Greitai, skaniai, sočiai – pyragėlių, samosų ir tortilijų receptai

Jeigu ploni lyg popierius ryžių lakštai, Filo (phyllo) tešla arba tortiljos jums dar neragauti, tai gamindami ir skanaudami su jais paruoštus patiekalus patirsite naujų skonių bei emocijų. Šiuos paprastus valgius gaminkite patys!

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su varške ir špinatais (12 pyragėlių)

Pyragėliams paruošti reikės:
0,5 kg (1pakelio, 6 lapelių) šaldytos sluoksniuotos mielinės ar bemielės tešlos.

Įdarui pagaminti reikės:
360 g varškės (2 pakeliai),
150–200 g špinatų,
80 g kedrinių pinijų riešutėlių,
20 g sviesto,
druskos.

G. Barauskienės nuotr.

Tešlos lapelius išimkite iš pakuotės ir sudėkite atitirpti ant kepimo popieriaus į orkaitės skardas. Kiekvieną lapelį perpjaukite pusiau – turėsite 12 tešlos kvadratėlių.

Špinatus nuplaukite ir palikite apdžiūti.

Keptuvę įkaitinkite ir suberkite riešutėlius. Pamaišydami skrudinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, iki ims rusvėti. Suberkite į lėkštę.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sumeskite špinatus, užberkite truputį druskos. Pamaišydami kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol špinatai sukris. Tada įmaišykite juos ir riešutėlius į varškę.

Po 1,5–2 šaukštus varškės įdaro dėkite ant kiekvieno tešlos kvadratėlio vidurio, tešlos kampus virš įdaro sulipdykite.

Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 25 min., kol tešla gražiai ims rusvėti.

P. S. Saldų įdarą ruoškite iš 360 g varškės, uogų, konservuotų persikų, uogienės.

Ritinėliams paruošti reikės:
6 ryžių lakštų,
6 vytintos šoninės griežinėlių,
200 g lapinių salotų,
2 pomidorų arba 1 raudonos saldžios paprikos,
saujelės žalumynų (bazilikų, mėtų).

Padažui pagaminti reikės:
120 ml sojų padažo,
15 g majonezo,
1 šaukštelio žaliųjų citrinų sulčių,
1 šaukštelis sezamų aliejaus.

G. Barauskienės nuotr.

Iš pomidorų arba paprikos pašalinkite sėklas, minkštimą supjaustykite maždaug 1 cm storio juostelėmis. Salotų lapus taip pat susmulkinkite juostomis. Šoninę pakepinkite keptuvėje ant nestiprios ugnies, kad taptų traški.

Į dubenį pripilkite šilto vandens. Kelioms sekundėms pamerkite ryžių lakštą, ištraukę iškart padėkite ant didelės lėkštės, lentelės ar tiesiai ant darbastalio. Ant lakšto krašto išilgai dėkite salotų lapų, šoninės juostelę ir keletą gabaliukų pomidorų arba paprikos. Šį kraštą užlenkite ant įdaro, prilaikydami jį pirštais, kad labai neišsklistų. Tada lakštą užlenkite iš šonų ir vyniokite ritinėlį.

Padažą paruošite visas sudedamąsias dalis suplakę iki vientisos masės.

P. S. Į ritinėlius tinka įvynioti išmirkytų plonyčių ryžių makaronų.

Įdarui paruošti reikės:
250 g tarkuoto fermentinio sūrio,
4 sukapotų šviežių arba saulėje džiovintų pomidorų,
1 supjaustytos aitriosios paprikos,
1 šaukšto aliejaus tortiljoms patepti,
druskos.

G. Barauskienės nuotr.

Dubenyje sumaišykite sūrį, pomidorus, aitriąją papriką.

Ant keturių tortiljų išdalykite įdarą, paskleiskite jį, bet ne iki pat kraštų, kad kepant neištekėtų. Tada ant kiekvienos tortiljos su įdaru prispauskite po likusią tortilją. Patepkite ją aliejumi ir dėkite patepta puse žemyn į įkaitintą keptuvę su grotelėmis (tinka ir įprasta keptuvė). Kepkite maždaug 2 minutes ant vidutinio stiprumo ugnies, kad sūris ištirptų, o tortiljos neperkeptų. Patepkite viršuje esančią tortilją aliejumi ir apvertę kepkite dar 2 minutes. Iškeptas supjaustykite gabaliukais.

P. S. Tortiljas su įdaru patogu kepti perlenktas. Į jų įdarą galima įberti kapotų kalendrų ar kitokių žalumynų, kumpio, pagardinti keliais lašais citrinų sulčių.

1 pakuotė šaldytos Filo (phyllo) tešlos,
5 šaukštai ištirpinto sviesto,
2 šaukštai juodgrūdžių arba sezamų sėklų.

Įdarui paruošti reikės:
0,6 kg nuskustų ir išvirtų bulvių,
60 g šaldytų žaliųjų žirnelių,
60 g sukapoto svogūno,
½ šaukštelio garstyčių sėklų,
3 šaukštų rapsų aliejaus,
1 šaukštelio smulkiai sukapoto imbiero,
½ šaukšto maltos kalendros,
1 šaukštelio malto kumino,
¼ šaukštelio maltos aitriosios paprikos,
½ šaukštelio prieskonių mišinio „Garam Masala“,
½ šaukštelio citrinų sulčių,
saujelės sukapotų šviežių kalendrų lapelių,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

G. Barauskienės nuotr.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apie 10 sekundžių pakaitinkite garstyčių sėklas.

Sudėkite sukapotą svogūną, imbierą ir pamaišydami kepkite ant smarkios ugnies 2–3 minutes.

Suberkite atitirpintus žirnelius, prieskonius, supilkite citrinų sultis, užberkite druskos ir kepkite maždaug 2 minutes. Tada sudėkite gabaliukais susmulkintas bulves, kalendrą, užberkite druskos, pipirų ir kepkite maždaug 3 minutes.

Paimkite du lapelius tešlos (maždaug 30 x 10 cm). Likusią pridenkite drėgnu rankšluosčiu, kad nedžiūtų ir nepasidarytų trapi. Pirmąjį tešlos lapelį patepkite tirpintu sviestu, ant viršaus uždėkite antrąjį (tarp lapelių galima įdėti truputį prieskoninių žalumynų, pavyzdžiui, čiobrelių lapelių). Jį taip pat patepkite sviestu.

Ant tešlos juostos pradžios uždėkite šaukštą įdaro. Samosą sulankstykite. Visas sulankstytas samosas truputį patepkite sviestu, užberkite juodgrūdžių.

Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje, vidurinėje lentynoje, 30–35 minutes. Kepimo viduryje samosas galima apversti. Skanaukite su žalumynais.

Kaip lankstyti samosą:

G. Barauskienės nuotr.

G. Barauskienės nuotr.

G. Barauskienės nuotr.

G. Barauskienės nuotr.

G. Barauskienės nuotr.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis