Kaip efektyviau organizuoti tvarką virtuvėje?

Jeigu atidarytumėte virtuvės stalčius, spinteles, orkaitę ir netgi šaldytuvą vienu metu, virtuvėje laikomų daiktų skaičius galėtų lengvai nustebinti. Kadangi čia esantys daiktai nuolat naudojami, paimami ir padedami atgal, svarbu išnaudoti virtuvės talpas taip, kad galėtumėte visiškai susikoncentruoti į procesus – maisto gamybą ar valgymą, o ne įrankių ieškojimą ar desperatišką mėginimą sugrūsti maisto atsargas atgal į spintelę. Pateikiame paprastus patarimus, kaip efektyviau organizuoti tvarką jūsų spintelėse ir stalčiuose.

Prieš pradedant perorganizuoti spinteles ar prieš nusiperkant papildomų baldų, lentynėlių ar indelių, rimtai peržiūrėkite, ką iki šiol laikėte spintelėse. Kuo daugiau dalykų galite išmesti, padovanoti ar kitaip atsikratyti, tuo lengviau jums bus organizuoti tvarką.

Kai kuriuos dalykus, paprastai siejamus su virtuve, galite paprasčiausiai perkelti į ten, kur turite laisvos vietos. Kai kurie maisto ruošimo įrenginiai, pavyzdžiui, čirvinių blynų keptuvė, kuriuos naudojate labai retai, nebūtinai turi būti laikomi virtuvėje.

Jei neprisilietėte prie jų per paskutinius penkerius metus, metas pagalvoti, ar nevertėtų jų atsikratyti. Žinoma, virtuvės tvarkymasis gali jums apie šiuos prietaisus priminti iš naujo ir paskatinti jais pasinaudot, tačiau reikėtų sąžiningai sau pripažinti, jog greičiausiai jų į dienos šviesą neištrauksite vėl tiek pat laiko.

TAIP PAT SKAIYKITE:
Kaip sukurti patrauklesnę virtuvę?
Kodėl yra praktiški L formos ir tiesinės virtuvės išplanavimai?

Galbūt jums šių daiktų prireiks ateityje – gal planuojate turėti vaikų, kuriems tikrai patiktų, jei keptumėte čirvinius blynus. Tad galite pernešti šiuos daiktus į kitą patalpą – laikykite sausai ir saugiai ir atėjus metui galėsite jį panaudoti vėl. Tuo tarpu virtuvėje bus daugiau laisvos vietos.

Kai ką galite laikyti ir šaldytuve – ir šiuo atveju nekalbame apie maistą. Jei gyvenate dviese ar neišnaudojate visos šaldytuvo erdvės, galite laikyti ten plastikinius maisto konteinerius, sudėtus vienas į kitą. Tarkime, pastebėjote, kad perkate ne tiek daug maisto, kad visiškai užpildytumėte šaldytvo lentynėles – tai patogi vieta greitai paimti daiktus. Tad išnaudokite jas. Būtina prisiminti, kad nenaudojama šaldytuvo vieta turi būti lengvai prieinama, antraip kitą kartą, kai prireiks indelių, teks atkraustyti maistą.

Spintelių ir stalčių turinį geriausia organizuoti pagal tai, kaip jūs gaminate valgyti ar apskritai naudojatės virtuve. Organizuokite maisto atsargas, įrankius, prietaisus, puodus ir keptuves taip, kad tvarka kuo labiau atspindėtų jūsų ar šeimos narių įpročių logiką.

Taip pat prisiminkite, kad virtuvę geriausia zonuoti. Virtuvė paprastai skirstoma į 5 zonas – produktų laikymo zona, įrankių ir virtuvės puodų laikymo zona, plovimo zona, produktų ruošimo ir maisto gaminimo zonos. Pagrindinis patarimas – sudėliokite daiktus taip, kad tie daiktai, kuriais naudojatės dažniausiai, būtų greičiausai pasiekiami.

Pirmą kartą mėginant organizuojant virtuvę, reikėtų nusipirkti ir sudėti tiek plastikinių indelių, pakabų ar netgi papildomų spintelių kiek yra optimaliausia. Po to – nė viena daugiau. Toks iš pažiūros griežtokas nusistatymas padės jums neapsikrauti daiktais. Žinoma, išimčių visuomet yra – galbūt kilo noras išmokti gaminti geriau ir teko nusipirkti keletą papildomų įrankių ar puodų, naujų produktų arba šeima pagausėjo tiek, kad reikia daugiau maisto, tačiau dažniausiai šis metodas yra veiksmingas.

Nors ir gerai susiplanavote virtuvės tvarką, laikui bėgant natūralu, kad kas nors atsiduria kitose vietose nei buvo suplanuota iš pradžių. Tad naudinga peržiūrėti jūsų virtuvės tvarką kartą ar du per metus – priklausomai nuo to, kaip dažnai joje sukiojatės.

Jeigu radote daiktą ne toje vietoje, kur jis teoriškai „turėjo“ stovėti, pagalvokite, galbūt jūs jį padėjote ten, nes jums taip patogiau. Galbūt nuo šiol šis daiktas galėtų stovėti būtent čia? Nebijokite keisti nusistovėjusios tvarkos, jei matote neatitikimų tarp turėtų ir „yra“. Juk virtuve naudojatės jūs.

Laikykite maistą plastikiniuose induose. Miltai, makaronai, kruopos – jiems laikyti šiais laikais pigiai galima įsigyti mažų plastikinių konteinerių. Vienas iš privalumų – taip išvengsite situacijų, kai produktai pabirs bei nuolatinio rankiojimo ir valymo.

Dažniausiai jie būna iš permatomo plastiko, todėl galite aiškiai matyti, kas yra kuriame inde. Taip, makaronai maišelyje gal ir užima mažiau vietos, tačiau konteineris yra stabilus ir jeigu staiga norėsite pasiimti miltų, kurie yra užstatyti kruopų, manų ir makaronų maišeliais, daug sklandžiau tai pavyks padaryti, jei visi išvardinti produktai bus plastikiniuose induose.

***

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės prancūziškos kosmetikos gamintojos "L'Occitane" dovanų čekį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis