Kaip gelbėti kambarines gėles nuo neigiamo šildymo poveikio?

Kambarinės gėlės - mūsų namų puošmena. Tačiau, kai oras vis labiau šąla, o temperatūra kambariuose kyla, šiems augalams reikia skirti daugiau dėmesio. Būtent šildymo sezonas sukelia jiems šoką.

*Neperlaistyti. Sumažėjus drėgmei, dėl padidėjusio šilumos kiekio, jis turi išgarinti daugiau vandens, tad natūraliai padidėja pavojus, kad jis išdžius. Visgi, iškyla grėsmė perlaistyti augalą. Juk po nakties žemė tampa tokia sausa, o, rodos, ją reikia vėl palieti. Realiai augalų drėgnumas žiemos sezonu sumažėja trečdaliu.

Reikėtų laistyti ne patį augalą dažniau, o drėkinti orą. Dažniau purkšti lapus ir šakas. Purenkite žemę, kurioje augalas pasodintas, taip padidinsite cirkuliaciją.

Būkite atsargūs! Šioms gėlėms purškimas gali pakenkti: begonijos, margenės, pelargonijos, sanpaulijos, siningijos, gloksinijos ir kt.

*Oro drėkinimas. Kaip jau minėjome svarbu, kad oras nebūtų per sausas.

*Apsaugokite nuo didelių temperatūrų skirtumų. Nestatykite augalų arti stiklų, nes kitaip jos gali sušalti. Jei yra aukšta temperatūra, kambarį vėdinkite tik kelias minutes. Taip pat venkite statyti gėles arti radiatorių. Tačiau yra gėlių, kurioms sausas oras kaip tik patinka: sukulentais aspidistra, difenbachija, dracena, kaktusas.

*Nuvalykite dulkes. Ypatingas dėmesys turėtų būti skirtas augalų valymui nuo dulkių. Jei lapai pūkuoti, dulkes valykite sausu šepetėliu, o didelius – kempine.

*Tręškite. Žiemos metu padidėja augalų tręšimo svarba. Jas galite tręšti namuose pasidarytomis trąšomis.

SKAITYKITE:
Kavos tirščiai: komposto gaminimas
Kaip panaudoti kavos ir arbatos nuosėdas

Svarbu! Tręšimas svarbus šioms gėlėms: orchidėjos, azalijos, lapeniai, ripsaliai, ciklamenai, sanpaulijos, kalankės, strelicijos, čėrai.

Taip pat retkarčiais galima palaistyti šalta arbata, atšaldytu vandeniu, kuriame virė kiaušiniai.

*Apsaugokite nuo dažniausiai kambarines gėles užpuolančių ligų. Matyt, jis galėjo susirgti mitlige, pilkuoju puviniu, stiebų ir kitų dalių puviniu. Tuomet patartina pažeistas vietas nuplauti ir išpurkšti fungicidais.

Norint išvengti erkučių, amarų patartina lapus ir stiebus plauti šaltu vandeniu, geriausia su tabako nuoviru.

Vazonuose pastebite baltas ir geltonas apnašas, kurios tarsi primena nuosėdas? Tokiu atveju, tai gali būti druskos, kurios susikaupia dėl vandens garavimo.

Tai gali atsitikti dėl to, kad:
-laistoma kietu vandeniu;
-jau keletų metų nepersodinate gėlių ir laikote jas toje pačioje žemėje;
-per daug tręšiate.

Kaip to išvengti? Kambarines gėles liekite minkštu ar virintu vandeniu, stenkitės purenti viršutinį žemės sluoksnį, o tręšiant atidžiai laikykitės nuorodų, kurios išvardytos ant trašų pakelio.

*Daugiau šviesos. Tam gali praversti ir dirbtinis apšvietimas, tačiau prieš apsisprendžiant kur augalą statyti, pravartu žinoti, kiek šviesos jam reikia.

Rytiniai ir vakariniai langai tinka dracenoms, echmėjoms, fikusams, araukarijoms, gloksinijoms.

Šiaurinė pusė tinkama azalijoms, kaladžiams, nėrunėms, monsteroms. Šias gėlės galima laikyti ir toliau nuo langų.

Pietinė pusė tinkamiausia jukoms, kaktusams, pasifloroms, alavijams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis