Kelios konditerio taisyklės, paversiančios jūsų pyragus šedevrais

Rudeniškas savaitgalis – geriausias metas pasilepinti pyragu. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad dabar, kai sezonas lepina sodo ir daržo gėrybėmis, yra geriausias laikas saldiems eksperimentams virtuvėje. Visgi, pyrago iš akies geriau nekepti ir kelias taisykles žinoti praverstų, nes gero pyrago paslaptis – ne tik kokybiški ingredientai, bet ir skonių balansas. 


„Šiuo metu, kai galime mėgautis rudens gėrybėmis, geriausias metas savaitgalius pagardinti kvapniais ir burnoje tirpstančiais pyragais, pagamintais iš tradicinių obuolių, kriaušių, slyvų ar įmantresnio skonio figų, persimonų.


Nors kurdamas rudens sezono naujienas visuomet pasitelkiu išradingumą, labiausiai mane įkvepia sezoninės gėrybės, būtent dėl šios priežasties šiuo metu lentynose galima rasti trapios tešlos obuolių pyragą su cinamonu ar grietinėlės kremo pyragą su karameliniu kriaušių įdaru, kurie jau spėjo sulaukti ir tinklo pirkėjų simpatijų“, – sako konditerijos ekspertas.


Saldžius ingredientus derinkite su šviežiais vaisiais


Kaip pasakoja T. Lauvray, gero pyrago paslaptis – kokybiški ingredientai: švieži vaisiai, natūralios jų tyrės, tikras šokoladas, sviestas, grietinėlė. Visgi, prancūzas konditeris teigia, kad gaminant desertus daug dėmesio reikėtų skirti ir skonių balansui.


„Tam, kad pyragai nebūtų per saldūs reikėtų ne tik įvertinti cukraus, medaus ar kitų saldiklių kiekį. Jeigu naudojate tokius saldžius ir skoniu turtingus produktus kaip šokoladas – skonio balansui atsverti į pyragus reikėtų prie jo derančių vaisių. Pavyzdžiui, kriaušių, mangų ar apelsinų, kurie desertą ne tik praturtins ypatingais aromatais, bet ir jo skoniui suteiks gaivumo. Jeigu pagrindinis jūsų pyrago akcentas – karamelė, kepinį pagardinkite obuoliais, ananasais ar vynuogėmis, kurios atkleis nepaprastą šio ingrediento skonį“, – pasakoja T. Lauvray.


Kaip teigia konditeris, jeigu ruošiatės kepti varškės pyragą – derinkite jį su citrusiniais vaisiais: citrinomis arba apelsinais. O norint saldesnės varškės pyrago versijos naudokite persikus, bananus, persimonus ar kitus panašius vaisius.


Dėmesys – sveikatai


Anot T. Lauvray, jeigu pyragų gamyboje nei cukraus nei saldiklių naudoti nenorite – ne bėda. Juos galite keisti džiovintais vaisiais: abrikosais, spanguolėmis, datulėmis, figomis. Tie, kurie vengia laktozės, įprastą pieną gali keisti augaliniu sojų, migdolų ar ryžių gėrimu, o vietoj grietinėlės naudoti kokosų pieną.


Jeigu esate netolerantiški glitimui ar norite pasigaminti dar sveikesnę pyrago versiją – vietoj įprastų miltų naudokite migdolų, kokosų ar žemės riešutų miltus. Pasak jo, šie miltai pasižymi ne tik organizmui naudingomis savybėmis, bet ir turi savitą skonį. Pavyzdžiui, migdolų miltuose jaučiamas riešutų prieskonis, kuris kartais šiek tiek primena marcipanus. Kokosų miltų skonis taip pat yra egzotiškas ir šiek tiek saldus, o žemės riešutų miltams, anot konditerijos eksperto, būdingas savitas riešutų skonis.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis