Goji uogos – kas gi tai? (1)

Daugelis iš mūsų yra bent kiek girdėję apie ne taip seniai prekyboje atsiradusias kažkokias stebuklingas uogas, vardu goji, kad tai supermaistas, sveikatos šaltinis ir t.t. Vieni jų gal jau ir ragavę, kiti gal ir ne, bet pabandyti verta. Tad kas gi tai per uogos?

Iš tiesų tai sveikos ir vitaminingos uogos, bet jos yra naujiena tik mums, o Rytuose jau tūkstančius metų jas valgo, kaip ir daugelį kitų vertingų uogų. Tad, kodėl staiga jos tapo tokios populiarios? 

Šį augalą ir jo uogas kinai vadina „goji“, bet jis turi lietuvišką pavadinimą – ožerškis. Dygliuotasis ožerškis (Lycium barbarum) Lietuvoje auginamas daugiau nei pusšimtį metų, bet tik pastaraisiais metais tapo išskirtiniu. Tad kas tai per augalas

Tai krūmas, užaugantis iki 1,5–2,5 m aukščio. Šakelės plonos, nulinkusios ir labai dygliuotos, lapai žali ir nedideli. Augalas priklauso bulvinių šeimai, tad kai birželio mėn. jis žydi, žiedai iš tiesų būna panašūs į bulvių. Antroje vasaros pusėje sunokina nedideles, 1-1,5 cm ilgio raudonas ir pailgas uogeles. Jos saldžiarūgštės, valgomos šviežios arba džiovintos, jų skonis panašus į razinų. Tai ir yra tos goji uogos Tik yra vienas „bet“.

Kininio ožerškio šakelė.
Kininio ožerškio šakelė.
Asmeninio archyvo nuotr.

Valgomas ir sveikas uogas nokina ne viena, bet dvi ožerškio rūšys: jau minėtasis dygliuotasis bei kininis ožerškis (L. chinensis). Abi rūšys natūraliai auga Kinijoje, abu krūmai labai panašūs. Tik štai visas tas „super galias“ turi ne dygliuotojo, o kininio ožerškio uogos. Nors dygliuotuojo ožerškio uogos taip pat yra valgomos, turi vitaminų ir dar keletą naudingų medžiagų, bet kiekiu ir poveikiu neprilygsta kininiam. Paprastai, kai moksliniuose straipsniuose ar reklamose vardijamos visos ypatingosios ožerškio uogų savybės, tai turima omeny kininio, o ne dygliuotojo ožerškio savybės. Tad kodėl pas mus dažniausiai parduodamos tos „prastesnės“ uogos? Pirmiausiai todėl, kad kininis ožerškis yra retesnis augalas ir jį sunkiau užauginti. Jeigu dygliuotasis ožerškis Lietuvoje neblogai auga ir dera, tai kininis pas mus beveik nežiemoja, jam čia per šalta. Kininio uogų derlius būna mažesnis ir žymiai brangesnis. Kadangi kinai abiejų ožerškio rūšių uogas vadina goji, tai neprikibsi, kad tai apgavystė, mes iš tiesų valgome goji, bet ne tas „super“, o dažniausiai paprastas dygliuotojo ožerškio uogas. Jeigu yra paklausa, tai atsiranda ir pasiūla. Na, ir kas, kad vieno augalo nuopelnai priskiriami kitam, juk tikėjimas kartais stebuklus daro, ar ne? Jokiu būdu nenoriu nuvertinti nei vieno iš abiejų ožerškio savybių, jų abiejų uogos yra vertingos, tik vieno žymiai vertingesnės ir kartais nutylėjimas iškraipo tiesą.

Ožerškių šakelės būna su trumpais, bet aštriais dygliais.
Ožerškių šakelės būna su trumpais, bet aštriais dygliais.
Asmeninio archyvo nuotr.

O kas gi slypi tose stebuklingose kininio ožerškio uogose? Uogose yra nemažas kiekis (virš 5 %) žmogui reikalingų amino rūgščių, polisacharidų, stiprinančių imuninę sistemą bei įvairių naudingų karotenoidų (zeaksantinas stiprina akis, kriptoksantinas padeda prieš laisvuosius radikalus bei kt.). Taip pat gausu ir kitų įvairių vitaminų ir mineralų. Šios uogos gydymui naudojamos virš 2000 metų kaip vienas svarbiausių vaistų tradicinėje kinų medicinoje. Jas naudojo ir tebenaudoja kraujo ir viso kūno stiprinimui, organizmo tonizavimui bei išsekimo gydymui po ligų, nuo įvairių kepenų ligų ir ypač regėjimo gerinimui. Tikrosios goji uogos lėtina senėjimą, normalizuoja kraujo spaudimą, stiprina imunitetą, gerina miegą, padeda sergant diabetu ir menopauzės metu. Jos turi ir daugiau visokių teigiamų savybių, iš kurių daugelis įrodyta ir moksliškai. Galbūt, daug kas jose dar net neatrasta. Kinijoje šios uogos vadinamos amžinos jaunystės ir ilgo gyvenimo uogomis.
Ne tik uogos, bet ir lapai, žievė bei šaknys naudojamos maistui ir gydymui. Kinijoje lapai dažnai naudojami kaip ir kitos lapinės daržovės salotoms ar troškinimui. Tik su lapais reikėtų nepersistengti, nes vis tik šis augalas priklauso bulvinių šeimai, kurioje daugelis augalų arba jų dalių yra nuodingi (juk ir tų pačių bulvių lapai ir uogos yra toksiški), tad mums, jei tik pavyktų jų užsiauginti, geriau vartoti saikingai.

Džiovintos dygliuotojo ožerškio uogos: dešinėje pusėje – natūralios, kairėje – apdorotos sieros dioksidu.
Džiovintos dygliuotojo ožerškio uogos: dešinėje pusėje – natūralios, kairėje – apdorotos sieros dioksidu.
Asmeninio archyvo nuotr.

Jei sumanysite auginti dygliuotąjį ožerškį, galite jį sodinti ir nelabai derlingoje dirvoje, svarbu, kad ji būtų neužmirkusi ir lengva, priesmėlis; auga ir druskingame pajūryje. Vietą reikia parinkti saulėtą, nes ožerškis nemėgsta pavėsio. Galima sodinti prie tinklinių tvorų ar pavėsinių, nes augalas linkęs vyniotis. Auga greitai ir kartais gamtoje galima rasti jų sulaukėjusių. Jei norėsite užsiauginti kininį, o ne dygliuotąjį ožerškį, parinkite jam ypač saulėtą ir nuo vėjų apsaugotą vietą, tam tinka ir šlaitas. Auginu šį ožerškį jau kelerius metus, kiekvieną žiemą apdangstydama eglišakėmis, tad pernai vasarą jau padovanojo pirmas kelias uogas. Ožerškių sodinukų galima įsigyti medelynuose arba užsiauginti iš nusipirktų džiovintų vaisių sėklų. 

Ir dar vienas svarbus dalykas, besirūpinantiems savo sveikata. Dabar šių uogų galima nusipirkti ne tik sveiko maisto krautuvėlėse, taip pat ir bet kuriame didesniame prekybos centre. Tik atkreipkite dėmesį į parduodamas džiovintas uogas: jeigu jos ryškiai raudonos, tai reiškia, kad buvo sudžiovintos, naudojant sieros dioksidą SO2, kuris ant maisto pakuočių žymimas kaip E220. Sieros dioksidas apsaugo maistą nuo greito gedimo ir jį dezinfekuoja, pagerina maisto spalvą ir pašviesina išdžiūvusius tamsius vaisius, todėl džiovinti vaisiai ir išsaugo natūralią ryškią spalvą jo pagalba. Visa bėda, kad SO2 turi stiprų pašalinį poveikį: dirgina skrandį, inkstus bei kepenis, sukelia aktyvumą hiperaktyviems vaikams, alergizuoja ir gali iššaukti astmos priepuolius; SO2 maiste naikina vitaminą B. Tad tarsi valgome sveikas uogas, bet jei jose yra šio E priedo, tai visas jų sveikumas yra tiesiog nubraukiamas.

Ožerškio sėklytės smulkios, aguonos grūdo didumo, jas galima iškrapštyti iš džiovintų uogų ir pasėti, jos gerai dygsta.
Ožerškio sėklytės smulkios, aguonos grūdo didumo, jas galima iškrapštyti iš džiovintų uogų ir pasėti, jos gerai dygsta.
Asmeninio archyvo nuotr.

Dar svarbu nesumaišyti ožerškio su kitu augalu, turinčiu labai panašų pavadinimą – ožekšniu. Ožekšnis yra dekoratyvinis augalas, be to, nuodingas. Teko net matyti parduodant tortus, sausainius ar tiramisu, ant kurių buvo parašyta „su ožekšnio uogomis“. Jei iš tiesų paragautumėte ožekšnio uogų, sveikatą pataisyti, ko gero, nepadėtų net ir stebuklingos ožerškio uogos goji.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis