Mėgaujamės burokėliais: 3 receptai

Tai visiems puikiai pažįstama daržovė, gausiai naudojama lietuviškoje virtuvėje. Gana tradiciškai – virti burokėliai ant silkės su majonezu, šaltibarščiai, barščiai, marinuoti burokėliai, burokėliai su žirneliais ir keli kiti receptai iš gausios burokėlių armijos. Rodos, nieko naujo nesugalvosi, viskas jau seniai išragauta. Bet... netikėtai iš lūpų į lūpas keliauja nauji gaminimo būdai, ir štai, vietoj virtų burokėlių galime išbandyti keptus burokėlius, o galiausiai jie atsiranda ir desertuose. Juk orkaitėje, lėtai ir su kantrybe, iškepti burokėliai tampa tokie salstelėję, kad netgi sunku juos vadinti daržovėmis. Tad išmėginkite žemiau pateiktus receptus, o paskui įsidrąsinkite ir imkite eksperimentuoti.

Šokoladinis burokėlių pyragas

Reikės:
300 gramų virtų arba keptų burokėlių;
3 kiaušiniai;
300 gramų cukraus;
90 gramų juodojo šokolado;
240 ml aliejaus;
30 gramų kakavos miltelių;
200 gramų miltų;
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
Žiupsnelis druskos.

Jei norite išsikepti burokėlius, tiesiog sumeskite gerai nuplautas daržoves ant kepimo skardos, uždenkite folija ir kepkite 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. arba, kol iškeps, priklausomai nuo burokėlių dydžio.

Tuomet atvėsusius burokėlius sutarkuokite labai smulkia trintuve arba sumalkite iki vientisos masės. Kiaušinius suplakite su cukrumi bei aliejumi. Ištirpinkite šokoladą ir atsargiai įmaišykite jį į kiaušinių masę kartu su burokėliais. Miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską sujunkite ir po truputį dėkite maišydami į bendrą masę, kol gausite tirštą mišinį. Sukrėskite tešlą į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.

Iškepusį ir atvėsintą pyragą galite pagardinti ištirpinto šokolado glaistu, galite padalinti per pusę ir pertepti pyragą savo mėgstamu kremu, arba prieš kepant įmaišyti saują džiovintų vyšnių, spanguolių, ar šokolado gabalėlių. Mmm kaip skanu... ir patikėkite, burokėlių pyrage nieks neįžiūrės. Tad triguba nauda – nauja, skanu ir sveika.

Savo kasdienių užkandžių paįvairinimui siūlau išbandyti burokėlių traškučius, jeigu tokių dar neteko ragauti. Pasigaminti nėra sudėtinga, tačiau rezultatu visi bus patenkinti. Tuo pačiu galite išmėginti kitas daržoves – morkas, pastarnokus arba tiesiog bulves, bet burokėliai čia karaliauja. Paimkite kelis vienetus mažesnių, pailgų burokėlių, juos gerai nuplaukite, nuskuskite ir tuo pačiu skustuku arba aštriu peiliu, supjaustykite burokus plonais skrituliukais. Patieskite juos ant kepimo popieriumi padengtos skardos, pagardinkite druska ar/ir kitais mėgstamais prieskoniais ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 min. Skanaukite dar šiltus ir traškius, arba laikykite sandariai uždarytus iki kol suvartosite. Puikus atradimas traškučių pasaulyje!

Burokėlių užkandis

Vadinamasis burokėlių carpaccio gali būti puiki vegetariška alternatyva populiariajam jautienos carpaccio jūsų organizuojamame vakarėlyje. Net jeigu svečių tarpe nėra vegetarų, imkite ir patiekite šį carpaccio kaip pagrindinį užkandį. Tai bus inovatoriškas, bet lietuviškas sprendimas. Tad pasigaminti šį gurmanišką patiekalą jums reikės:

Virtų arba keptų burokėlių;
1 citrinos sulčių;
Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus;
Druskos;
Pipirų;
Cukraus;
Mėgstamo sūrio;
Mėlynojo svogūno.

Burokėlius supjaustykite griežinėliais, kuo ploniau. Išdėliokite lėkštėje vienu sluoksniu. Dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis su 1 arbatiniu šaukšteliu druskos, žiupsneliu cukraus, pipirų ir aliejumi.

Paruoštus burokėlius apšlakstykite pagamintu mišiniu ir palikite šaltai pastovėti bent 1 val., tuomet galite patiekti ant viršaus užbarsčius mėgstamo sūrio (pelėsinio, kietojo ir pan.), šiek tiek smulkiai kapoto svogūno.

Skanaus ir iki kito karto! 

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis