Kaip nesuklysti renkantis šaldytuvą

Šaldytuvo durys yra veikiausiai vienos iš dažniausiai varstomų durų bet kuriame name. Pusryčiai pietūs ir vakarienė – daugumą jiems reikalingų maisto produktų nuo sugedimo saugo būtent šaldytuvo žema temperatūra. Šiuolaikinė įvairovė yra tikrai plati – spalvos, funkcijos, taupumo klasės, naujos technologijos ir nauji terminai. Į ką atsižvelgti renkantis šaldytuvą, pasakoja ManoNamai.lt kalbinti ekspertai.

Pasirinkimas

Vienas svarbiausių dalykų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti, yra matmenys – kiek galite skirti vietos šaldytuvui savo virtuvėje. Prieš renkantis geriausia išsimatuoti planuojamos ertmės paramenturus, pagal tai derinsite savo šaldytuvo dydį, aukštį, plotį. Tai lemia ne tik virtuvės išplanavimas, tačiau ir tai, kiek žmonių gyvena name ar bute – natūralu, kad keturių asmenų šeimai reikės didesnio šaldytuvo nei dviejų asmnenų. UAB „Šalnos prekyba“ atstovas Aurimas Vizgirda teigia, jog jei pasirenkamas standartinio pločio 60 cm šaldytuvas, keturių asmenų šeimai reikėtų orientuotis į 100 litrų šaldiklį ir 230-250 litrų talpos šaldytuvą.

Energetiniai taupymo rodikliai

Jie skirstomi į klases ir žymimi raidėmis. A klasė reiškia aukščiausią energetinį efektyvumą, einant abėcėle tolyn, iki pat G raidės, efektyvumas mažėja. Tiesa, tiek gamintojai ir, natūralu, pardavėjai, stengiasi šiais laikais pateikti A klasės produktus. Ši klasė skirstoma į dar tris kategorijas - A+, A++ ir A+++. „Skirtumas tarp klasių būtų toks: standartiškai A++ apie 20 % efektyvesnė nei A, A+++ už pirmąją efektyvesnė dar 30 %. Tiesa, reikia iš karto pažymėti, kad du šaldytuvai, kurie turi A++ kategoriją, tačiau, tarkime, skiriasi aukščiu ir tūriu, nesunaudos vienodai energijos. Tarkime, 500 l talpos A+ klasės šaldytuvas, sunaudos 350 kW, o šaldytuvas, kurio tūris 150 l jis sunaudos tarkim, 130 kW, nors klasė ta pati. Tas pats galioja ir lyginant tarp skirtingų klasių šaldytuvus – tai irgi priklauso nuo tūrio“,  pasakoja pašnekovas.

Garsas

Šaldytuvo skleidžiamas triukšmas irgi yra aktualus kriterijus, ypač vieno kambario butuose, kur virtuvė jungiasi su kambariu. Tokioje patalpoje, nors ir galima priprasti, tačiau gali būti sunkiau užmigti. Kokybiškų šaldytuvų triukšmo lygis yra 35-36 decibelai, 39 db riba taip pat yra pakankamai normali. Šaldytuvų gamintojai šiuos prietaisus gamina vis tylesnius, anksčiau jų triukšmingumas siekdavo ir 48 db, dar ir dabar egzistuoja 44 db garsą skleidžiantys šaldytuvai.

Šaldymo sistema

Standartines šaldymo sistemas turi tradiciniai šaldytuvai (Statiniai) – šaldytuve temperatūra yra aukštesnė, jis turi automatinę atitirpinimo funkcija.  Šaldiklyje žemesnė, jis padengtas šerkšnu. Tokius šaldytuvus laikas nuo laiko patariama išjungti ir atitirpinti, kas 3-6 mėnesius.

– Dalinai bešerkšnė. Šaldiklis yra bešerkšnis, o likęs šaldytuvas šaldomas standartine šaldymo sistema. Veikia automatinis atitirpinimas  šaldytuvas atšąla, rasoja galinė sienelė, susidaręs vandens kondensatas subėga žemyn.

– Bešerkšnė (dinaminė). Tiek šaldytuvo vidus, tiek šaldiklis yra bešerkšniai. Iš šaldiklio ortakiais paduodamas šaltas oras į šaldiklį ir šaldytuvą, nesusidaro šerkšnas ant šaldiklio ir šaldytuvo vidaus sienelių. Juos paprasčiau prižiūrėti, nes nebereikia atitirpinti šaldiklio. Tai efektyviausis būdas mažinant bakterijų dauginimasi.

Tikrai pravarti šaldytuvo funkcija  nulinė zona. Tai uždara šaldytuvo talpa, kuriuoje galima reguliuoti šaldymo temperatūrą, priklausomai nuo produkto, nuo maždaug -7 iki + 4. „Joje galite laikyti įvairius produktus. Temperatūrai siekiant nulį ar minusinius dydžius nesidaugina bakterijos. Tačiau daržovėms ir vaisiams minusinė temperatūra nėra labai naudinga – jiems reikia nustatyti +2 ar + 3 laipsnius. Žuvis, mėsa ir dalinai sūris – laikomi minusinėje temperatūroje. Produktai išlieka geros būklės – ištrauksi, atsipjausi ir padėsi atgal. Jų galiojimo laikas prasitęsia, nes paprasčiausiai ant jų nesigamina bakterijos“,  pasakoja A. Vizgirda.

Tvirtinimas

Rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į šaldytuvo detales. Durelės turi varstytis patogiai, durų rankenos turėtų būti pritvirtinamos tvirtai. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į lentynėlių tvirtinimą – priklausomai nuo šaldytuvo, jos gali išlaikyti 30, 50 kg, bei netgi 70 kg svorį. A. Vizgirdos teigimu, reikėtų atkreipti dėmesį į šaldytuvo laikiklius – įtvirtinimai turi būti tokie, kad lentynėlė nenukristų ir nenuslystų į apačią.

Šaldiklio padėtis

Taip pat galite rinktis ir šaldiklio padėtį – viršuje arba apačioje. Šaldiklio viršuje privalumas yra tai, kad jo dėl aukščio negali atidaryti maži vaikai, todėl sumažėja rizika, kad durelės bus paliktos praviros ir suges produktai ęsantys šaldiklyje. Kita vertus, pagyvenusiems žmonėms parankesnė šaldiklio pozicija apačioje – jie daug dažniau varsto šaldytuvo dureles, o joms esant po šaldikliu, tenka papildomai lenktis. Taip pat priklausomai nuo virtuvės išmatavimų, galite rinktis tradicinius vienadurius arba dvidurius, tridurius, keturdurius šaldytuvus – šie, natūralu, yra platesni.

Papildomos funkcijos

Šaldytuvų gamintojai stengiasi papildyti gaminamus šaldytuvus vis naujais priedais ir technologijomis. Galima rinktis šaldytuvą su sensoriniu ar mechaniniu būdu reguliuojama tikslia temperatūra, šaldytuvą su garsiniu signalu, įspėjančiu, kad prietaiso durelės neuždarytos ir jūs prarandate elektros energiją. „Galite pasirinkti šaldytuvą su atostogų funkcija - šaldytuvas dalinai atsijungia, dirba tik šaldiklis, kol jūs išvykę atostogaujate. Taip pat greito šaldymo funkcija – uogos, daržovės, grybai, virtiniai, jų turite daug, ir tarkime, juos reikia užšaldyti. Kita koncepcija durys duryse – nedidelė šaldoma talpa šaldytuvo durelėse – jums nereikės darinėti viso šaldytuvo, todėl taip tauposi energija. Galima rinktis šaldytuvą su baru, kuriame susidėsite mėgstamus gėrimus“, - įvairias funkcijas vardija pašnekovas.

Jis taip pat prideda, jog renkantis tuos gamintojus, kurie gamina šaldytuvus tiek pramonei, tiek buičiai, esate labiau užtikrinti kokybe – jei įmonė gamina pramoninius šaldytuvus, ji turi reikiamos patirties tiek šaldytuvo varikliuose, tiek instaliacijoje.

Montuojami šaldytuvai

Šio tipo šaldytuvai yra priderinami prie virtuvės interjero. Jų pasirinkimą, UAB  BTN (Buitinė technika namams) atstovės Editos Palionytės teigimu, lemia du kriterijai.  Montuojami šaldytuvai yra stilingesnis virtuvės sprendimas, jie vieningiau integruojasi, kuomet stacionarūs labiau išryškėja visoje virtuvės erdvėje. Tokius šaldytuvus renkasi žmonės, norintys turėti talpesnį šaldytuvą.

Tačiau yra ir minusų  – montuojamuose šaldytuvuose  visų pirma prarandamas litražas. Stacionarus šaldytuvas pranašesnis už montuojamą tuo, kad yra talpesnis. Kitas dalykas – tokių šaldytuvų aukščiai, kurie standartiškai yra maždaug 1 m 77 cm, o stacionarūs gali būti aukštesni – 1, 85 m aukščio, 2 m aukščio. Kita vertus, jeigu žmonės gyvena nuosavame name, kotedže, turi daugiau vietos, tada dažnas pasirinkimas yra ištisinis montuojamas šaldytuvas be kameros virtuvėje, o garaže ar pagalbinėje patalpoje pastatomas šaldiklis. Sudėjus gaunamas didesnis litražas nei perkant vieną stacionarų šaldytuvą“,  pasakoja pašnekovė.

Montuojamo šaldytuvo kainą, pasak E. Palionytės, nulemia du dalykai. Visų pirma, svarbu, ar šaldytuvas turi elektroninį (mygtukai/sensorinis) ar mechaninį (rankenėlės) valdymą. Kitas svarbus aspektas – durų tvirtinimas. Jeigu montuojamas šaldytuvas turi savo vyrius, jis yra brangesnis. Jei šaldytuvo vyrius pritvirtins meistras, įmontuosiantis jūsų šaldytuvą į baldus, tuomet jo kaina bus pigesnė. Tokie šaldytuvai perkant visada būna balti, kadangi ant jų tvirtinsis tokios pat spalvos plokštė kaip ir kitų virtuvės baldų.

Nereikėtų pamiršti ir estetinio vaizdo 

Prie didelių firmų šaldytuvų dirba patyrę dizaineriai, todėl šis virtuvės komponentas gali estetiškai pakelti ar papildyti bendrą patalpos dizainą. Dažniausiai šaldytuvai dažomi šaltesnėmis, baltos, pilkos ar tamsesnių atspalvių kombinacijomis, tačiau šaldytuvo funkcinės kokybės tai nelemia, todėl estetinis pasirinkimas priklauso nuo pirkėjo skonio ir estetinių reikalavimų. Tiesa, rinkoje galima rasti ir netradicinių, tarkime, raudonos spalvos šaldytuvų.
Priežiūra

Šaldytuvas, kaip ir kiekvienas prietaisas, turėtų būti tinkamai prižiūrimas, norint, kad jis tarnautų kuo ilgiau. A. Vizgirda pataria pasistengti, kad šalia šaldytuvo nuolatos tinkamai cirkuliuotų oras. „Jei aušinimo sistema yra išorėje, reikia dulkių siurbliu nusiurbti galinėje šaldytuvo pusėje ęsantį aušintuvą. Tai padaryti užtenka kartą per metus. Taip pat reikėtų valyti šaldytuvo durelių gumas jeigu jos užsiteršia“, - pasakoja pašnekovas. 

Nors daugumą šaldytuvų vis tik reikia atitirpinti, reguliarumą galite sumažinti tiesiog tvarkingai naudodami savo šaldytuvą. „Jeigu jūs tvarkingai atidarote, uždarote, dureles, į šaldytuvą įeina mažiau šilumos ir susidaro mažiau ledukų. Tarkime, grįžus namo su pirkinių maišu ir dėliojant prekes tarsi būtumėt atsidarę spintelę ar, atsidarius šaldytuvą, ilgai svarstant svarstant ką gaminsite, įeina daugiau šilumos, susidaro daugiau ledukų. Kartais žmonės klausia, kodėl man senus šaldytuvus reikia atitirpinti maždaug kas trys mėnesius – susidėvi durelių gumos ir pro jas įeina šiluma, todėl gaminasi ledukai šaldiklio srityje. Šaldytuvuose su automatiniu atitirpinimu atsitirpina šaldytuvo skyrius, o visų tipų šaldiklius reikia laikas nuo laiko atitirpinti“, - teigia E. Palionytė.

Šaldytuvas perkamas ne trumpam ir tinkama jo priežiūra daro įtaką ilgesniam jo tarnavimo laikotarpiui.

„Nėra vienos taisyklės, pagal kurią nuspręstume, kiek ilgai laikys šaldytuvas. Tai priklauso nuo priežiūros: ar tvarkinga elektros instaliacija, kadangi šaldytuvai yra jautrūs elektros svyravimams virtuvės prietaisai, tarkime, jei išmuša elektrą ir sugenda šaldytuvo termostatas, pradeda kilti temperatūra. Laiku atitirpinamas, gražiai prižiūrimas, šaldytuvas gali tarnauti ir dešimt, ir penkiolika metų“,  sako E. Palionytė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis