Kokia temperatūra turėtų būti šaldytuve? Praktiniai patarimai, kurie padės sumažinti sąskaitas už elektrą

Šaldytuvas – vienas būtiniausių prietaisų namuose, kuris kartu yra ir nuolatinis elektros energijos „rijikas“. Jis sunaudoja vidutiniškai apie 25 proc. visos namų ūkio energijos, o prietaiso apetitą didina ir mūsų pačių daromos klaidos. Jeigu norite sulaukti mažesnių elektros sąskaitų, verta įsidėmėti, kokia temperatūra iš tiesų turėtų būti šaldytuvo viduje, o kuriose lentynose geriau laikyti mėsą, pieną ar daržoves.

„Suprantame mūsų pirkėjų poreikį mažinti savo išlaidas. Norėdami palengvinti padidėjusių sąskaitų naštą namų ūkiams, ne tik vykdome būtiniausių kasdienio vartojimo maisto prekių krepšelį už ypač mažą kainą užtikrinančią kampaniją „Kainų kaina“, bet ir dalijamės naudingais patarimais, kurie prisidėtų prie išlaidų suvaldymo. Pavyzdžiui, tinkamai šaldytuve laikant maisto produktus ir gėrimus, galima pastebimai mažiau išleisti tiek elektrai, tiek maistui“, – sako „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.


Kokia šaldytuvo temperatūra yra optimali?


Šaldytuvo užduotis paprasta: palaikyti žemą temperatūrą tam, kad maistas ilgiau išliktų tinkamas vartojimui bei išlaikytų savo skonį, vitaminus ir maistingąsias medžiagas.


„Vis dėlto reikia nepamiršti, kad šaldytuvas skirtas vėsinti, o ne šaldyti. Žemesnė temperatūra nei kambaryje padeda stabdyti bakterijų ir mikroorganizmų, kurie prisideda prie maisto produktų gedimo, dauginimąsi. Tačiau jeigu temperatūra bus per maža, kai kurie produktai užšals, o ant šaldytuvo sienelių susidaręs šerkšnas gali trikdyti prietaiso veikimą“, – įspėja „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.


Dėl šių priežasčių optimali temperatūra šaldytuve turėtų būti didesnė nei 0 °C, bet ne aukštesnė nei 5 °C. Laikoma, kad maisto produktai ilgiausiai išlieka švieži esant 1-4 °C temperatūrai.


Tuo tarpu šaldiklyje turėtų būti palaikoma -18 °C temperatūra. Šaltesnis šaldiklis neturėtų neigiamai paveikti maisto, tačiau gali padidinti sąskaitas už elektros energiją.


Kurioje šaldytuvo lentynoje laikyti mėsą, o kur – sūrį?


Jei galvojate, kad šaldytume esančios lentynos yra tik dėl patogumo maisto produktams susidėti – klystate. Fizikos dėsniai galioja ir šaldytuve – šiltas oras jame kyla į viršų, tad viršutinė lentyna bus šiltesnė nei apatinė. Ir dar svarbu žinoti, kad pieno produktams, mėsai ar daržovėms vėsinti yra reikalinga skirtinga temperatūra. 


Tam, kad maistas ilgiau išliktų šviežias, o šaldytuvas būtų tvarkingas, B. Baratinskaitė rekomenduoja laikytis šių principų į šaldytuvą dedant iš parduotuvės parsineštus maisto produktus:


·        Apatiniai stalčiai – puiki vieta vaisiams ir daržovėms. Čia išlieka 7-8 °C temperatūra, kurios jiems visiškai pakanka. Be to, būdami stalčiuose jie sukurs mažiau drėgmės šaldytuve, kurios visai nereikia kitiems produktams.


·        Apatinės lentynos – mėsai ir žuviai. Temperatūra čia žemiausia, todėl ši vieta labiausiai tinka produktams, kurie greitai praranda šviežumą.


·        Vidurinės lentynos – universaliausios. 4-5 °C temperatūra tinka pieno produktams, sūriui, kiaušiniams, apdorotiems mėsos gaminiams, sriuboms, maisto likučiams.


·        Viršutinė lentyna – viena šilčiausių vietų, todėl ją geriausia paskirti ilgojo galiojimo laiko produktams, pavyzdžiui, džemams ir konservacijai.


·        Lentynos durelėse – pati šilčiausia šaldytuvo vieta. Čia temperatūra šokinėja dėl dažno durų varstymo ir gali pasiekti ir 8-13°C. Todėl šias lentynas geriausia skirti tiems produktams, kuriems reikia tik nedidėlio vėsinimo, kurie ilgai negenda – padažams, gėrimams, kečupui, garstyčioms ir pan.


Kaip dar taupyti elektros energiją?


„Jeigu norite, kad šaldytuvas efektyviai veiktų ilgiau, o tinkamos temperatūros palaikymui sunaudotų mažiau elektros energijos, verta žinoti dar kelius paprastus triukus, kurie padės tuo pasirūpinti.


Net jeigu ir kyla noras per karščius sumažinti temperatūrą šaldytuve, atsispirkite jam. Pasak B.Baratinskaitės, toks žingsnis lemtų didesnę sąskaitą – skaičiuojama, kad sumažinus temperatūrą šaldytuve 1 laipsniu, jis suvartoja maždaug 5 proc. daugiau elektros energijos. Be to, ir pernelyg atšalusį maistą apdoroti bus sunkiau, o jame vertingųjų savybių liks mažiau.


Nedėkite šilto maisto į šaldytuvą. „Taip padidinsite temperatūrą viduje, tad šaldytuvo kompresorius veiks intensyviau. Ne tik bus sunaudojama daugiau elektros energijos, bet tai gali privesti ir prie brangiai kainuosiančio kompresoriaus gedimo“, – įspėja „Maximos“ ekspertė.


Atsikratykite įpročio „kas gero šaldytuve?“. Dažnas durelių varstymas padidina temperatūrą, kurios sumažinimui iki nustatytos šaldytuvas sunaudos daugiau elektros energijos. Dėl tos pačios priežasties B.Baratinskaitė primena ir ilgam nepalikti atvirų durelių.


Neprigrūskite jo pilnutėlio. Pernelyg pilname šaldytuve gali sutrikti oro cirkuliacija, o tai reiškia – šaldytuvui reikės daugiau „dirbti“, kad maistas išliktų šaltas.


Tačiau nelaikykite šaldiklio apytuščio. Kitokia situacija su šaldymo kamera – pilno šaldiklio eksploatacija yra ekonomiškesnė. Kai šaldiklis užpildytas 70-80 proc., šaltam orui nereikia tiek daug cirkuliuoti, todėl sunaudojama mažiau energijos. „Jeigu turite labai daug laisvos vietos, įdėkite pusiau vandeniu pripildytų plastikinių butelių ar bent suglamžytų laikraščių“, – praktiniu patarimu dalijasi „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis