Metas išnaudoti rudens gėrybes: 8 receptai su obuoliais

Dabar soduose renkame pačius skaniausius – rudeninius, sunokusius, kvepiančius... Šis apvalutis, gražutis, aromatingas biblinis „personažas“, kurį sumenkinti stengėsi daugybė rinkoje pasirodžiusių egzotinių gardumynų, vis tiek liko mums skaniausias vaisius, mūsų krašto vitaminų šaltinis ir nepamainomas įvairių patiekalų priedas.

Šaltibarščiai su obuoliais


(2 porcijos)


Reikės: 2 obuolių, 1 virto burokėlio, 1 šviežio agurko, 2 kietai virtų kiaušinių, svogūnų laiškų, riekės juodos duonos, grietinės, druskos ir cukraus pagal skonį.


Burokėlį sutarkuokite, užpilkite verdančiu vandeniu, įdėkite juodos duonos riekę ir palikite parai šaltoje vietoje. Kitą dieną nukoškite skystį, sudėkite į jį gabaliukais supjaustytus nuluptus obuolius, sukapotus kiaušinius, kubeliais supjaustytus agurkus, svogūnų laiškus, druską ir cukrų pagal skonį.


Patiekite su grietine.


Patiekite su grietine.


Jautienos sriuba su obuoliais


(2 porcijos)


Reikės: 2 obuolių, 300 g jautienos, 2 pomidorų, vieno svogūno, 1 šaukšto miltų, šviežių smulkintų krapų ir petražolių, sviesto apkepti.


Jautieną išvirkite, sultinį nukoškite. Obuolius nulupkite, supjaustykite mažomis skiltelėmis, sudėkite šį sultinį ir ant silpnos ugnies virkite 5–7 minutes. Kol obuoliai virs, pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Smulkiai supjaustytą svogūną apkepkite iki auksinės spalvos, tada sudėkite miltus ir pomidorus.


Patroškinkite uždengę 2–3 minutes. Svogūnus ir pomidorus sudėkite į sultinį su obuoliais ir užvirkite. Sriubą patiekite su mėsos gabaliukais, krapais ir petražolėmis.


Vištos krūtinėlė su obuoliais


(2 porcijos)


Reikės: 2 obuolių, 300 g vištos krūtinėlės, pusės svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštų grietinėlės, 50 g grietinės, alyvuogių aliejaus apkepti.


Krūtinėles supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje iki auksinės spalvos. Obuolius nulupkite, išimkite sėklides ir supjaustykite skiltelėmis. Svogūnus susmulkinkite ir apkepkite alyvuogių aliejuje iki auksinės spalvos.


Tada sudėkite smulkiai supjaustytus česnakus, obuolius ir laikykite virkite ant silpnos ugnies 5–7 minutes. Kai obuoliai suminkštės, sudėkite grietinėlę ir grietinę. Druskos ir pipirų dėkite pagal skonį.


Obuoliai su ryžiais


(2 porcijos)


Reikės: 1 obuolio, ½ stiklinės ryžių, 20 g razinų, ½ citrinos tarkuotos žievelės.

Ryžius išverkite ne iki galo, supilkite į kiaurasamtį ir gerai praplaukite. Obuolį nulupkite, išpjaukite sėklides, supjaustykite gabaliukais, sudėkite į puodą, užpilkite ½ stiklinės vandens ir užvirkite. Tada sudėkite razinas, citrinos žievelę, ryžius ir druskos pagal skonį. Uždengę virkite ant silpnos ugnies 7 minutes. Šis patiekalas skanus ir karštas, ir šaltas.


Obuolių ir svogūnų apkepas


Reikės: 400 g svogūnų galvų, 3 rūgštesnių obuolių, druskos, maltų juodųjų pipirų, 250 g grietinėlės, 150 riebios grietinės, 1 kiaušinio, ½ šaukštelio džiovintų šalavijų, sviesto skardai patepti.


Svogūnus supjaustykite griežinėliais, obuolius – išilgai į keturias dalis, išpjaukite sėklides ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C. Apkepo skardą ištepkite sviestu. Sluoksniais dėkite svogūnus ir obuolius. Padruskinkite ir papipirinkite. Grietinėlę ir grietinę suplakite su kiaušniu, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.


Šiuo mišiniu apliekite skardoje sudėtus svogūnus ir obuolius. Apibarstykite šalavijais. Kepkite 30 minučių. Patiekite karštą su grietine.


Trinta aštri obuolių sriuba


Reikės: 500 g obuolių, 2 stiklinių vandens, 1 šaukšto augalinio aliejaus, 1 šaukšto kvietinių miltų, 1 šaukšto acto, šviežių krapų.


Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklides ir supjaustykite gabaliukais. Patroškinkite šiek tiek pasūdytame vandenyje, tada pertrinkite per sietelį. Keptuvėje ant aliejaus iki rusvumo pakepinkite miltus, sudėkite į obuolių košę, gerai išmaišykite ir leiskite užvirti. Tada supilkite actą, cukrų, suberkite susmulkintus krapus. Patiekite su paskrudintais juodos duonos kubeliais.


Obuolių sriuba su cinamonais


Reikės: 700 g obuolių, 40 g bulvių krakmolo, 200 g cukraus, 20 g cinamonų, 80 g grietinėlės. Obuolius nulupkite, išimkite sėklides, supjautykite kubeliais, užpilkite šaltu vandeniu ir išvirkite. Supilkite cukrų, cinamonus ir šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą. Leiskite užvirti. Patiekdami sriubą, įpilkite grietinėlės.


Angliškas obuolių pudingas


Reikės: 1,5 kg rūgštesnių obuolių, 1 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės, 4 šaukštų baltojo sauso vyno arba šviesių vynuogių sulčių, 1 cinamono lazdelės, 3 gvazdikėlių, 100 g cukraus, 75 g rudojo cukraus, 150 sviesto, 125 g maltų džiūvėsėlių, 125 g bet kokių smulkintų riešutų, 2 kiaušinių baltymų.


Obuolius nulupkite, perpjaukite, išimkite sėklides, supjaustykite gabaliukais, sudėkite į dubenį ir apšlakstykite citrinos sultimis. Riešutus sumaišykite su džiūvėsėliais ir ruduoju cukrumi. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir šią masę pakepinkite 3 minutes iki auksinio atspalvio. Į vyną sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, pusę cukraus, cinamonus ir gvazdikėlius. Pakaitinkite ant silpnos ugnies 10 minučių, nukoškite. Obuolius sluoksniais sudėkite į nepridegančią skardą.


Kiekvieną sluoksnį pabarstykite riešutų ir džūvėsėlių mišiniu. Apliekite karštu vynu. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C, kepkite 25 minutes. Baltymus išplakite iki standžių putų palaipsniui sudėdami likusį cukrų. Skardą su pudingu išimkite iš orkaitės, bet jos dar neišjunkite. Baltymus šaukštu sudėkite ant pudingo viršaus ir grąžinkite skardą į orkaitę dar 20 minučių.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis