6 lengvai pagaminami receptai iš rudens derliaus

Kai visas derlius iš sodų ir daržų jau namuose, telieka virti, kepti, ragauti, dalytis išbandytais receptais ir mėgautis.

Moliūgienė su svarainiais


(paruošite maždaug 600 ml)

Reikės:

0,6 kg moliūgo be sėklų ir žievės,

0,3 kg svarainių,

150–170 g cukraus,

50 g uogienių cukraus,

¼ šaukštelio kardamono.



Moliūgą supjaustykite mažais kubeliais (maždaug 0,5 × 0,5 cm), suberkite į puodą. Svarainius nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite ant moliūgų, užberkite cukrų ir palikite mažiausiai pusę dienos, kad atsirastų sulčių.


Puodą su moliūgu ir svarainiais užkaiskite, kai užvirs, karštį sumažinkite ir pamaišydami virkite apie 25–30 minučių. Jeigu skysčio per mažai, įpilkite šiek tiek vandens.


Jeigu moliūgas kietas ir per tą laiką nesukrinta, puodą uždenkite ir ant silpnos ugnies pavirkite dar 8–10 minučių.

Suberkite į puodą kardamoną, uogienių cukrų, pamaišykite ir po 5 minučių puodą nukelkite nuo ugnies. Palikite atvėsti, tada sukrėskite į stiklainius.


Skanėstas su moliūgiene


(6–8 porcijos )

Krepšeliui pagaminti reikės:

175 g miltų,

50 g miltelinio cukraus,

žiupsnio druskos,

100 g šalto sviesto,

1 apelsino žievelės,

1 citrinos žievelės,

1 didelio trynio.

Įdarui paruošti reikės:

400 ml moliūgienės su svarainiais,

3 kiaušinių baltymų,

4 šaukštų cukraus.



Pagaminkite krepšelį: visas sudedamąsias dalis virtuviniu kombainu išmaišykite iki vientisos masės ir sukrėskite į 25 cm skersmens skardą išimamu dugnu. Tešlą tolygiai paskleiskite ir prispauskite prie sienelių (arba iškočiokite ir įklokite į skardą). Palaikykite šaldytuve 30 minučių. Subadykite tešlą šakute, kad kepant krepšelio dugnas neiškiltų (jeigu taip nutiktų, kol karštas, šaukšto „pilvuku“ jį prispauskite prie skardos). Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 15 minučių. Tada išimkite iš skardos ir palikite atvėsti.


Kiaušinių baltymus su cukrumi išplakite tiek, kad pakabinus šaukšteliu masė nuo jo nučiuožtų žemyn.


Į atvėsusį krepšelį sudėkite moliūgienę, šaukštu išlyginkite paviršių ir šaukšteliu sudėliokite baltymų bokštelius. Arba baltymų masę šaukštu paskleiskite ant viso krepšelio paviršiaus. Kepkite 140 °C orkaitėje ant vidurinės lentynos apie 20 minučių. Jeigu baltymai ima per greitai ruduoti, karštį sumažinkite arba orkaitės dureles palikite truputį pravertas.


Šiltos daržovių salotos


(4 porcijos)

Reikės:

3 nedidelių burokėlių,

2–3 salierų kotų,

300 g moliūgo be žievės ir sėklų,

1 šaukšto anakardžių riešutų,

šalavijų šakelės,

jaunų burokėlių lapelių,

1 šaukšto kedrinių pinijų,

1 šaukšto moliūgų sėklų,

5 šaukštų balzaminio acto,

3 šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 šaukštų aliejaus (kepti),

druskos, pipirų.



Burokėlius nuplaukite, nulupkite, pabarstykite druska, pipirais, pašlakstykite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus, įvyniokite į foliją (matine folijos puse į vidų) ir pašaukite į 200 °C temperatūros orkaitę 40 minučių.

Įkaitintoje keptuvėje maišydami 4–5 minutes paskrudinkite riešutus ir moliūgų sėklas iki ims rusvėti, tada suberkite į lėkštę.


Moliūgą ir nuplautus salierų kotus supjaustykite nestorais griežinėliais, sudėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų, užberkite druskos, pipirų ir pavartydami kepkite ant nesmarkios ugnies, kol gražiai apskrus.


Iškeptus burokėlius supjaustykite griežinėliais, sudėkite į keptuvę prie moliūgų ir salierų, suberkite riešutus, užpilkite likusį alyvuogių aliejų, apšlakstykite puse kiekio balzaminio acto, pamaišykite ir išdalykite į lėkštes. Tada suberkite šalavijų ir burokėlių lapelius, supilkite likusį balzaminį actą.


Šias salotas tinka pagardinti saldžiomis vynuogėmis.


Kiauliena su cukinijomis


(4 porcijos)

Reikės:

400 g kiaulienos filė,

4 jaunų cukinijų,

40 g fetos,

aliejaus kepti,

4 griežinėlių „Parmos“ kumpio,

5–10 šalavijų lapelių,

5 skiltelių česnakų,

druskos, pipirų,

aitriosios paprikos ankšties,

saujelės mėtų,

stiklinės rudųjų ryžių,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

3 šaukštų lieso natūralaus jogurto,

šaukšto balzaminio acto.



„Parmos“ kumpio griežinėlius perpjaukite skersai pusiau. Kiaulienos filė supjaustykite į 8 lygias dalis. Kiekvieną gabaliuką kiek suplokite delnu, vidurį įpjaukite (ne kiaurai) ir įdėkite po gabalėlį fetos (kepdamas sūris tirps ir pasūdys mėsą). Taip paruoštus kiaulienos gabaliukus iš tos pusės, kur sūris, pridenkite kumpiu, stipriai prispauskite jį prie kiaulienos. Dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ant kumpio, kepkite ant vidutinio karštumo ugnies apie 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Į keptuvę įmeskite ir 5–10 šalavijų lapelių.


Cukinijas plonais griežinėliais supjaustykite kombainu. Į keptuvę įpilkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir apkepkite. Tada įmeskite 5 sukapotas česnakų skilteles, įberkite druskos, pipirų, smulkiai supjaustytą aitriąją papriką ir pusę kiekio mėtų lapelių.


Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje ir nusunkite. Į lėkštę sudėkite cukinijas, ant viršaus – mėsą ir keptus šalavijų lapus, pašlakstykite balzaminio acto. Į kitą lėkštę suberkite ryžius, ant jų užpilkite lieso jogurto. Ir mėsą, ir ryžius pabarstykite likusiais mėtų lapeliais.


Pica su ožkų sūriu ir burokėliais


(2 picos)


Papločiui pagaminti reikės:

250 g miltų,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio cukraus,

30 ml alyvuogių aliejaus,

1 ¼ šaukštelio sausų mielių.

Įdarui paruošti reikės:

150–200 g ožkų sūrio,

80 g tarkuoto parmezano,

2–3 nedidelių virtų, nuluptų burokėlių,

saujelės agurklių žiedų arba sezoninių žalumynų,

šaukštelio šviežių čiobrelių,

1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus,

šaukšto balzaminio acto.



Burokėlius supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais, sudėkite į dubenį ir pašlakstykite balzaminiu actu. (Burokėlius šiam patiekalui galima ruošti taip pat, kaip ir šiltoms daržovių salotoms – kepti folijoje.)


Užmaišykite tešlą: išsijokite miltus ir mieles, suberkite druską, cukrų į didelį dubenį. Viduryje padarykite duobutę, supilkite aliejų ir 125 ml drungno vandens. Iš pradžių šakute išmaišykite, paskui švariomis rankomis suminkykite tešlą. Padėkite ją ant miltais pabarstyto darbastalio ir 5 minutes minkykite. Tada įdėkite tešlą atgal į dubenį, uždenkite drėgnu rankšluosčiu (kad nedžiūtų) ir palikite 1 val. šiltai kilti. Kiekis turėtų maždaug padvigubėti.


Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis, iškočiokite du maždaug 25 cm skersmens plonus apskritimus. Perkelkite juos ant kepimo popieriaus skardoje. (Galima kočioti iškart ant kepimo popieriaus.)


Ant picų užberkite parmezaną, pusę kiekio čiobrelių, sudėkite griežinėlais supjaustytą ožkų sūrį, ant jo – burokėlių griežinėlius.


Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 15–20 minučių, kol papločiai iškeps ir krašteliai taps traškūs.

Iš orkaitės ištrauktas picas pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, likusiais čiobreliais, agurklių žiedais arba sezoniniais žalumynais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.


Svogūnų tarta


(6 porcijos)

Tešlai paruošti reikės:

230 g sviesto,

350 g miltų,

3 kiaušinių trynių,

druskos.

Įdarui pagaminti reikės:

9–10 svogūnų,

100 g sviesto,

75 ml baltojo vyno acto,

1,5 šaukšto rudojo cukraus,

½ šaukštelio „Dižono“ garstyčių,

2 šaukštelių druskos,

50 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio,

saujelės salotų ar burokėlių lapelių.



Į virtuvinį kombainą suberkite miltus, druską, gabaliukais sukapotą sviestą iš šaldytuvo ir paruoškite trupinių masę (naudokite peiliukų antgalį). Tada po vieną įmeskite trynius. Suminkykite tešlą ir suvyniotą į plėvelę 2 val. laikykite šaldytuve.


Svogūnus nulupkite ir kuo smulkiau supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite svogūnus, uždenkite dangčiu ir patroškinkite ant nesmarkios ugnies, kol jie taps skaidrūs ir minkšti.


Tešlą iškočiokite ir įklokite į išimamu dugnu skardą banguotais kraštais (25–27 cm skersmens), peiliu padailinkite kraštus. Dugną pabadykite šakute. Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 25–30 minučių. Jeigu kepant nuo dugno iškils oro pagalvėlių, šaukšto „pilvuku“ spustelėkite jas žemyn. Iškeptą krepšelį palikite atvėsti.


Kai svogūnai bus visai minkšti, supilkite baltojo vyno actą, sudėkite garstyčias, suberkite cukrų ir druską. Nuolat maišydami kepkite dar apie 15–20 minučių, kol svogūnai ims rusvėti ir po truputį skrusti, bet ne svilti. Tada sukrėskite į krepšelį, šaukštu spustelėkite masę prie dugno, paviršių pabarstykite tarkuotu sūriu ir pipirais. Tada 10 minučių dar kepkite orkaitėje. Patiekite su žalumynais.


Nuotraukos Giedrės Barauskienės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis