Užkandžiams iškyloje: itališka užtepėlė

Tie nuostabūs vaikystės prisiminimai, kuomet tėveliai iš kepyklos pirkdavo didžiausią kepalą juodos ruginės, dar šiltos duonos, kuri užimdavo garbingą vietą mašinos gale ant palangės ir viliojo savo aromatu... Sunku būdavo susilaikyti nenulaužus pačio skaniausio galiuko. Gal dėl to, duonos kvapas taip traukia iki šiol. Siūlau išbandyti ir Jums. Neišsigąskite, net jeigu niekada nieko nekepėte, šią duoną išsikepti lengviau nei lengva.

Jums reikės tik:

4 puodelių kvietinių miltų; 
0,25 arbatinio šaukštelio sausų mielių;
1,5 arbatinio šaukštelio druskos;
2 puodelių šilto vandens.

Sudedame visus ingredientus į vieną didelį dubenį ir gerai išmaišome. Gausime lipnią, sunkią tešlą, kurios nebūtų įmanoma minkyti, todėl dubenį gerai uždengiame maistine plėvele ir pastatome kambario temperatūroje kilti ir fermentuotis apie 18 val.

Kitą dieną įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros, pasiruošiame kepimo skardą patepdami ją aliejumi ir pabarstydami miltais. Dabar turime atsargiai perkelti duonos tešlą ant skardos, kad kuo mažiau pažeistume visus tuos geruosius burbuliukus, susikaupusius tešlos viduje. Geriausia būtų atsargiai paversti dubenį su tešla link kepimo skardos ir mentelės pagalba išversti turinį, gausiai pabarsčius miltais duonos paviršių, suformuoti pageidaujamos formos kepaliuką.

Iš šio kiekio pavyksta iškepti vieną labai didelį kepalą, tad jeigu norite, galite padalinti per pusę ir išsikepti du kepalus. Suformuotą duoną uždenkite maistine plėvele arba rankšluosčiu ir palikite kildinti dar kelioms valandoms ar trumpiau, priklausomai ar šilta jūsų virtuvėje. Kepame duoną apie 30-40 min, kol gražiai apskrus. Laukiame kol atauš ir skanaujame tiesiog be nieko.

Duonos kepimo pamokėlė:

Kitą dieną besiruošdami iškylauti nepamirškite pasiimti šviežiai keptos duonos ir pasidarykite itališkų užkandžių brusketų

Shutterstock nuotr.

Reikės:

Kepalo šviežios baltos itališkos duonos;
Vyšninių pomidoriukų;
Šviežio baziliko;
Kokybiško alyvuogių aliejaus;
Skiltelės česnako;
Druskos.

Supjaustykite duoną storesnėmis riekelėmis ir paskrudinkite jas ant grilio, laužo ar tiesiog orkaitėje. Dar šiltas riekeles įtrinkite česnaku.

Pasiruoškite pomidorus: supjaustykite juos per pusę arba į keturias dalis. Sukapokite baziliko lapelius ir sumaišykite kartu su pomidorais. Uždėkite pomidorus su baziliku ant duonos riekelių, apšlakstykite gausiai alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska. Štai ir brusketa! Ragaukite iškart, antraip duona taps nebe tokia traški.

Įkvėpkite itališko skonio!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis