10 būdų, kaip dar kartą panaudoti vaisių ir daržovių žievelę

Stop – neišmeskite apelsino žievelės. Ji nevalgoma, bet tai nereiškia, kad turi iš karto keliauti į šiukšlių dėžę. Žievelės puikiai tinka į kompostą, bet tai ne vienintelis būdas jas panaudoti.

Skaitytojų dėmesiui – 10 būdų, kur ir kaip naudoti vaisių ir daržovių žieveles.

1. Valymui
Citrinų žievelės puikiai tinka nešvarumams ir riebalams valyti. Pavirinkite apelsinų žieveles, nuoviru plaukite langų stiklą. Ant riebalais aptiškusios viryklės užberkite druskos ir patrinkite sultinga citrinos pusele, paskui pavalykite rankšluosčiu – dėmės neliks nė ženklo. Pridžiūvusiems nešvarumams valyti naudokite citrinų žievelių nuovirą.

2. Blizginti
Užuot blizginę metalinius daiktus cheminėmis priemonėmis, pablizginkite juos citrina. Chromuotus ir nerūdijančio plieno paviršius patrinkite citrinos pusele, tada nuplaukite vandeniu ir nublizginkite medžiagos atraiža. Varis atrodys kaip naujas, jei patrinsite citrinos pusele, pamirkyta į druską ar sodą, nuplausite vandeniu ir paliksite išdžiūti. Tinka ir apelsinų bei žaliųjų citrinų puselės.

3. Suskilinėjusiai oda ir karpoms gydyti
Ar žinojote, kad bananų žievelės gydo suskilinėjusią odą ir šalina karpas? Uždėkite banano žievelės ant pažeistos vietos ir apriškite – fermentai prasiskverbs į odą ir užgydys sutrūkinėjusias vietas. Kalis bananuose užgydys karpas – riškite banano žievelės ant karpos apie dvi savaites.

4. Plaukų dažymui
Jei žilus plaukus skalausite bulvių lupenų nuoviru, plaukai patamsės. Pavirinkite bulvių lupenas pusvalandį, atvėsusiu nuoviru perskalaukite plaukus po plovimo šampūnu.

5. Gali atstoti indus
Nusipirkote melioną vaisių salotoms. Užuot išmetę žievelę, perpjaukite melioną pusiau, išgremžkite minkštimą ir panaudokite puseles vietoje dubenų. Rudenį sriubos galima įpilti į moliūgų puseles.

6. Gaivina orą
Kam nepatinka gaivus citrusinių vaisių kvapas namuose? Pavirinkite arba padžiovinkite apelsinų ir citrinų žievelių. Galite įdėti žievelių į oro drėkintuvą. Galite sumaišyti džiovintų obuolių, granatų bei kitų vaisių žievelių ir pasigaminti kvapnų mišinį, kuris gaivins orą namuose.

7. Gražina odą
Sumaišykite susmulkintos citrinos žievelės su cukrumi ir alyvuogių aliejumi – turėsite puikų šveitiklį. Tam tiks ir persiko odelė su trupučiu cukraus. Citrinų ar apelsinų žievelėmis patrinkite veidą – jos puikiai tonizuoja odą. Po kelių minučių nuskalaukite vandeniu. Citrinos žievelės šviesina pigmentines dėmes.

8. Batams blizginti
Bananų odele patrinkite batus – jie bus švarūs ir blizgės.

9.Suminkštinti rudąjį cukrų
Jei rudasis cukrus sušoko gabalais, įdėkite į pakelį citrinos ar apelsino žievelės – cukrus suminkštės.

10.Gali būti puodai daigams
Daigus daržui galite susodinti į išskobtas avokadų puseles.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis