Miego ABC: kaip išrinkti čiužinį vaikui?

Kūdikystė ir vaikystė – tai svarbiausi gyvenimo metai besiformuojantiems kaulams bei stuburui. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkant čiužinį savo atžalai, pataria Arūnas Pakamanis, specializuotų čiužinių parduotuvių „Miego centras” ekspertas.

Mitai apie kūdikių miegą

Buvo įprasta guldyti kūdikį ant kokoso pluošto čiužinio manant, jog kietas pagrindas padeda teisingai formuotis stuburui ir yra tinkamiausias augantiems kaulams.

Perskaičius keletą lietuviškų mamų forumų galima pastebėti, jog tendencija mažylius guldyti ant kokoso čiužinio išlikusi ir šiomis dienomis – jie populiariausi. Šio čiužinio populiarumą lemia ir santykinai nedidelė kaina.

Vis dėlto žema kaina neturėtų būti pagrindinis kriterijus renkant kūdikiui čiužinį. Labai svarbu išanalizuoti čiužinio sudėtį, netgi jį pauostyti. To priežastis paprasta – nors kokoso plokštė natūrali, tačiau ji klijuojama su klijais. Kokie klijai naudojami priklauso nuo gamintojo, taigi reikėtų įsitikinti, ar čiužinys bekvapis ir nekenksmingas.

Norintiems išbandyti dvipusį kokosinį-grikinį čiužinį derėtų žinoti, kad kūdikį paguldžius ant grikinės pusės, ji susiguli. Tokį čiužinį reikia nuolatos (po kiekvieno miegojimo) purenti, kitu atveju jis liks įdubęs ir nelygus – gali pakenkti kūdikio stuburui.

Remiantis naujausiais tyrimais, vaikų gydytojai, kineziterapeutai ir miego specialistai vieningai teigia, kad vis dėlto kietas čiužinys mažyliui nėra gerai. Augančiam vaikui tinkamiausi patogūs – nei per minkšti, nei per kieti – čiužiniai, kurie pakėlus kūdikį iš lovytės lygiai „atsistato“.


Kaip išvengti nelaimingų atsitikimų ir alergijų

Baimė, jog miegodamas kūdikis apsivertęs ant pilvo ir įspaudęs veiduką į minkštą čiužinį pristigs oro – nepagrįsta. Šiuolaikiniai čiužiniai yra gaminami su itin gera ventiliacija, negilūs. Tose zonose, kuriose yra kūdikio galva, gamintojai padaro specialius oro kanalus arba skyles kvėpavimui – oras lengvai cirkuliuoja, taigi baimintis nereikėtų.

Mažyliams rekomenduojami pakankamai tvirti poliuretaniniai čiužiniai, kurie yra sertifikuoti bei patvirtinti laboratorijose: neturi kenksmingų emisijų, nekenkia kvėpavimo takams. Čiužinio užvalkalas – minkštesnis už patį čiužinį ir lengvai skalbiamas namuose. Tėveliams, siekiantiems dar didesnio komforto mažyliui, rekomenduojama rinktis čiužinuką su plonu viskoelastinės medžiagos sluoksniu, kuris pripažįstamas kaip itin geras spendimas kraujotakai – padengus čiužinį šia medžiaga, jis išlieka nei per kietas, nei per minkštas.

Renkant čiužinį reikėtų atsižvelgti ir į jo storumą – kūdikio čiužinys turėtų būti iki 10 cm. Įsigijus storesnį, padidėja rizika, kad paaugęs mažylis atsistojęs lovytėje tiesiog iš jos išlips.

Jei lovytę su čiužiniu padovanojo

Dažnai susiduriama su situacija, kad giminaičiai ar draugai susilaukusiems mažylio „perleidžia“ savo vaiko lovytę kartu su čiužiniu. Draugams gavusiems tokią dovaną iškyla klausimas, ar kito vaiko čiužinį galima naudoti?

Atsakymas į šį klausimą paprastas – čiužinį naudoti galima. Tačiau prieš naudojimą reikia įsitikinti ar jis tinkamas: ar prieš tai naudojęs vaikas nesirgo jokiomis ligomis, ar nėra vizualių čiužinio pakitimų (iškilimų, įdubimų ir pan.), ar čiužinio užvalkalas nuimamas. Įsitikinus, jog viskas tvarkoje, čiužinio užvalkalą reikėtų išskalbti ir tuomet drąsiai galima migdyti savo mažylį.

Ar 3 m. vaikui tinka suaugusiojo čiužinys?

Vaikui paaugus – kūdikio čiužinys tampa per mažas ir nepatogus. Tai laikotarpis, kai tėvai susiduria su problema – dažnam iškyla klausimas, ar vaikui geriau pirkti čiužinį, tinkamą naudoti iki paauglystės, ar suaugusio čiužinį, kuris bus tinkamas dar ir sulaukus pilnametystės?

Suaugusio čiužinys – nemaža investicija. Paprastai jis yra bent du kartus brangesnis nei vaikiškas. Kainos skirtumo priežastys paprastos: suaugusio čiužiniai turi specialias zonas, kurios skirtos didesniam svoriui amortizuoti, ir yra storesni – gamyboje sunaudojama daugiau medžiagų.
Specialistai ūgtelėjusiems vaikams rekomenduoja pirkti vidutinio kietumo poliuretaninį čiužinį, specialiai pritaikytą vaikams nuo trejų iki dešimties-dvylikos metų. Šie čiužiniai tvirti, ilgaamžiai ir pakankamai elastingi.

Tinkamas čiužinys – mažiau rizikos

Šie vaikiški, poliuretaniniai čiužiniai turi keletą pranašumų prieš spyruoklinius. Visų pirma, vaikams ant jo nėra taip smagu šokinėti, jis nespyruokliuoja – taigi sumažinsite nelaimingų atsitikimų namuose riziką. Antra labai svari priežastis – poliuretaniniuose čiužiniuose nesikaupia dulkių erkutės, todėl sumažėja alergijų rizika.

Tik nepamirškite pasirinkti tinkamo čiužinio užvalkalo. Jis turėtų būti antialerginis, antibakterinis, pagamintas iš kuo natūralesnių medžiagų. Primename, kad čiužinio pasirinkimas priklauso ir nuo turimos lovos pagrindo – geriausia „kvėpuojanti“ lova ant kojelių, be stalčių ar uždaro pagrindo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis