Teisinga virtuvė: kaip suderinti patogumą ir stilių

Mėgstantiesiems gaminti virtuvė tampa ir eksperimentų, ir šeimos ar draugų susibūrimų vieta, kur nesinori ieškoti kompromisų tarp praktiškumo ir stiliaus. „Domus galerijos“ ambasadorė – interjero dizainerė – Daiva Česnauskaitė pastebi, kad baltas virtuves nukonkuruoja žemės spalvos, ir pataria, kaip nesuklysti renkantis ne tik gražiai atrodančius, bet ir praktiškus stalviršius, fasadus ir kitus svarbius virtuvės atributus.

Virtuvės derinimas prie namų interjero

Pastaruoju metu interjere vyrauja eklektika – įvairių stilių visuma, tai neatskiriama ir nuo virtuvės. Skirtingų stilių derinimas suteikia galimybę susikurti unikalų, individualiam skoniui tinkamą interjerą, tačiau ekspertė atkreipia dėmesį, kad nereikėtų pamiršti ir bendros namų harmonijos. „Virtuvė yra visumos dalis, todėl ji turėtų ne išsiskirti, o papildyti namų interjerą. Griežtas derinimo taisykles įvardyti sudėtinga, tiesiog prie bendro namų interjero virtuvė gali derėti stilistiniais motyvais, dekoru, spalvomis ar faktūromis“, – sako studijos UAB „IDCONCEPT“ vadovė ir interjero dizainerė.

Baltos spalvos virtuvė praranda populiarumą. Ji užleidžia vietą žemės spalvoms; D. Česnauskaitė kaip itin populiarius išskiria melsvus, žalsvus atspalvius, juos siūlo pagyvinti metalais, pavyzdžiui, auksu, sendintu auksu, variu, arba akmens ir medžio faktūromis.

Renkantis stalviršį svarbi galimo dizaino įvairovė

Renkantis stalviršį pagrindinis dėmesys kreipiamas į jo tvirtumą ir nesudėtingą priežiūrą. „Šiuo metu Lietuvoje populiariausi plokštės „HPL Compact“ stalviršiai. Ši plokštė mėgstama, nes yra kieta, plona, palyginti su akmens masės stalviršiais, – nebrangi. Taip pat dažnai pasirenkamas dirbtinis akmuo kvarcas, jis gali imituoti natūralų marmurą ir pasižymi praktiškumu, yra kietas, galima rinktis skirtingo dizaino“, – pasakoja interjero dizainerė ir priduria, kad po stalviršiu naudojamas apšvietimas pabrėžia jo plonumą. O vientisą estetiką galima pasiekti naudojant tą pačią tekstūrą tiek spintelių durelėms, tiek stalviršiui įrengti.

Patogi turi būti ir maža, ir erdvi virtuvė

Jei virtuvės plotas nedidelis, D. Česnauskaitė pirmiausia pataria patogiai išsidėlioti buities prietaisus, o vizualiai padidinti erdvę galima pasirinkus šviesesnius, blizgančius paviršius. Nedideliame plote labiau tinka modernaus stiliaus virtuvės fasadai, jie reikalauja mažiau dėmesio nei klasikinio stiliaus.

Jei virtuvėje dažnai gaminama, ji pirmiausia turi būti patogi, o erdvioje virtuvėje atsiranda galimybė naudoti daugiau buities prietaisų, palengvinančių maisto ruošą. Kalbant apie pagrindinę buitinę techniką virtuvėje – kaitlentes ir orkaites – jos, jei tik įmanoma, montuojamos atskirai. Patogiausia, kai orkaitė įrengiama darbastalio aukštyje, kad prie jos nereikėtų lankstytis. Vis populiaresnės tampa indukcinės kaitlentės su įmontuotu gartraukiu, sugeriančiu riebalų daleles prie pat kaitlentės paviršiaus, – tokios padeda išsaugoti patalpos vientisumą, kai dominuoja baldai, o ne buitiniai prietaisai. Tai gera išeitis, jei kaitlentė yra „saloje“, nes montuojamas nuo lubų gartraukis atsidurtų akių lygyje ir trukdytų bendrauti.

Erdvės pojūtį didelėje virtuvėje padeda išsaugoti „sala“ – taip išvengiama pakabinamųjų spintelių gausos, o valgomojo zona atskiriama nuo darbinės virtuvės dalies. Mėgstamas sprendimas erdviose virtuvėse – ne tik spintelės, bet ir aukštos plačios spintos, kuriose indai, įmontuoti buitiniai prietaisai estetiškai paslepiami. Tai padeda virtuvei įsilieti į bendrą gyvenamąją erdvę.

Smulkmenos suteikia patogumo

„Domus galerijos“ ambasadorė džiaugiasi, kad Lietuvoje į virtuves noriai įsileidžiamos ne tik įdomesnės medžiagos ar spalvų deriniai, bet ir įvairios apšvietimo instaliacijos ar baldai transformeriai, kurie prireikus gali keisti savo paskirtį, pavyzdžiui, nedidelė spintelė gali virsti valgomojo stalu.

Patogi virtuvė susideda ir iš tokių smulkmenų kaip gerai apgalvoti ir suplanuoti stalčiai su neslystančiais kilimėliais ir universaliais laikikliais, kad kiekvienas daiktas turėtų savo vietą ir būtų išlaikoma tvarka.

Patogiausias stalčių suskirstymas – viršutinis siauriausias yra skirtas įrankiams, o du apatiniai tinkami laikyti tiek lėkštėms, puodams, tiek įvairiems maisto produktams ir jų indeliams. Talpiai ir patogiai sandėliuoti virtuvės reikmenis padeda lentynos su ištraukiamais mechanizmais, jose daiktai pasiekiami be didelių pastangų, nes galima prieiti iš abiejų pusių.

DOMUS GALERIJOS nuotraukos

Užsakymo nr.: PT_77661559

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis