4 maisto šaldymo taisyklės, kurios padės tai daryti taisyklingai

Tobulėjant šaldymo technologijoms, kurios leidžia išsaugoti skonines ir kokybines produktų savybes, vis daugiau vartotojų renkasi užšaldytą maistą – šaldyto maisto sektorius pasaulyje yra vienas sparčiausiai augančių. Tobulinant šaldytuvus ir šaldiklius neatsilieka ir buitinės technikos gamintojai, todėl vis daugiau žmonių renkasi šaldyti maistą ir produktus namuose. Deja, kaip pastebi dietologė Kristina Jasmontienė, ne visi žino pagrindines produktų šaldymo taisykles, tad kartais nusivilia rezultatu.

„Renkantis maistą prioritetu visada turėtų išlikti švieži produktai. Tačiau jei ieškoma būdų, kaip maistą išsaugoti maksimaliai ilgai išlaikant jį kuo sveikesnį, šaldymas – geriausias sprendimas. Paisant paprastų maisto šaldymo taisyklių ir pasitelkus šiuolaikines inovacijas, net ir valgant atšildytus produktus galima gyventi sveikai“, – sako K. Jasmontienė.

Ji pateikia keturias taisykles, kurios padės optimaliai išnaudoti šaldymo prietaisus.

Pirma taisyklė: įvertinti, kiek produkte yra vandens

Dietologė K. Jasmontienė sako, kad šaldiklyje tinka laikyti beveik viską – žuvį, mėsą, daržoves, prieskonines žoles. „Visgi svarbu atminti, kad tie maisto produktai, kurie savyje turi daug vandens, pavyzdžiui, agurkai, pomidorai ar bulvės, atitirpinus pasirodys pakitę: pavandeniję arba kiek pakeitę skonį. Todėl žali jie nelabai tinkami šaldymui, bet apdoroti tam tinka puikiai. Pavyzdžiui, džiovintus pomidorus šaldyti galima drąsiai“, – sako K. Jasmontienė.

AEG buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis sako, kad dauguma skysčių šąlant traukiasi, tačiau vanduo yra viena iš retų išimčių. „Auštant vanduo virsta ledu, ir užšalus jo tūris būna maždaug dešimtadaliu didesnis nei esant skystu pavidalu. Natūralu, kad dėl tam tikrų vandens savybių produktus reikia užšaldyti kuo greičiau, ypač tuos, kurie savyje turi daugiau vandens. Todėl prieš ruošiantis užšaldyti didesnį maisto kiekį, visada rekomenduojame maksimaliai sumažinti šaldytuvo temperatūrą, ir tai daryti prieš kelias ar daugiau valandų, kad šaldiklis spėtų atšalti. Šaldant produktus taip pat reikia nepamiršti, kad vėliau reikia grąžinti šaldytuvo pradines nuostatas. Dauguma šiuolaikinių šaldytuvų jau turi papildomas funkcijas, kurios šį procesą reguliuoja automatiškai, ir užtikrina geresnį šaldymo procesą“, – aiškina P. Gendvilis.

Antra taisyklė: šaldyti porcijomis, specialiose pakuotėse

Pasak K. Jasmontienės, labai svarbu maisto produktus šaldyti specialiose pakuotėse. „Tai gali būti plastikiniai maišeliai ar dėžutės, tačiau jos turi būti pritaikytos šaldyti. Tokia tara yra vienkartinė, antrąsyk joje šaldyti maisto nereikėtų – plastikas sensta, yra. Tai gali turėti įtakos užšaldyto produkto maistinei vertei“, – sako dietologė.

Specialistė pabrėžia, kad negalima to paties produkto užšaldyti kelis kartus – jei jau atitirpinote, tai ir suvartokite: „Kitu atveju, jei užšaldoma antrą ar trečiąkart, produktas praranda maistinę vertę. Kad keliskart šaldyti neprireiktų, verčiau maistą šaldyti mažesniais kiekiais. Tokiais, kokius galima suvartoti vienu ypu.“

Trečia taisyklė: palaikyti pastovią temperatūrą

Anot K. Jasmontienės, siekiant išlaikyti šaldytą maistą kuo labiau maistingą, svarbu palaikyti šaldiklyje esančią temperatūrą. „Teisingai užšaldžius maisto produktus, galima išlaikyti iki 90 proc. jų maistinės vertės. Tam, kad toks tikslas būtų pasiektas, visų pirma reikia užtikrinti, kad šaldiklyje vyrautų tolygi temperatūra, nemažesnė nei -18 laipsnių ir žemesnė, pačius produktus reikia užšaldyti greitai. Be to, negalima leisti produktams pasidengti šerkšnu“, – sako dietologė.

Buitinės technikos ekspertas P. Gendvilis sako, kad šiuo metu galima rinktis kelių tipų šaldiklius – bešerkšnius arba įprastus: „Bešerkšniuose šaldytuvuose dėl oro cirkuliacijos nesusidaro šerkšnas, kurio didelės sankaupos gali pakenkti šaldymo procesui. Todėl ši technologija yra pranašesnė už įprastinę. Taip pat verta paminėti, kad šaldymo kokybei gali turėti įtakos ir bendra šaldytuvo šaldymo sistema. Rekomenduojama rinktis šaldytuvus su atskiromis šaldymo sistemomis šaldiklyje ir šaldytuve.“

Ketvirta taisyklė: tinkamai atšildyti

Kaip rašoma spaudos pranešime, svarbu ir tai, kaip iš šaldiklio ištraukti produktai yra ruošiami. „Šaldytas daržoves į puodą reikėtų mesti iškart – taip jos bus mažiau vandeningos. O mėsą ar žuvį atšildyti reikėtų palaipsniui: iš šaldiklio pirmiausia perkelti į šaldytuvą. Blogesnis variantas – atšildymas vandenyje“, – sako K. Jasmontienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis