Paruoštukas virtuvės planavimui: pagrindiniai elementai, užtikrinantys funkcionalumą ir patogumą

Planuojant virtuvę naujame bute ar renovuojant seną butą, geriausiu atveju žinome, kokio stiliaus ar spalvų apdailos ir baldų norime, tačiau to neužtenka. Labai svarbu visų pirma išsiaiškinti, kas turi būti virtuvėje, kad ji tarnautų žmogui, o ne atvirkščiai, kad ja būtų patogu naudotis ir naudotis šia erdve pagal savo poreikius. Pasidalinsime su jumis svarbiausiais niuansais, kuriuos išsako dizaineriai, architektai ir kiti šios srities specialistai.

Virtuvės trikampio teorija

Ar žinojote, kad jei prie kriauklės norite turėti maisto smulkintuvą, kanalizacijos įvado aukštis turi būti kitoks, nei standartinis? Todėl 50 cm aukštį teks mažinti. Taip pat jei norite, kad virtuvės paviršiai būtų matiniai, turėkite omenyje, kad nuo tokių paviršių daug sunkiau nuvalyti pirštų antspaudus.

Pasak specialistų, funkcionalios virtuvės pagrindą užtikrina įgyvendinta virtuvės trikampio teorija, kurią aptarsime išsamiau. Šį ir kitus niuansus galima sužinoti bandymų ir klaidų metodu, bet geriau mokytis iš svetimų klaidų arba paklausyti specialistų patarimų ir įsirengti virtuvę taip, kad joje kasdien būtų malonu darbuotis.

Shutterstock nuotr.

Interjero dizaineriai ir baldų gamintojai sukūrė specialius terminus, kurie palengvina bendravimą su klientais, nes leidžia paaiškinti pagrindinius interjero kūrimo principus ir realizuoti juos gyvenime. Kalbant konkrečiai apie virtuvę, šioje patalpoje svarbiausias terminas yra „virtuvės trikampis“. Jį sudaro trys pagrindiniai virtuvės elementai: plautuvė, viryklė ir šaldytuvas. Virtuvės trikampis yra patalpos išplanavimo pamatas, į kurį remiasi ir architektai, ir interjero dizaineriai, taip pat ir tie žmonės, kurie virtuvę įsirenginėja savarankiškai. Jei laikysitės šių pagrindinių principų, įsirengsite patogią ir praktišką patalpą nepriklausomai nuo to, ar ji maža, ar didelė.

Virtuvės trikampis yra pagrindas. Visi žinome jausmą, kai maži gyvenimo nepatogumai po kurio laiko gali tapti didelėmis problemomis ir sukelti neigiamus jausmus. Tai galioja ir kalbant apie virtuvę – dalykai, kurie palengvina ar apsunkina mums gyvenimą, gali turėti didelės įtakos mūsų norui ar nenorui gaminti maistą. Tai labai svarbu. Žmonės, kurie kasdien neįrenginėja virtuvių, daugelio niuansų nežino. Pavyzdžiui, Lietuvos gyventojai mažai išmano virtuvės ergonomikos principus. Dizaineriai ir architektai turi paaiškinti užsakovams, kad šalia viryklės turi būti gaminimo zona, o plautuvę svarbu įrengti taip, kad ja būtų patogu naudotis ir gaminant valgį, ir po valgio.

Shutterstock nuotr.

Maisto laikymo zona

Ši zona neapsiriboja vien šaldytuvu ir šaldikliu. Šioje zonoje turi būti įrengtos ir papildomos lentynos ar spintelės, kur galima saugoti kitus maisto produktus, pavyzdžiui, kruopas, miltus, cukrų, makaronus. Kadangi šaldytuvo dureles kasdien labai daug varstome, labai svarbu, kad jis stovėtų patogioje vietoje ir kad šalia būtų paviršius, ant kurio būtų galima sudėti ištrauktus produktus. Taip pat manoma, kad produktų saugojimo zonoje patogu laikyti ir įvairius gaminimui skirtus rakandus ir techniką, pavyzdžiui, trintuvą, skrudintuvą, kavos aparatą, ledų gaminimo aparatą ir kt.

Šalia šaldytuvo patraukliai atrodo receptų knygos, kad būtų patogu patikrinti, kokių produktų yra, o kokių dar reikės nusipirkti.

Shutterstock nuotr.

Be visų išvardytų dalykų, maisto laikymo zonoje reikėtų numatyti gilesnes ir didesnes spinteles ar lentynas įvairiems indams – pradedant dubenimis, baigiant vazomis. Į mažesnius stalčius patogu susidėti įvairius virtuvės rakandus – kočėlą, žirkles, samčius ir pan.

Dizaineriai pažymi, kad apie lentynų ir stalčių dydį bei skaičių geriau nusimano tas žmogus šeimoje, kuris kasdien sukiojasi virtuvėje. Pavyzdžiui, jei šeimoje dažniausiai maistą gamina žmona, tada su ja ir reikia derinti tai, kiek vietos reikia kasdieniams produktams, technikai, įrankiams ir pan. Be to, dažnai sprendimus nulemia ir patalpos dydis. Jei virtuvė nedidelė, architektui ar dizaineriui ypač svarbu parengti tokį projektą, kad joje būtų viskas, ko reikia, ir kad joje būtų patogu šeimininkauti.

Shutterstock nuotr.

Plautuvės zona

Suprojektuoti ir įrengti plautuvės zoną yra labai atsakinga užduotis. Net ir mažiausia nepraktiška smulkmena gali gerokai sumažinti norą šeimininkauti virtuvėje.

Apie vieną tokią smulkmeną pasakoja dizainerė: „Dažnai mūsų kraštuose pastebima tendencija – neapgalvotas kanalizacijos įvadų įrengimas prieš virtuvės projekto užsakymą. Įvadai yra labai svarbus dalykas – jie turi įtakos tam, kaip virtuvė atrodys ir ar bus ergonomiška. Konkretus pavyzdys – kanalizacijos įvadas neretai būna įrengiamas 50 cm aukštyje – tai standartinis aukštis, bet jei klientas nori įsirengti maisto smulkintuvą, tada toks aukštis netiks, reikia nuleisti. Maža smulkmena, kurią žino profesionalas, bet paprastas žmogus apie tai nė nesusimąsto!“

Plautuvės (šlapioji) zona turi būti numatyta tarp šaldytuvo ir gaminimo zonos, nes čia plaunami indai, paimami švarūs indai ir naudojami visi kiti daiktai bei produktai, reikalingi maisto gaminimui. Jei į projektą įtraukta indaplovė, ji turi būti šalia plautuvės, bent jau ne toliau nuo jos nei du metrai, kitaip ja naudotis bus labai nepatogu. Kuo plautuvė bus arčiau centrinės patalpos zonos, tuo geriau.
Šalia plautuvės turi būti numatyta vieta, kur laikysite šluostes, indų plovimo priemones, rankšluosčius, popierines servetėles. O po plautuve praktiškiausia įrengti vietą šiukšliadėžėms.

Shutterstock nuotr.

Kodėl po plautuve? Nes taip bus daug patogiau skusti ką tik nuplautas daržoves, išmesti įpakavimą. Šalia šiukšliadėžių įsirenkite lentynėlę, kur laikysite valymo priemones ir kitus dalykus, kuriuos norisi paslėpti. Taip pat čia patogiausia laikyti pirkinių maišelius.

Plautuvės zonoje laikomi ir indai, todėl čia reikia įrengti spinteles, stalčius ir lentynas indams, kad būtų patogu paimti stiklines, lėkštes, puodelius ir stalo įrankius. Jei šalia plautuvės zonos yra gaminimo zona, numatykite vietą peiliams, pjaustymo lentelėms ir kitiems įrankiams.

Kalbant apie indų laikymą, labai svarbu, kad lentynos nebūtų per gilios, kitaip toli nugrūstus indus bus sunku ištraukti. Indus, kuriuos naudojate kasdien, laikykite spintelių priekyje arba ant žemesnių lentynų, o proginius, šventėms skirtus indus galite sudėti toliau, kad netrukdytų kasdienėje ruošoje.

Gaminimo zona

Viena iš svarbiausių zonų virtuvėje yra skirta maisto gaminimui. Didžiausią dalį vietos reikia skirti būtent darbo zonai. Šioje vietoje mes darbuojamės, todėl reikia užtikrinti, kad viskas būtų lengvai pasiekiama ir panaudojama. Labai svarbu užtikrinti, kad pats maisto gaminimo procesas būtų kuo komfortiškesnis, aiškina dizainerė.

Akivaizdu, kad šioje zonoje svarbiausias vaidmuo tenka orkaitei ir kaitlentei. Niekas neturi trukdyti darbui šioje zonoje, todėl šalia kaitlentės paviršiaus turi būti laisva zona, nukrauta įrankiais, be to, šalia, ištiestos rankos atstumu, turi būti stalčiai su gaminimui reikalingais įrankiais, pavyzdžiui, peiliais, samčiais ir mentelėmis. Šalia kaitlentės taip pat turi būti numatyta vieta mikrobangų krosnelei.

Shutterstock nuotr.

Šioje zonoje turėtų būti lentynos arba gilesni stalčiai laikyti puodams, prikaistuviams, keptuvėms, kepimo skardoms bei indams, sausainių formelėms ir pan. O mažesnėse lentynose ar vertikaliuose stalčiuose numatykite vietą prieskoniams – jei juos laikysite toliau nuo viryklės, gaminant maistą nebus patogu juos naudoti.

Čia pat, jei tik leidžia vieta, skirkite kokią lentyną serviravimo indų laikymui. Pavyzdžiui, sausainių piramidei, salotų serviravimo lėkštėms, padėklams ir kitiems gražiems indams, kurių kasdien galbūt labai dažnai nenaudojate.

Shutterstock nuotr.

Dizainerių patarimai

Vienas iš klausimų, kylantis visiems, kas planuoja virtuvės įrengimą, yra medžiagų pasirinkimas. Pasak dizainerių, medžiagos netiesiogiai turi įtakos funkcionalumui, kuris apima priežiūrą. Pavyzdžiui, pirštų antspaudus bus sunkiau nuvalyti nuo dažytos MDF plokštės nei nuo lakuotos, poliruotos MDF plokštės. O ant nano technologijų medžiagos pirštų antspaudų apskirtai nelieka. Be to, nano medžiaga nebijo įbrėžimų ir kitų pažeidimų. Net jei pavyksta tokią medžiagą subraižyti, ją galima atnaujinti termiškai apdorojus. Tad galvodami apie savo virtuvę, susimąstykime ir apie tai, kiek laiko mes norime skirti jos priežiūrai.

Įdomu tai, kad nuo žmogaus amžiaus nepriklauso tai, kaip jis vertins funkcionalumą – bet kokio amžiaus grupės žmogui yra svarbu, kad virtuvė būtų ergonomiška, patogi naudoti. Tendencijos skiriasi dizaino klausimais. Jauni žmonės labiau linkę rizikuoti rinkdamiesi spalvas, priimdami neįprastus sprendimus. Bet apskritai derėtų pabrėžti, kad dauguma žmonių renkasi modernią klasiką ir sprendimus, kai derinamos dvi skirtingos medžiagos ir dvi spalvos. Pavyzdžiui, klasikinis MDF profilis su lygiu šlifuotu ir lakuotu MDF paviršiumi, matiniais fasadais, medžio lukštas su išryškėjusiu medžio raštu derinamas su dažyta MDF plokšte. Vis dar aktuali tendencija virtuvėje naudoti natūralias medžiagas: medį, akmenį, stiklą.

Shutterstock nuotr.

Bet ką daryti, jei žmogus virtuvę nori įsirengti pats? Dizaineriai primygtinai pataria visų pirma kreiptis į profesionalus, bet jei tikrai neturite tokios galimybės, tada reikėtų bent jau pasikonsultuoti su profesionalu, ieškoti techninės informacijos prieinamuose šaltiniuose, žiūrėti kitų virtuvių pavyzdžius ir mėginti perprasti esminius principus. Nepamirškite apie virtuvės trikampį ir pamėginkite įvertinti, kiek vietos reikės kiekvienai grupei – maisto laikymui, indams, gaminimo įrankiams ir pan. Taip pat reikėtų įvertinti, ar pasirinktas aukštis ir gylis bus patogus, be to, atsižvelkite ir į kanalizacijos įvadus.

Virtuvės įrengimas yra sudėtingas darbas, tad prieš jo imdamiesi, atlikite išsamų tyrimą ir surinkite visą reikalingą informaciją arba patikėkite šį darbą specialistams, kurie su tokiais projektais dirba kasdien.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis