Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?

Baklažanų daiginimo atmintinė: svarbiausi aspektai

Baklažanai – bulvinių (Solanaceae) šeimos augalas, kaip ir bulvės, pomidorai, paprikos. Paprastai esame linkę šią daržovę įsivaizduoti kaip didelį, ovalų, purpurinės spalvos augalą, tačiau iš tiesų jų gali būti baltų, žalių, geltonų ir net dryžuotų. Kviečiame plačiau susipažinti su šia daržove ir jos daigų auginimo subtilybėmis.

Trumpai apie baklažanus

Daržininkai kartais vengia sodinti šias daržoves savo šiltnamyje, dėl jų kartumo. Tačiau karčios būna tik kai kurios rūšys ir paprastai tik tuomet, jei derlius nuimamas per vėlai. Kartumo skonis baklažanuose gali būti juntamas dėl to, nes šie augalai yra susiję su tabaku (juose yra nikotinoidų, kurių kiekis skiriasi skirtinguose baklažanuose). Tad tikrai verta išbandykite keletą veislių, prieš visiškai atsisakant baklažanų sodinimo idėjos.

Apskritai yra nemažai skirtingų baklažanų veislių ir hibridų. Lietuvoje rekomenduojama auginti ankstyvas bei vidutinio ankstyvumo baklažanų veisles, kad iki rudens pirmųjų šalnų vaisiai pasiektų techninę brandą. Keli populiarūs hibridai: purpurinės spalvos Madonna F1, Black Beauty F1, Robin Gud F1, Violette F1; baltos spalvos Gretel F1, Snowy F1, White Star F1; geltonos spalvos Golden Eggs F1.

Shutterstock

Baklažanų sėklų daiginimas

Pasirinkus sėklas, jas pirmiausia galima dezinfekuoti naudojant vandenilio peroksido tirpalą (į 100 g vandens reikia įpilti 3 ml peroksido, tada pakaitinti tirpalą iki 40 laipsnių ir pamerkti į jį sėklas dešimčiai minučių). Daigams daiginti paprastai yra rekomenduojama naudoti specialų žemių mišinį įsigytą sodo prekių parduotuvėje (žinoma, sodinimo mišinį galima pasigaminti ir patiems). Svarbu, kad žemė baklažanų sėkloms sėti būtų derlinga, biri bei drėgna. Sėklas sėti reikia į nedilius durpinius arba plastikinius indelius, po vieną sėklą į vieną indelį, vėliau daigus reikia perkelti į didesnius indus.

Subėrus sodinimo mišinį į indelius, jį reikia palaistyti, tam rekomenduojama naudoti užšaldytą ir atitirpintą vandenį. Įdėjus sėklą į indelį, ją reikia užberti 0,5 cm žemių, kurias irgi prieš beriant reikia sudrėkinti. Pasėjus indelius reikia uždengti plėvele (kol sėklos nesudygo, šviesos ir deguonies nereikia). Vos pasirodžius daigams, plėvelę reikia nuimti.

Shutterstock

Baklažanų daigų priežiūra

Prižiūrint augančius daigus, svarbi yra temperatūra, drėgmė ir šviesa. Rekomenduotina skirtinga temperatūra esant skirtingom sąlygoms: optimali temperatūra saulėtą dieną – 20–24 laipsnių, apsiniaukusią dieną – 18–20 laipsnių, naktį – 14–16 laipsnių. Substrato temperatūra – 16–18 laipsnių. Baklažanai nuo kitų daigų skiriasi tuo, kad jiems reikia daug drėgmės. Patariama juos laistyti 20–24 laipsnių vandeniu pirmoje dienos pusėje. Auginant šiuos daigus taip pat yra rekomenduojama naudoti papildomą apšvietimą (tam tinka įprastinės liuminescencinės lempos). Papildomą apšvietimą reikėtų laikyti 12 val. per parą (nuo 7 iki 19 val.).

Dėmesio! Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir kovo mėnesio pabaigoje išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis

Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?