Faktai, kuriuos verta žinoti apie ketaus indus

Šiame įvairiaspalvių, teflonu dengtų, nelimpančios dangos bei nerūdijančio plieno indų amžiuje daugelis žmonių net nėra matę ar turėję ketaus indo. Tačiau vykstant šių priemonių renesansui, ketaus puodas ir keptuvė palaipsniui atranda savo vietą vis daugiau virtuvių, ir ne veltui – jie naudingi tiek maisto gaminimo entuziastams, tiek profesionalams. Sužinoję apie jų pranašumus, neabejotinai užsimanysite ir savo rinkinio. Tačiau tam, kad išties būtumėte pasiruošę prižiūrėti šiuos indus ir kad jie tarnautų kuo ilgiau, pravartu žinoti kelis svarbius faktus.

Prieš gaminant maistą svarbu indą tinkamai paruošti


Ketus yra medžiaga, kuri gali lengvai rūdyti. Norint to išvengti, įsigijus svarbu juos tinkamai paruošti naudojimui – reikia jų paviršių padengti riebalais ir juos „įkepti“.


Tinka tiek gyvūniniai, tiek augalinės kilmės riebalai. Šis apsauginis sluoksnis užtikrins, kad joks ruošiamas maistas nepriliptų prie indo. Tam, kad tinkamai paruoštumėte ketaus indus:


Kruopščiai nuplaukite ketaus puodą ar keptuvę karštu vandeniu ir muilu, gerai nusausinkite.


Ant paviršiaus užtepkite ploną riebalų ar aliejaus sluoksnį. Geriausia naudoti linų sėmenų aliejų.


Indą aukštyn kojomis įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180° C.


Kepkite valandą, tada leiskite atvėsti orkaitėje. Žingsnius kartokite tol, kol paviršius patamsės, taps pusiau matinis.


Ilgainiui šie indai gali apsiblausti, pradėti trūkinėti riebalinis sluoksnis – tai reiškia, kad reikia paruošti naują apsauginį sluoksnį. Laimei, šiais laikais ketaus puodai ir keptuvės parduodami su jau paruošta riebaline danga.


Rekomenduojama juos valyti tuomet, kai dar yra šilti


Ketaus indus, kaip ir kitas maisto gaminimo priemones, reikia reguliariai valyti. Tačiau nemirkykite jų kelias valandas vandenyje, nes tai gali pažeisti apsauginį riebalų sluoksnį ir paskatinti rūdijimą. Ketaus puodas, keptuvė turėtų būti valomi kol dar yra šilti.


Viskas, ko jums reikia, yra tiesiog keli brūkštelėjimai šluoste ar popieriniu rankšluosčiu. Jei vis dėlto lieka sunkiai nuvalomų maisto likučių, įpilkite į indą vandens ir jį užvirinkite – taip maisto dalelės atlips nuo dangos. Šiuos indus taip pat galima valyti standžiu šepetėliu, bet reikia įsitikinti, kad šeriai nėra pagaminti iš metalo, mat tai gali pažeisti paviršių.


Ketaus indai atlaiko itin aukštą temperatūrą


Kitas įdomus faktas apie ketaus indus – jų gebėjimas atlaikyti aukštą temperatūrą. Be to, ketaus puodas ir keptuvė tolygiau paskirsto šilumą visame paviršiuje ir ją išlaiko net kelias valandas. Taigi, jūsų pagamintas maistas išlieka šiltas dar ilgą laiką.


Ši savybė ketaus indus padaro pravarčiu daugiafunkciu virtuvės elementu. Juos galima naudoti virš bet kurio šilumos šaltinio: nuo viryklės, krosnies iki atviro laužo, nepažeidžiant pačios priemonės ir jos dangos.


Jų paviršius toks pat geras, kaip ir kitų nelimpančios dangos indų


Kaip minėta anksčiau, tinkamai paruoštas apsauginis riebalinis sluoksnis neleidžia maistui prilipti prie indo paviršiaus. Jis net yra geresnis nei kai kurie rinkoje esantys virtuvės indai, gaminami su specialiu nelimpančios dangos sluoksniu.


Laikui bėgant aliejus, naudojamas ketaus indams paruošti ir apsaugoti, suformuoja natūraliai nelipnų paviršių. Dėl šios savybės gaminant maistą taip pat nereikia naudoti daug aliejaus. Tačiau norint, kad sluoksnis neprarastų šios savybės, reikia kas kiek laiko jį atnaujinti.


Tai ilgaamžės priemonės


Ketaus puodas ir keptuvė yra tokie patvarūs reikmenys, kad net dabar galima rasti atvejų, kada iš kartos į kartą perduodamas ketaus indas naudojamas jau daugiau nei 100 metų. Juos sunku subraižyti, o reguliarus naudojimas jų nenudėvi taip, kaip kitus indus. Kadangi pats ketus pasižymi tvirtumu, nėra ir baimės, kad juos sulaužysite ar sulamdysite.


Tinkamai paruoštą ir prižiūrimą ketaus keptuvę, puodą galite naudoti tiek metų, kiek tik norite. Net jei ir indas po kelių metų nenaudojimo surūdija, jo tikrai nereikia išmesti – tereikia nuvalyti rūdis šiltu vandeniu ir druska, įkepti riebalų sluoksnį ir jis bus toks pat geras, kaip ir ką tik pagamintas.


Pirmą kartą ruošiant maistą ketaus inde, šis gali šiek tiek prilipti – neišsigąskite, natūralu, kad taip nutinka. Su kiekvienu naudojimu įkepta riebalinė danga tik taps dar labiau nelipni, kol galiausiai be rūpesčių galėsite gaminti gardų maistą. Juose galime kepti ir išlaikyti šiltus tiek daug skanių patiekalų, kad greitai ketaus indai jums taps mėgstamiausia virtuvės priemone.


Užsakymo nr.: PT_64403

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis