Kaip suformuoti spiralinį sodą?

Pagalvoję apie didesnį ar mažesnį darželį savo kieme, beveik kiekvienas įsivaizduojame kruopščiai surikiuotas lysves, subraižytas lygiomis augalų eilutėmis, ir manome, kad daržas tikrai ne vieta demonstruoti savo kūrybai ar saviraiškai. Bet ir čia į viską galima pažvelgti kitu kampu. Arba... išvis be kampų. Spiralinis sodas tai kitokio požiūrio į sodininkystę pavyzdys, leidžiantis sukurti išskirtines dirvos sąlygas bei žavintis savo dailumu.

Kas yra spiralinis sodas?

Spiralinis sodas – tai dirbtinai suformuotas sraigės kiautą primenantis kalnelis, skirtas kitokiai žemdirbystei puoselėti. Toks gėrybių auginimo būdas turi pluošta išskirtinių savybių bei privalumų, kuriais negali pasigirti įprastinis daržas. Taip pat toks sodo variantas gali papildyti tiek gėlių kompoziciją, tiek daugiabučio kieme esantį žemės lopinėlį.

Toks sodas leidžia auginti itin didelį kiekį skirtingus poreikius turinčių augalų mažame žemės plote, mat sukuriama plati įvairių žemės mikroklimatinių sąlygų paletė. Taip nutinka todėl, kad spiralės viršūnę pakankamu kiekiu drėgmės aprūpinęs vanduo nenuteka tiesiai į požeminį gruntą, o leisdamasis žemyn dar kartą pamaitina spiralės apačioje esančius augalus ir palaiko didesnę drėgmę.

Dėl tokio vandens pasiskirstymo spiralės viršuje žemė visuomet išlieka sausesnė nei jos apačioje. Viršutinė dalis taip pat gauna didžiausią kiekį saulės, tuo tarpu spiralės apačia dažnai atsiduria šešėlyje ir žemės temperatūra čia yra kiek vėsesnė.

Vis dėlto, konstrukciją laikantys akmenys ar plytos dienos metu akumuliuoja šilumą ir neleidžia žemei atvėsti naktį, tad augalai apsaugomi nuo didelio temperatūros svyravimo. Taip sušvelninama oro kaitos įtaka augalams bei sukuriamos palankesnės jų augimo sąlygos.

Spiralinis sodas / Skakerman nuotr.
Spiralinis sodas / Skakerman nuotr.
Flickr.com nuotr.

Į ką vertėtų atkreipti dėmesį kuriant savo spiralinį sodą?

Nesvarbu ar tokioje spiralėje nuspręstumėte auginti daržoves, prieskonius ar gėles, prieš sodinant augalus svarbiausia išsiaiškinti jų poreikius bei tinkamai parinkti jų poziciją tokio tipo sode. Pavyzdžiui formuojant prieskonių darželį viršuje reikėtų įkurdinti saulę bei sausesnę žemę mėgstančius viduržemio jūros regiono augalus, o spiralės žemutiniuose „aukštuose“ sodinti pastovios drėgmės reikalaujančias lietuviškas žoleles. Toks pat sodinimo principas galioja ir kitiems augalams.

Tokio sodo statybos pavyzdys:

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kokios ligos gali užklupti ilgai darbuojantis darže?

Kaip pasirinkti tiesioginio išgarinimo kondicionierių?
Griežtės reikalavimai statantiems nuosavus namus

Kaip tokį sodą sukurti pačiam?

Norint sukonstruoti tokį daržą nereikia jokių ypatingų medžiagų ar technikos, užtenka senų, nebenaudojamų kartoninių dėžių, akmenų arba plytų (pagal pasirinkimą), dirvožemio, šiaudų arba kitos organinės medžiagos mulčiui bei augalų sėklų ar sodinukų.

Pirmiausia reikia parinkti saulėtą vietą, kurioje galėtumėte suformuoti norimo dydžio apskritimą. Rekomenduotinas skritulio skersmuo yra maždaug du metrai, tuomet darželis atrodo estetiškai proporcingas, lengva pasiekti bet kurį jo kampelį bei sukuriama pakankamai vietos skirtingų augalų vešėjimui.

Parinkus vietą, į apskritimo centrą smeigiama maždaug vieno metro aukščio šakelė, kuri apytiksliai nurodo būsimos spiralės aukštį. Tuomet žemėje brėžiamas būsimos arkos kontūras. Jį stengiamasi formuoti taip, kad spiralė baigtųsi tiesiai į šiaurę, mat tuomet jos efektyvumas pats didžiausias.

Aukščiausias taškas – centras

Suplanavus kaip ir kur suksis būsimasis daržas, galima pradėti darbus. Pirmiausia, visas apskritimo plotas padengiamas storu kartono arba popieriaus sluoksniu, kad pro jį neprasikaltų kitos žolės.

Tuomet pradedama konstrukcinė sodo dalis ir į rankas imami akmenys, plytos ar kitos tvirtos ir gerai šilumą akumuliuojančios medžiagos. Pirmiausia iš jų sudėliojamas būsimos spiralės kontūras tapsiantis konstrukcijos pamatais.

Spiralės pradžiai užtenka vos vieno ar dviejų akmenų sluoksnių, visą aukštį reikėtų koncentruoti jos viduryje, mėginant pasiekti jau minėtą vieno metro aukštį. Dedant akmenis vieną ant kito, spiralę galima pradėti pildyti dirvožemiu bei šiaudais, kurie padės išlaikyti standžią konstrukciją. Taip palaipsniui spiralė keliama į viršų ir pasiekus norimą aukštį baigiama pildyti žeme.

Baigus konstrukcinę sodo dalį galima pradėti sodinti dar kartą kruopščiai apsvarstant kiekvieno augalo poreikius bei tinkamą poziciją. Įkūrus sodinukus ar sėklas darže, žemė padengiame storu mulčio sluoksniu ir telieka laukti derliaus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis