Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!
Taigi, žemiau pateiktas recepto variantas, kai kruopas reikia laikyti pamerktas per naktį. Bet gali atsikti, taip, kad košės užsimanytute tą pačią dieną ir laukti per naktį nenorėtute. Tada darote taip: praskalaujate kruopas šaltu vandeniu, užpilate jas vandeniu (pilkite, kad vanduo jas apsemtų daugiau nei dvigubai) ir palaikykite 10–20 min. Tada kruopas dedate į puodą kuriame virsite košę, įpilate vandens, kad kruopas apsmetų bper gerus 4–5 pirštus, užvirante vandenį, paverdate 15 min, ugnį išjungiate, puodą uždengiate ir palaikote 1–2 valandas. Ir nuo čia jau vadovaukitės receptu pateiktu žemiau. Jei trūksta vandens įpilate, kad apsemtų per 2–3 pirštus ir verdate toliau. Užtruksite 1 valandą.
Taigi, perlinių kruopų košė — labai sveikas patiekalas.
3–4 porcijos.
Košei:
0,5 kg perlinių kruopų;
3 bulvės;
stiklinė pieno;
druskos.
Mirkalui:
300 gr. šoninės/lašinukų;
1 svogūno;
2 v.š. miltų;
0,5 l pieno;
druskos, pipirų.
Kadangi kruopos yra kietos, tai jas būtina per naktį pamirkyti šaltame vandenyje, arba reiks ilgiau virti. Taigi užpilame kruopas vandeniu ir paliekame per naktį. Po nakties nupilame vandenį, praskalaujame kruopas, pilame į puodą.


Ant viršaus užpilame vandens taip, kad virš kruopų būtų per 3–4 cm, įdedame druskos ir verdame maždaug 40–50 min priklausomai nuo kruopų ir jų išbrinkimo. Per tą laiką vanduo turi nugaruoti ir kruopos išvirti — pasidaryti minkštos. Jei vandens pritrūktų, o kruopos dar nebūtų išvirusios — tiesiog jo įpilkite ir virkite toliau. Kol košė verda nuskutame ir smulkia tarka sutarkuojame bulves. Nepamirštame karts nuo karto pamaišyti košę. Po 40 min paragaujame košės.



Jei kruopos jau pakankamai minkštos, o vanduo jau beveik nugaravęs, supilame į puodą tarkius ir gerai viską išmaišome. Ant silpnos ugnies paverdame dar kokį 10 min, nepamirštame pamaišyti. Dabar supilame pieną, viską gerai išmaišome, paverdame dar pora minučių ir dedame košę į lėkštes. Kol verda košė pasidarome mirkalą.



Pakepiname šoninę ir/ar lašinukus. Kai gerai juos paspirginame ten pat pakepiname smulkintą svogūną. Jei trūksta reibalų įpilame truputį aliejaus. Pakepus svogūnui į keptuvę dedame miltus ir viską gerai išmaišome.


Kai tik išmaišome iškart pilame pieną. Kaitiname maišydami kol padažas sutirštės. Pagal skonį įberiame druskos ir pipirų.
Skanaus!