Pravarti informacija auginantiems alaviją

Pasaulyje yra virš dviejų šimtų penkiasdešimt gėlės alavijų rūšių, o daugiausia - jų gimtinėje Afrikoje. Šie augalai būna labai įvairių dydžių: nuo kelių colių aukščio iki itin masyvių. Vieno augalo skersmuo gali pasiekti net dvi pėdas. Taip pat, daugelis šios rūšies gėlių turi gydomųjų savybių. Vienas geriausiai žinomų yra Aloe Barbadensis, dažniau vadinamas visiems pažystamu Aloe Vera pavadinimu.

Daugelis Aloe Vera prigimtį turinčių augalų yra pusiau tropiniai, labiausiai mėgsta šiltą klimatą, kuriame oras nesiekia minusinės temperatūros. Dažniausiai sodinamos arba aptinkamos Afrikoje ir Pietų Amerikoje. Tačiau nesusidarykite klaidingos nuomonės. Šis augalas gali būti tiesiog nepakeičiamas ir namuose, tiesiog jam reikia ypatingai daug šviesos. Aloe Vera auginant namuose esant palankiam vasaros orui patartina gėlę laikyti lauke. Tuomet galite sulaukti ypatingai gražių ryškiaspalvių žiedų. Kaip bebūtų keista, šių gėlių nektarą mėgsta net mažiausias paukštis- Kolibris. Jam tai vienas iš maisto šaltinių vasaros laike.

Auginimo sąlygos

Kadangi minėtasis augalas pasižymi savo sultingumu ir jį sudaro apie 95 procentai
vandens, jie yra labai neatsparūs šalčiams ir minusinei temperatūrai. Jei nusprendėte auginti Aloe Vera lauke, reikėtų surasti tokią vietą, kurioje visuomet šilta, saulėta bei vietos neužstoja šešėlis. Dirvožemis turėtų būti vidutiniškai drėgnas. Žinoma, augalai išgyvena ir esant sausenėms sąlygomis, tačiau jų naudai- nestokokite vandens. Jeigu gyvenate vidutinio klimato juostoje, gėlę reikėtų laikyti netoli lango (kad ir ant palangės), kad ji gautu pakankamai šviesos.

Kaip jau žinome, augalas dabar yra ypač populiarus, todėl jo daigų ar bent jau sėklų nesunkiai turėtumėte rasti daugelyje sodininkystės prekių parduotuvėse bei kai kuriose vaistinėse. Jei nusprendėte įsigyti daigą ar jauną gėlelę, būtų pravartu visko konkrečiai išsiklausinėti apie gėlės priežiūrą parduotuvės pardavėjo. Jei galvojate apie sėklas, neužmirškite atsiversti kitos pakuotės pusės. Šioje vietoje dažniausiai galima rasti naudingos informacijos apie augalėlio daiginimą, pirmąsias priežiūros dienas bei tolesnį auginimą bei reikiamas sąlygas. Toje vietoje dažniausiai pateikiama ne apibendrinta informacija, bet konkrečiai tai augalo rūšiai reikalingas sąlygų sąrašas.

Medicininės Aloe Vera savybės

Medicininės šio augalo savybės žinomos jau nuo labai senų laikų, užuominų galima rasti net Biblijoje. Aloe Vera tepalas buvo ir yra naudojamas gydyti nudegimams, įvairiems įpjovimams ar įbrėžimams ir išbėrimas. Taip pat gėlė gerai žinoma kaip įvairiausių kosmetikos priemonių sudedamoji dalis.

Aloe Vera sultys yra lyg klampus gelis. Jis išgaunamas nulupus augalo žievelę. Kaip jau žinome, šiandieniniame pasaulyje viskas daroma kuo pigiau ir greičiau, tad pirkdami kad ir brangų preparatą, negalite būti garantuoti, jog jame yra vien naudingosios augalo sultys. Dažniausiai pramonėje augalo niekas nelupa, o tiesiog naudoja visą lapą. Tad ne prastesnį nei vaistinėse parduodamą tepalą pasigaminti galite ir patys namuose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis