PRIEŠ ir PO: 44 m² standartinis senos statybos butas tapo jaukiais šeimos namais

Senos statybos buvęs nuomojamas butas, iš pradžių planuotas atnaujinti kaip viengungio vyro gyvenamoji erdvė, galiausiai tapo jaukiais šeimos namais, kuriuose daugelį detalių ir aksesuarų sukūrė ar perdarė patys šeimininkai.

Projekto autorė – dizainerė Gabija Felenderė.


„Dviejų kambarių 44 m² standartinis senos statybos butas kurį laiką buvo nuomojamas, tad nuomininkai vis pasitvarkydavo jį pagal save, – būsto atnaujinimo istoriją pradeda pasakoti Gabija Felenderė, atnaujinto buto šeimininkė. – Virtuvė nuo pat buto įsigijimo nebuvo remontuota, o kitų kambarių sienos buvo dažomos pagal tuo metu gyvenančių žmonių poreikius. Baldai buvo seni, bet tuo metu tiko, todėl nieko niekas ir nekeitė.“ Pertvarkas nuspręsta pradėti tuomet, kai dabartinis Gabijos vyras Šarūnas sugalvojo čia apsigyventi pats. „Viską pradėjo vyras. Tuo metu dar negyvenome kartu, tačiau jis vis paklausdavo mano patarimo dėl dažų, grindų ir kitokių dalykų, – prisimena dizainerė. – Visi remonto darbai buvo atlikti jo rankomis, kartais pagelbėdavo tėtis. Kol čia ruošėsi gyventi tik vyras, jam reikėjo tiesiog tvarkos. Tad aš atsikrausčiau į tikrą viengungio būstą: lova stovėjo svetainėje, nes miegamojo kambarys nebuvo remontuotas ir atliko sandėliuko funkciją. Virtuvėje vos keli indai, dar tas senovinis staliukas su foteliais. Man, vertinančiai estetiką ir jaukumą, toks gyvenimas atrodė keistokas. Žinojau, kad norėčiau kitokių namų, ir pamažu ėjau link to, kartu tuo sudomindama ir vyrą.“


Butas prieš pokyčius



Svetainė prieš pokyčius
Svetainė prieš pokyčius
Projekto autorių nuotr.



Butas prieš pokyčius
Butas prieš pokyčius
Projekto autorių nuotr.



Butas prieš pokyčius
Butas prieš pokyčius
Projekto autorių nuotr.



Butas prieš pokyčius
Butas prieš pokyčius
Projekto autorių nuotr.




Butas prieš pokyčius
Butas prieš pokyčius
Projekto autorių nuotr.


Buto pokyčiai


Svetainės kavos staliuką dizainerė pagamino pati. Pasak jos, viskas labai paprasta: tereikėjo pintinės ir stalviršio, kuris buvo pritvirtintas ant apverstos pintinės dugno.


Šviesiame svetainės fone gražiai išryškėja pintos faktūros aksesuarai, suteikiantys interjerui išraiškingumo ir natūralumo pojūtį, šį įspūdį dar labiau pabrėžia vešlūs augalai. „Man pinti daiktai asocijuojasi su gamta ir natūralumu, gal dėl to taip patinka. Galiausiai raštų ir tekstūrų gausa labai pagyvina interjerą“, – sako dizainerė.



Butas po pokyčių
Butas po pokyčių
Projekto autorių nuotr.



Butas po pokyčių
Butas po pokyčių
Projekto autorių nuotr.



„Esu priklausoma nuo detalių! Be jų namai atrodytų labai liūdni ir be charakterio. Derindama per daug negalvoju. Tikriausiai jau esu taip prie jų pripratusi, kad sendaikčių parduotuvėse pamačiusi tinkamą daiktą intuityviai jaučiu, prie ko kas tiks. Neperku to, kas labai iškristų iš bendro konteksto ar kolorito. Pirmenybę teikiu skirtingoms tekstūroms ir medžiagoms, tačiau viskas turi būti giminingo stiliaus. Tokiu atveju visada susidėlios graži tarpusavio dermė“, – sako Gabija.


Valgomojo stalas Gabijai pasirodė nuobodokas, tad ji sumanė jį kūrybiškai atnaujinti. Stalviršis buvo nualyvuotas, ir vaizdas iš karto pasikeitė. Išskirtinumo šiai zonai suteikė išraiškingas pintas šviestuvas virš stalo ir skirtingų kėdžių kompozicija.



Butas po pokyčių
Butas po pokyčių
Projekto autorių nuotr.



Valgomajame įkomponuota iš sendaikčių atkeliavusi indauja. Joje šeimininkai sumontavo LED apšvietimą bei naujas rankenėles, ir baldas iškart tapo dėmesį traukiančiu akcentu.


„Esu sendaikčių fanatikė. Labai mėgstu daiktams suteikti antrą šansą, todėl dauguma baldų namuose yra iš antrų rankų, išparduotuvių. Ypač įdomu pirkti tokius, kuriems reikia atnaujinimo, nes tuomet galima išgauti visai kitą, naują, netikėtą ir nepasikartojančią išvaizdą“, – atskleidžia projekto autorė.



Butas po pokyčių
Butas po pokyčių
Projekto autorių nuotr.



Gabija pasakoja, kad, atsižvelgiant į tai, jog iš pradžių bute ketino gyventi tik vienas vyras, buto sienoms buvo parinktas santūrus baltas koloritas, nes jis tinka prie visko. Šeimininkui patikusią tamsią mėlyną spalvą ji parinko kaip akcentą – ja nudažytas prieškambaris ir virtuvės siena. „Man atsikrausčius atsirado miegamojo poreikis. Čia norėjosi ko nors visai kito. Kaip žinia, žali tonai ramina ir labai tinka tokioms erdvėms, todėl nepabijojau komentarų, kad bus per niūru, ir visas sienas perdažiau tamsiai žalia spalva. Praėjus daugiau nei metams galiu drąsiai pasakyti, kad tai buvo labai geras sprendimas: vos atsigulus apima ramybė“, – savo pasirinkimu džiaugiasi šeimininkė.


Virtuvė nebuvo remontuota nuo pat buto įsigijimo, tad pokyčių būtinai reikėjo. Dėl riboto remonto biudžeto šeimininkai baldus įsigijo iš antrų rankų, ir labai sėkmingai: baldai buvo puikios būklės ir idealiai tiko pagal matmenis.



Butas po pokyčių
Butas po pokyčių
Projekto autorių nuotr.



Virtuvėje paliktosios senosios sienų plytelės – jų šeimininkai nutarė nekeisti, nes atspalvis gražiai derėjo prie naujos spalvinės koncepcijos, o raštas neerzino, tad pavyko sutaupyti ir laiko, ir pinigų.


Kone visos sienos ir pertvaros bute liko nepakeistos, išskyrus miegamojo kambarį: čia atsirado pertvara drabužinei įrengti. „Standartinis spintos su stumdomosiomis durimis sprendimas man labai nepatiko, tad vietoj to sugalvojau suprojektuoti įeinamą drabužinę“, – pasakoja dizainerė. Pasak jos, pailga kambario forma tam labai tiko – jo dalis tiesiog buvo atskirta pertvara, už kurios suformuota nedidelė erdvė drabužinei. „Kad jau atsirado nauja pertvara, buvo galima paeksperimentuoti. Jau seniau į madą buvo atėjusi tašelių apdaila, todėl labai norėjosi pabandyti tokią pasidaryti patiems, – paaiškina Gabija. – Darbo buvo nemažai: kiekvieną pagaliuką reikėjo nualyvuoti ir prisukti atskirai prie žaliai nudažytos sienos, išlaikant vienodus atstumus. Bet pavyko, o rezultatas tikrai džiugina. Visiškai nesudėtinga, tačiau reikalauja kantrybės“, – patirtimi dalijasi projekto autorė.



Butas po pokyčių
Butas po pokyčių
Projekto autorių nuotr.



Praktiška idėja


Vietoj durų į drabužinę Gabija pasirinko tamsiai žalio audinio užuolaidą, suteikiančią interjerui minkštumo ir jaukumo.



Butas po pokyčių
Butas po pokyčių
Projekto autorių nuotr.



Originalus sumanymas


Visos miegamojo sienos nudažytos sodriu žaliu atspalviu, prie kurio harmoningai dera natūralaus pluošto pintos faktūros aksesuarai. Sieną virš lovos Gabija papuošė veidrodžio ir pintų apskritų dubenėlių kompozicija.



Butas po pokyčių
Butas po pokyčių
Projekto autorių nuotr.



Prieškambario spintą, jau buvusią bute iki pertvarkų, šeimininkai nutarė atnaujinti patys – ji buvo perdažyta tamsiai pilkais dažais, įsuktos naujos modernesnės rankenėlės.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis