6 receptai, nusprendusiems švęsti sode ar sodyboje

Pateikiame 6 receptus Jūsų šventėms, kurias nusprendėte pažymėti sode ar sodyboje. Nebijokite stebinti!

G. Barauskienės nuotr.

Karkos su kreminiu svogūnų padažu

(6 porcijos)

Reikės: 4–6 sukapotų karkų gabaliukų, 5–6 didelių svogūnų, 3–4 morkų, 3–4 šaukštų neriebios grietinėlės, 6–8 kadagių uogų, 5–6 juodųjų pipirų, 4 šaukštų aliejaus kepti, 1 šaukšto sviesto, 1 džiovintos aitriosios paprikėlės, druskos.

Kambario temperatūros karkas nuplaukite, sudėkite į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu (jo reikia tiek, kad mėsą ir morkas gerai apsemtų), suberkite kadagių uogas, sudėkite didesniais gabaliukais supjaustytas morkas. Puodą uždenkite ir virkite apie 1 val. ant nesmarkios ugnies.
Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite ir vartydami kepkite su įkaitintu aliejumi ant vidutinio karštumo ugnies, iki ims rusvėti. Į pabaigą įmaišykite sviestą, pabarstykite druska. Tada nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti. 

G. Barauskienės nuotr.

Mėsą ir morkas iš puodo išgriebkite į lėkštę, o skystį nukoškite per sietelį. Kadagių uogas ir pipirus išmeskite: jie jau atidavė mėsai savo skonį ir aromatą. Mėsą sudėkite į orkaitėje kepti tinkamą indą. Vieną morką atidėkite, o kitas kartu su svogūnais sutrinkite iki vientisos masės, supilkite į mėsos nuovirą, įmaišykite grietinėlę ir sutrupintą aitriąją papriką be sėklyčių. Paragaukite. Jei trūksta druskos ar pipirų, įberkite dar. Viską gerai išmaišykite ir užpilkite ant karkų kepimo inde, sudėkite susmulkintą atidėtą morką. Uždenkite ir pašaukite į iki 170 °C temperatūros įkaitintą orkaitę. Troškinkite dar apie 1 valandą. Baigiant indą atidenkite, kad odelė taptų traški. Patiekite su orkaitėje keptomis bulvėmis ir obuoliais.

Omletas su paprikomis ir sūriu

(2–3 porcijos)

Reikės: 4–5 kiaušinių, 2–3 nedidelių saldžiųjų paprikų, 2–3 šaukštų pieno, 2–3 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio, žiupsnelio druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, aliejaus kepti.

Paprikas nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, jeigu yra sėklų, pašalinkite. Keptuvėje įkaitintame aliejuje paprikų griežinėlius pakepinkite iš abiejų pusių. Kiaušinius su pienu ir druska šiek tiek paplakite, supilkite į aliejumi pašlakstytą indą, tinkamą kepti orkaitėje. Į plakinį sudėkite apkeptas paprikas, užberkite šviežiai maltų pipirų ir tarkuotą sūrį. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol omletas iškeps.

G. Barauskienės nuotr.

Pyragaičiai su obuoliais, karamele ir gervuogėm

(5–6 porcijos)

Reikės: 0,5 kg šaldytos mielinės sluoksniuotos tešlos, 4–5 obuolių, 140 ml grietinėlės, 50 g sviesto, 250 g cukraus, 4 šaukštų vandens, 1 šaukšto cukraus pudros, 2 šaukštų ištirpinto sviesto, stiklinės gervuogių.

Į puodą storu dugnu arba keptuvę suberkite cukrų, supilkite vandenį ir maišydami kaitinkite ant nesmarkios ugnies, iki cukrus ištirps. Tada temperatūrą padidinkite ir maišydami kaitinkite (apie 5–6 min.), kol ims burbuliuoti. 

G. Barauskienės nuotr.

Indą nuo viryklės nukelkite, įmaišykite kambario temperatūros grietinėlę ir sviestą. Dar kelias minutes pakaitinkite ant nesmarkios ugnies, tada viryklę išjunkite, o karamelę palikite kiek atvėsti.
Nuplautus obuolius supjaustykite skiltelėmis, pašalinkite sėklalizdžius.

Iš atitirpintos tešlos formele ar stikline išspauskite 6–7 cm skersmens apskritimus, sudėkite juos ant kepimo popieriaus skardoje. Ant kiekvieno tešlos apskritimo šaukštu užpilkite karamelės. Obuolių skilteles patepkite tirpintu sviestu ir sudėkite ant tešlos (kaip nuotraukoje). Kepkite iki 180–200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 min., iki tešla ims pūstis. Ištrauktus iš orkaitės pyragaičius pabarstykite cukraus pudra, uždėkite po keletą gervuogių.

Pyragas su gervuogėmis ir rikotos kremu

(6–8 porcijos)

Pagrindui paruošti reikės: 130 g sviesto, 120 g cukraus, 250 g miltų, 3 kiaušinių trynių, 2 šaukštų kakavos (99 proc.), žiupsnelio druskos.
Įdarui pagaminti reikės: 200 g rikotos, 200 ml plakamosios grietinėlės (35 proc. riebumo), 2 stiklinių gervuogių, 6 šaukštų cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus.

G. Barauskienės nuotr.

Kambario temperatūros sviestą ištrinkite iki purumo su puse kiekio cukraus, trynius – su kita puse bei druska ir įmaišykite į sviesto masę. Į ją įmaišykite miltus ir kakavą. Tešlą valandą palaikykite šaldytuve, tada išlipdykite ja 25 cm skersmens skardą išimamu dugnu. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15–20 min. Kai iškeps, palikite atvėsti. Jeigu kepant iškiltų „pagalvių“, prispauskite jas šaukštu.

Keletą uogų atidėkite kepiniui papuošti, o kitas sutrinkite su cukrumi. Grietinėlę išplakite su likusiu cukrumi bei vaniliniu cukrumi ir įmaišykite į rikotą. Dar šią masę paplakite, kad būtų vientisa.
Į atvėsusį pagrindą supilkite sutrintas gervuoges, ant viršaus šaukštu paskleiskite rikotos ir grietinėlės kremą. Papuoškite likusiomis uogomis ir valandą palaikykite šaldytuve.

Keksiukai su šokoladu, slyvomis ir riešutais

(7–8 porcijos)

Reikės: 3 kiaušinių, 120 g kambario temperatūros sviesto, 80 g cukraus, ½ šaukštelio druskos, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 250 g miltų, 1–1,5 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio cinamono, 80 ml pieno, 10 džiovintų slyvų, 3 šaukštų brendžio, 4 šaukštų grūstų migdolų, 100 g juodojo šokolado, 1–2 šaukštų grietinėlės.

G. Barauskienės nuotr.

Džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, palikite kiaurasamtyje apdžiūti. Tada šiek tiek pasmulkinkite, sudėkite į dubenėlį ir apliekite brendžiu. Tai galima padaryti prieš keletą valandų arba iš vakaro ir uždengtą dubenėlį nakčiai pastatyti į šaldytuvą.

Sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki purumo. Tada po vieną įplakite kiaušinius. Plakite, iki masė taps puri ir vientisa. Suberkite išsijotus miltus, kepimo miltelius, cinamoną bei pusę kiekio riešutų. Išmaišykite. Tada į tešlą įmaišykite pieną ir slyvas.
Tešlą išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.

Šokoladą ištirpinkite, įmaišykite grietinėlę ir šia mase apliekite atvėsusius keksiukus, apiberkite likusiais riešutais.

Apverstas vanilinis kriaušių pyragas

(5–6) porcijos

Reikės: 300–350 g sluoksniuotos mielinės tešlos, 3–4 prinokusių kriaušių, 60 g sviesto, 7–8 migdolų, 1 vanilės ankšties su sėklomis, 100 ml brendžio, 100 g rudojo cukraus, 1 kiaušinio.

Į keptuvę (maždaug 25 cm skersmens, tinkamą kepti orkaitėje) suberkite cukrų, supilkite brendį, sudėkite vanilės ankšties sėklas ir pačią ankštį. Ant nesmarkios ugnies leiskite cukrui tirpti ir nesmarkiai paruduoti. Tada įmaišykite sviestą. 

G. Barauskienės nuotr.

Nuplautas kriaušes perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklalizdžius ir kotelius. Į sėklalizdžių vietą įdėkite po migdolą ir kriaušės puselę, uždėkite ant karamelės iškiliąja puse į viršų. Šaukštu pasemkite karamelės ir užliekite ant iškiliosios kriaušių pusės.

Ant miltuoto stalo atitirpintą tešlą kočiokite iki maždaug 5–6 mm storio. Tada išpjaukite maždaug 28–30 cm skersmens apskritimą. (Pravers tokio skersmens lėkštė ar dubenėlis.) Užklokite tešlą ant kriaušių, spausdami tešlos kraštelius žemyn dugno link. Patepkite tešlą išplaktu kiaušiniu.

Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30–35 min., kol tešla ims pūstis ir rusvėti. Ištraukite iš orkaitės ir palikite 20–30 min. atvėsti. Tada uždėkite ant keptuvės lėkštę (didesnio skersmens nei keptuvė) ir į ją atsargiai išverkite kepinį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis