Burokėlių laikymas per žiemą

Raudonieji burokėliai raunami rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje, tad jei to nepadarėte – jau pats metas. Pateikiame patarimus, kaip juos išsaugoti per žiemą ir vieną marinavimo receptą.

Kai juos išrausite, nepamirškite nupjauti ar nusukti lapų, nukratyti žemių. Kasant patartina naudoti šakes. Tai daryti reikia kuo atsargiau, iškasus nemėtyti. Ilgesnį laiką raudonuosius burokėlius patariama laikyti nuo 0 iki 1 laipsnių temperatūroje, 90-95 proc. santykio oro drėgnumo sąlygomis. 

Svarbu, kad jie nebūtų laikomi žemesnėje temperatūroje, nes tuomet burokėliai apšals ir praras vertingąsias medžiagas, greičiau užpuls mikrobai.

Prieš dedant į dėžes ar kitaip saugant, burokėlių šakniavaisius, lengvai pradžiovinkite lauke. Tačiau neilgai, nes burokėliai greitai išgarina drėgmę, o apvytus, trumpiau išsilaikys žiemos metu.

Raudonieji burokėliai gerai išsilaiko rūsiuose arba bet kuriose vėsiose patalpose. Laikant rūsyje pravartu susluoksniuoti su švariu smėliu ir durpėmis, laikyti dėžėse.

Jei burokėlių kiekis, kurį norite išsaugoti per žiemą, yra nedidelis, tuomet sudėkite juos į polietileno maišelius, pradurkite skyles, kad burokėliai nuolat vėdintųsi.

Taupant vietą, burokėlius galite laikyti supylę į krūvas arba į dėžes, kuriose turi būti pragręžtos nedidelės skylės orui patekti. Dėžes galite sustatyti vieną ant kitos, maždaug 10-15 cm aukštyje virš grindų.

Marinuoti burokėliai su lapkočiais

Reikės: 1,5 kg burokėlių su lapkočiais.

Marinatui:

1 l vandens;
1 šaukšto druskos;
1 stiklinės acto (9 proc.);
2-3 skiltelės česnako, juodųjų pipirų žirnelių;
2 šaukštai cukraus, lauro lapų.

Paruošimas:

Burokėlius nuplaukite. Atskirkite lapkočius, pavirkite juos 3 min. pasūdytame vandenyje, po to išgriebiame ir supjaustome kubeliais. Tame pačiame vandenyje išvirkite burokėlius. Juos nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Į iškaitintus 0,5 l talpos stiklainius sudėkite burokėlių kubelius ir lapkočių gabalėlius.

Iš marinatui skirtų produktų paruoškite marinatą. Kol jis karštas, supilkite jį ant burokėlių. Pridengtus dangteliais stiklainius pasterizuokite 90°C temperatūroje 15 min. Tuomet sandariai uždarykite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis