Tai, ko dar nežinojote apie makaronų kabinimą (+receptai)

Žinoma, ne ant ausų, o kabiname šaukštais, šakutėmis, lazdelėmis – kaip kam išeina. Aišku tik viena: valgome juos dažnai. Daugelis žinome gražiai skambančių itališkų makaronų ir jų patiekalų pavadinimų. Sunkiau turbūt įvardinti kinų, japonų ar tajų virtuvėse gaminamus, tačiau ir jie mums nebe naujiena. O gal?

Keliaujame į Rytus

Pasaulyje plintant Azijos virtuvei populiarėja ryžių makaronai, kvietinių miltų ramenai (ramen), kvietinių – udon, grikių – soba.

Soba

Tokie grikių miltų makaronai, kokius matome šiandien, atsirado XVII amžiuje. Tai buvo laikas, kai augo miestai, Edo (dabar – Tokijaus) gyventojų skaičius jau siekė milijoną. Miestui reikėjo daug statybininkų ir miestiečių, galinčių juos pamaitinti. Pakelėse ėmė dygti prekyvietės ir restoranai. Kai kuriuose jų patiekdavo grikių miltų makaronus. Juos virdavo, tada greit atvėsindavo šiek tiek pašildytame vandenyje, o paskui patiekdavo pintame krepšelyje. Kaip ir dabar, grikių miltų makaronus patiekdavo su padažu atskirame dubenėlyje.

Grikiai turi daug vitaminų B1 ir B2, taip pat rutino ir cholino. Vertingos medžiagos verdant ištirpsta vandenyje, bet jos nedings veltui, jeigu, laikydamiesi japonų papročio, valgyti baigsite užsigerdami vandens, kuriame virė makaronai, ir padažo mišiniu.

Udon

Makaronai udon – japonų virtuvės produktas. Jie gaminami iš kvietinių miltų, tačiau į tešlą gali būti dedama pupų ar grikių miltų. Yra daugybė udon receptų su padažais, mėsa, grybais, antiena, pupelėmis ir t. t. Dažniausiai šie makaronai dedami į sriubas.

Ramen

Ramenai – kvietiniai kinų makaronai – labiausiai išpopuliarėjo Japonijoje ir tapo nacionaliniu patiekalu, dažnai nebeturinčiu nieko bendra su kiniškais „giminaičiais“. Kinijoje ir Taivanyje jie patiekiami kaip japoniškas patiekalas. Tešla daroma sumaišius šarminį vandenį (turintį natrio ir kalio karbonato) su kvietiniais miltais. Ji išminkoma, tada formuojamos cilindrinės juostelės, kiekviena jų ištempiama į gana ilgą siūlą, tada jis sulenkiamas per pusę ir kiekviena pusė ištempiama vėl. Taip tempiama ir lenkiama daug kartų – plonesnių siūlų vis daugėja.

Ryžių makaronai

Tai vienas populiariausių produktų Azijos šalių virtuvėse, ypač Japonijoje, Kinijoje, Tailande, kur gyventojai tradiciškai vartoja daug ryžių. Šie makaronai dar vadinami stikliniais, krištoliniais, nes išvirę balti ploni makaronų siūlai tampa permatomi, skaidrūs. Jie neturi ypatingo skonio ar kvapo, tačiau neutralus skonis puikia dera su bet kokiais produktais. Ryžių makaronus labai paprasta paruošti – tereikia apipilti verdančiu vandeniu, palaikyti 5 minutes ir nusunkti per kiaurapuodį. Ryžių makaronų sudėtyje nėra cholesterolio ir gliuteno (baltymo, lėtinančio medžiagų apykaitą), todėl nekyla alerginių reakcijų, širdies ir virškinimo bėdų.

Populiariosios salotos „Funčoza“

Dėl pavadinimo – ar jis teisingas – galima ginčytis, bet juk ne tai svarbiausia. Turbūt esate ragavę šių žinomų korėjietiškų salotų. Receptas labai paprastas, pamėginkite pasigaminti.
Reikės: 300 g ryžių makaronų, 1 paprikos, 3 morkų, 1 šaukštelio acto, 3 skiltelių česnakų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos pagal skonį, mėgstamų prieskonių.

Pirmiausia stambiai sutarkuokite morkas plonais šiaudeliais, tada pabarstykite druska ir palikite 8–10 minučių. Per tą laiką išvirkite makaronus. Papriką supjaustykite kubeliais ir šiek tiek apkepkite keptuvėje su aliejumi. Dar karštus makaronus sumaišykite su morkomis, druska, prieskoniais, actu ir tik tada sudėkite papriką. Gerai išmaišykite.

Greitai paruošiami makaronai

Kalbant apie makaronus, šio skyrelio negalime praleisti. Tikriausiai bene visi žino, kaip atrodo mūsų parduotuvių lentynose esantys greitai paruošiami makaronai. Pakuotėje, be makaronų, dar randame prieskonių rinkinį ir neaiškios kilmės riebalų. Visos šios sudedamosios dalys, užpiltos karštu vandeniu, tampa makaronų patiekalu. 

Įdomu, kad pirmieji greitai paruošiami makaronai buvo kiniški E-fu, atsiradę dar XVI amžiuje Kinijoje. Tiesiog vienas virėjas apkeptus makaronus patiekdavo pašildęs karštame sultinyje. Šiuolaikiškų greitųjų makaronų sumanytojas – japonas Momofuku Ando, įkūręs kompaniją „Nissin Food Products Co., Ltd“ ir organizavęs pirmą pasaulyje makaronų „Chikin Ramen“ (vištienos skonio) gamybą. Taigi 1958 metais rugpjūčio 25 dieną naujas produktas buvo pristatytas Japonijos rinkai. Kitas svarbus pasiekimas –1971 metais šios kompanijos greitai paruošiami makaronai dedami į putplasčio puodelį „Cup Noodle“. Vėliau į puodelį imta dėti džiovintų daržovių – jos patiekalą paversdavo sriuba.

Įdomūs faktai

- 2009 metais pasaulyje buvo parduota daugiau kaip 92 milijardai greitai paruošiamų makaronų porcijų.
- Po visuomenės apklausos Japonijoje (2000 metais) paaiškėjo, kad greitai paruošiami makaronai laikomi pagrindiniu japonišku XX amžiaus išradimu. Karaokė liko antroje vietoje, o kompaktiniai diskai – tik penktoje.
- Prasidėjus greitai paruošiamų makaronų erai, jie buvo vertinami kaip išskirtinis brangus produktas ir kainavo daug daugiau nei tradiciškai paruošiami iš grikių miltų (soba) ir kvietinių miltų (udon). Dabar tokie makaronai – vieni pigiausių produktų pasaulyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis