Prieskoniai, kurie šaltuoju sezonu auginami ant palangės

Prieskoniai standartiškai sėjami ankstyvą pavasarį, tačiau neverta pamiršti, kad namuose ant palangės juos galima auginti ištisus metus. Bazilikas, kalendra ar petražolės – tik dalis prieskoninių žolelių, kurias pačiam užsiauginti nesunku net ir žiemos metu.

Namuose šaltuoju sezonu galima auginti įvairias prieskonines žoleles. Jei norite greitesnio rezultato, auginkite špinatus, lapinius burokėlius, kalendras, pipirnes, netgi petražoles ar baziliką. Daugelis šių žolelių prie tinkamų sąlygų užauga per kelias savaites ar dar greičiau. Be to, visas šias prieskonines žoleles galima auginti iš sėklų.

Ant palangės šaltuoju sezonu išaugs ir virtuvės klasika tapę svogūnų laiškai. Juos galima daiginti pasėjus sėklas arba tradiciniu būdu – pamerkus svogūną vandenyje.

Prieskoninės žolelės gerai veši tiek moliniuose vazonėliuose, tiek plastikiniuose ar net popieriniuose induose. Svarbu tik, kad indelio aukštis siektų 10-15 cm.

Norint sudaiginti sėklas, tereikia į indą patiesti minkšto popieriaus ar audinio, aplieti jį vandeniu ir ant viršaus sudėti sėklas. Jas galima užberti plonu žemės sluoksniu ir vėl palaistyti. Indą iki sėklų sudygimo rekomenduojama laikyti uždengtą šiltoje vietoje, reguliariai padrėkinant sėklas vandeniu.

Prieskoniai mėgsta purią žemę, todėl ruošiant dirvą sudygusių sėklų sodinimui geriausia lygiomis dalimis sumaišyti žemės kompostą ir sijoto smėlio mišinį. Apatinę vazonėlio dalį, prieš užpilant žemes, patariama iškloti poros centimetrų storio žvyro sluoksniu, tuomet supilti žemę iki vazonėlio viršaus paliekant ne daugiau nei pusę centimetro.

Svarbu užtikrinti, jog augalas gautų pakankamai saulės šviesos, todėl geriausia vazonėlius laikyti ant pietinės, pietvakarinės ar pietrytinės palangės. Jei langai eina į kitą pusę, tuomet prireikus galima naudoti dirbtinį apšvietimą. Idealu, jei jūsų virtuvės langai eina į pietinę pusę – ši patalpa geriausia, nes joje daugiausia šilumos ir drėgmės.

Prieskoniniams augalams svarbus grynas oras, todėl nebijokite vėdinti patalpą, kurioje laikote vazonėlius. Svarbu tik, kad augalai nestovėtų ant skersvėjo.

Sudygus daigeliams neverta persistengti su laistymu – užteks tai daryti kartą per savaitę, o jei žemės paviršius neišdžiūvęs – tuomet dar rečiau. Svarbu neperlaistyti, nes prieskoniams kenkia stovintis vanduo. Geriau dažniau apipurkšti lapelius kambario temperatūros vandeniu.

Paaugusius prieskonių lapelius rekomenduojama laikas nuo laiko apkarpyti. Taip augalas geriau vešės. Jei nuskintų lapelių nespėjate tuoj pat sunaudoti maistui, juos galite surišti pundeliais ir džiovinti gerai vėdinamoje bei tamsioje patalpoje. Vėliau jų atsargas laikyti sausoje patalpoje.

Parengta pagal „Fiskars“ informaciją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis