Savaitgalio pietums - 6 patiekalai su aviena

Reikia pripažinti, kad aviena – ne itin populiari mūsuose mėsa, bet kas ją mėgsta, tas mėgsta labai. Yra sriubų, kurių be avienos net neverta pradėti virti, o avienos troškiniai ir kepsniai – tiesiog gurmaniškas patiekalas.

Avienos kumpis su sūrio ir žolelių įdaru

Reikės: 1,5 kg avienos kumpio be kaulo, 1 šaukštelio druskos, 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų. Įdarui paruošti: 300 g ožkų pieno sūrio, ryšelio šviežių petražolių, 2 šakelių rozmarinų, 1/2 šaukštelio džiovintų mairūnų arba raudonėlių, 50 ml grietinės, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Avieną įtrinkite druska ir pipirais. Virtuviniu kombainu sumaišykite įdaro sudedamąsias dalis, sudėkite ant ištiesto mėsos gabalo ir pamėginkite taip susukti, kad atrodytų vientisas. Įdėkite kepsnį į didelę orkaitės skardą aukštais kraštais, įpilkite šiek tiek vandens. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros ir neuždengę kepkite 1,5 valandos, vis aplaistydami išsiskyrusiomis mėsos sultimis. Išimkite iš orkaitės, uždenkite folija ir palaikykite 15 minučių. Patiekite su keptomis bulvėmis.

Kepta aviena su šalavijais ir peletrūnais

Reikės: 2 kg avių kojų mėsos, 1/4 stiklinės stambiai kapotų šviežių šalavijų lapų, 2 šaukštų stambiai kapotų peletrūnų lapų, 2 skiltelių česnakų, 1 susmulkinto svogūno, 1 šaukšto aliejaus, 2 šaukštų slyvų padažo, 1 stiklinės baltojo vyno, 1/4 stiklinės vištienos sultinio.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Nuo mėsos nupjaukite riebalus, išpjaustykite kremzles. Virtuviniu kombainu susmulkinkite šalavijų ir peletrūnų lapus, svogūną, česnakus, aliejų ir slyvų padažą. Ėrieną įtrinkite žolelių mišiniu ir sudėkite į kepimo indą aukštais kraštais. Į indą įpilkite šiek tiek vandens ir neuždengę kepkite 1 valandą ir 15 minučių. Išimkite ant virtuvinės lentutės, uždenkite folija ir šiltai palaikykite 10 minučių. Kepimo indą pastatykite ant viryklės, į išsiskyrusias sultis supilkite vyną, sultinį ir išmaišykite. Užvirinkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite 5 minutes. Kepsnį patiekite su šiuo padažu.

Aviena su džiovintomis slyvomis

Reikės: 1 kg avienos be kaulo, 150 g džiovintų slyvų, 1 šaukštelio malto cinamono, 2 svogūnų, druskos, juodųjų maltų pipirų pagal skonį, 5 juodųjų pipirų žirnelių, augalinio aliejaus. Padažui paruošti: 100 g džiovintų slyvų, 1 skiltelės česnakų, druskos ir cukraus pagal skonį, mažo žiupsnelio juodųjų maltų pipirų, 1 šaukšto brendžio.

Svogūnus susmulkinkite. Džiovintas slyvas supjaustykite nedideliais gabaliukais. Su aliejumi apkepkite svogūnus. Tada sudėkite plonais gabaliukais supjaustytą avieną, apkepkite, uždenkite dangčiu ir troškinkite 10–15 minučių. Sudėkite slyvas, suberkite cinamoną, įpilkite 100 ml vandens, uždenkite ir dar troškinkite 35 minutes. Pamaišykite, įberkite druskos, pipirų ir dar uždengę patroškinkite 10 minučių. Džiovintas slyvas, iš vakaro užpiltas nedideliu kiekiu vandens, išvirkite tame pačiame vandenyje, išimkite, sutrinkite elektriniu trintuvu ir vėl sudėkite į nuovirą. Įberkite druskos, cukraus, supilkite brendį ir maišydami trumpai pakaitinkite. Avieną patiekite su kuskusu ir slyvų padažu.

Su daržovėmis troškintas avienos kumpis

Reikės: 2 kg avienos kumpio be kaulo, 3 stiklinių mėsos sultinio, 1/2 šaukštelio malto cinamono, 1/2 šaukštelio malto muskato, 2 didelių morkų, 3 nedidelių svogūnų. Marinatui paruošti: 2 skiltelių česnakų, 1 svogūno, 3 gvazdikėlių, 1 laurų lapelio, 1/2 stiklinės cukraus, 1/2 l vynuogių acto, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Nuo kumpio nupjaustykite riebalus, plėves, įtrinkite cinamonu ir muskatais. Paruoškite marinatą: česnakus sutrinkite su druska ir pipirais. Svogūną supjaustykite griežinėliais ir sumaišykite su česnakais, cukrumi, laurų lapu, gvazdikėliais ir actu. Kumpį apipilkite marinatu ir palikite šaltai 24 valandas, retkarčiais apverskite. Išimkite iš marinato, įdėkite į troškintuvą, užpilkite marinatu ir viena stikline sultinio. Troškinkite 180 °C temperatūros orkaitėje 2 valandas. Tada supilkite likusį sultinį, sudėkite stambiai supjaustytas morkas, svogūnus ir dar troškinkite neuždengę pusę valandos. Patiekite su marinuotomis daržovėmis.

Avienos nugarinė

Reikės: 1 kg avienos nugarinės su kaulais. Marinatui paruošti: 2 šaukštų avienos prieskonių, aliejaus, 1 citrinos sulčių.

Mėsą supjaustykite taip, kad iš kiekvieno gabaliuko išlįstų kaulas. Sumaišykite marinato sudedamąsias dalis. Nusausinkite kaulų galus, mėsą ištepkite marinatu ir 2 valandas palaikykite šaldytuve. Prieš kepdami nuo mėsos paviršiaus nuvalykite prieskonių mišinį. Kepkite keptuvėje po 3 minutes iš abiejų pusių. Patiekite su troškintomis daržovėmis.

Kepti avienos šonkauliai

Reikės: 0,5 kg avienos šonkaulių, žiupsnelio druskos, 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 1 šaukštelio susmulkintų česnakų, 1 šaukšto medaus.

Sumaišykite pipirus, druską, česnakus ir medų. Šiuo mišiniu ištepkite šonkaulius. Kepkite 175 °C temperatūros orkaitėje apie 30 minučių. Taip paruoštus šonkaulius galite kepti ir ant grotelių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis