vandens. Gautą skystį supilkite į buteliuką su purkštuvu ir nupurkškite sienas, kur yra pelėsio. Palaukite mažiausiai valandą. Pelėsį galima naikinti ir su citrinos sultimis, sumaišytomis su actu.

14. Vonią galima valyti soda. Tiesiog ant nešvarumų paberkite sodos ir po kiek laiko vonią iššveiskite.

15. Šaldytuvą galima išvalyti drėgna audinio atraiža, pamirkyta į sodą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis