Panaudok derlių: 3 receptai su cukinijomis

Šiuo metu visi džiaugiasi cukinijų derliumi. Tačiau, kad jis netaptų galvos skausmu, pateikiu 3 receptus, kuriems galėsite panaudoti šias daržoves.

Iš savo vaikystės pamenu didžiulius senelės daržus pilnus didelių, peraugusių, žalių, geltonų, balkšvų ar margų cukinijų. Būdavo smagu rasti tokius milžinus bestyrančius pro augalo lapus, tačiau pačios daržovės neviliojo savo skoniu.


Populiariausias patiekalas iš cukinijų tada buvo blyneliai, kuriuos patiekdavo su uogiene ir grietine. Tiesa, neretai cukinijos buvo painiojamos su aguročiais ir atvirkščiai. Šiuo metu cukinijos kažkodėl tapo populiaresnės už aguročius, nors abi daržovės naudingos mūsų organizmui bei priskiriamos tai pačiai moliūginių genčiai. Šį kartą paliksime moliūgus bei aguročius ramybėje, o pakalbėsime kaip susidoroti su užderėjusiu cukinijų derliumi. 


Pikantiški blyneliai su jogurtiniu padažu


Reikės:

500 g cukinijos;

3 kiaušinių;

200 g varškės;

Saujos tarkuoto parmezano (ar kito kietojo) sūrio;

5 šaukštų miltų su kaupu;

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

2 skiltelės česnako;

Žiupsnio maltų juodųjų pipirų;

Saujos smulkintų petražolių arba bazilikų;

Aliejaus kepimui;


Padažui:

400 ml natūralaus jogurto;

200 g varškės;

Druskos pagal skonį;

Smulkintų petražolių arba bazilikų;

Skiltelės česnako.



Blynelių gaminimą pradėkite nuo cukinijų. Jeigu turite šviežių cukinijų, tarkuokite jas su visa žievele, tačiau jeigu naudosite dideles – be jos. Naudokite burokinę trintuvę. Palikite cukinijas pastovėti bent 15 minučių, kad išsiskirtų sultys ir jas išpilkite prieš maišant tešlą. Tiesa, galite išbandyti sveikuolišką gėrimą – atšaldykite susidarusias sultis, pagardinkite druska arba citrinos sultimis ir ragaukite.


Skonis gana stiprus, tačiau jums gali patikti. Sumaišykite tarkuotas cukinijas su kiaušiniais, varške, sūriu, miltais, smulkintais česnakais, kepimo milteliais, pipirais bei žolelėmis. Jeigu jūsų daržovė bus labai vandeninga, gali tekti įdėti daugiau miltų, tešla turėtų gautis labai tiršta.


Štai ir viskas. Beliko tik blynelius iškepti. Gerai įkaitintoje keptuvėje kepkite mažus blynelius, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Ragavimui pateikite su jogurtiniu padažu, kuriam pasigaminti tereikės sumaišyti jogurtą su varške, gerai išsukti masę ir pagal savo skonį pagardinti druska bei prieskoniais.


Rekomenduočiau naudoti smulkinto česnako skiltelę bei daug šviežių prieskoninių žolelių. Nustebinkite savo artimuosius lengvu, bet gardžiu patiekalu, tinkančiu tiek greitiems pietums, tiek vėlyviems sekmadienio pusryčiams ar ilgiems besibaigiančios vasaros vakarams. 


Shutterstock nuotr.


Šokoladinis cukinijų pyragas


Jis tiks tiek suaugusiems, tiek vaikams, kurie vengia valgyti daržovių. Pyragas iškepa labai aromatingas, purus ir be jokio cukinijų skonio.


Reikės:

1 stiklinės miltų;

0,5 stiklinės natūralios kakavos miltelių;

Šiek tiek druskos ir cinamono;

1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

1,5-2 stiklinių tarkuotos cukinijos;

1 stiklinės rudojo (arba paprasto balto) cukraus;

0,5 siklinės aliejaus (geriausia saulėgrąžų arba rapsų);

2 kiaušinių;


Galite paskaninti tešlą džiovintomis spanguolėmis arba šokolado gabaliukais.

Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, įplakite aliejų, sudėkite tarkuotas cukinijas. Supilkite visus likusius ingredientus – miltus, kakavą, kepimo miltelius, druską ir cinamoną, bei gerai išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą ir valandą kepkite įkaitintoje orkaitėje 180°C. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku įbedę į pyrago vidurį. Svečius vaišinti galite, kai atauš su trupučiu plaktos grietinėlės bei namine cukinijų uogiene.



Cukinijų uogienė


Reikės:

1 didelės cukinijos (~ 2 kg be sėklų);

2 citrinų;

2 apelsinų;

4 obuolių;

500 g cukraus;

Malto cinamono ir imbiero po 1 arbatinį šaukštelį;

Kelios žvaigždynio anyžiaus sėklos.



Cukiniją ir obuolius suplaustykite nedideliais kubeliais, užpilkite cukrumi ir palikite tamsioje, vėsioje vietoje nakčiai. Kitą dieną nutarkuokite nuo citrinų ir apelsinų žieveles be baltosios dalies, tuomet pašalinę nepageidaujamą žievę, supjaustykite vaisius kubeliais ar skiltelėmis. Sudėkite vaisius į puodą su cukinijom, kuriame turėtų būti daug per naktį susidarusio skysčio ir statykite ant vidutinės ugnies virti. Sumeskite prieskonius ir maišydami virkite kol uogienė sutirštės, o cukinijos pasidarys minkštos bei skaidrios. Skanaukite!


Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis