Kavamedis – praktiška namų puošmena (3 gardžios kavos receptai)

Bene kiekvieno iš mūsų rytas prasideda aromatingu kavos puodeliu. Tačiau kavos pupelių visai nebūtina nuolat ieškoti parduotuvėje, namuose užsiauginti kavamedį – visai nesunku.

Kavamedis mėgsta šviesą ir šilumą. Ypatingai jo auginimui svarbus ir šviežias drėgnas oras, tad patyrę kavamedžių augintojai šį augalą patarią kuo dažniau drėkinti ir laistyti. Tai padeda jam kuo greičiau augti ir apsaugo nuo kenkėjų. Tinkamai prižiūrimas kavamedis pražysta vasarą, jo žiedai – balti arba kreminės spalvos, kvapas panašus į pakalnučių. Iš žiedų užsimezga vaisiai, kurie primena raudonas uogas. Jų viduje, po minkštimu ir yra sėklų, vadinamų kavos pupelėmis.

Norint užsiauginti kavamedį namuose, visų pirma reikia pasirinkti tinkamas sėklas. Jų galima įsigyti specialiose parduotuvėse arba iš kavamedžius auginančių pažįstamų. Šviežias sėklas reikia mirkyti drungname vandenyje, vėliau jas įdėti į vazonėlį su durpinga ir minkšta žeme. Kavamedžiai nereiklūs dirvai. Jiems tinka silpnai rūgštus substratas, trąšas patariama naudoti organines arba mineralines. Pirmieji daigeliai turėtų pasirodyti po 13 mėnesių.

Tinkamiausia vieta kavamedžiui augti – pietinė, pietrytinė ar pietvakarinė pusė, tačiau augalas neturi stovėti ten, kur jį pasiektų tiesioginiai saulės spinduliai, optimali temperatūra – ne daugiau 22 laipsnių, ir ne mažiau 15 laipsnių. Augalo negalima dažnai sukinėti ar statyti vietoje, kur yra skersvėjis – jis numes lapus, pagels ir liausis žydėjęs.

Šaltuoju metų laiku augalą derėtų mažiau laistyti, palikti ramiai peržiemoti, nes dažnai laistant, gali nupūti jo šaknys. Po žiemos, kas antrus metus (vėliau kas keturis) kavamedį patariama persodinti.
Kavai daryti tinkamos pupelės ant augalo išaugs tik po kelių metų. Taip galima subrandinti iki 500 g pupelių per metus.

Kavos receptai:

Pavasario pagunda

Sudėtis:

• 1 vanilinių ledų kaušelis;
• ½ arbatinio šaukštelio kakavos;
• 1 arbatinis šaukštelis cukraus;
• 3 šaukšteliai ananasų sulčių;
• 1 kavos porcija.

Paruošimas:

Pasaldinkite kavą, įdėkite kakavos, atšaldykite šaldytuve. Suplakite ledus, ananasų sultis ir kavą iki putų ir užpilkite šaldytos kavos mišiniu.

Ledinė šokoladinė kava

Sudėtis:

• 1,5 puodelio šaltos kavos;
• 0,5 puodelio šokoladinio sirupo; 
• 1,5 puodelio šokoladinių ledų;
• susmulkintas ledas.

Paruošimas:

Sumaišykite ledus ir sirupą. Paruoštą kavą atvėsinkite. Sumaišykite ingridientus, įdėkite smulkintų ledukų.

Vasariškas skonis

Sudėtis:

• ¼ arbatinio šaukštelio vanilė ekstrakto;
• ¼ arbatinio šaukštelio apelsino ekstrakto;
• ¼ arbatinio šaukštelio kokoso ekstrakto;
• 1 puodelis mėgiamos kavos.

Paruošimas:

Ekstraktus ištirpinkite karštoje kavoje. Viską atšaldykite, suplakite. Patiekti su ledukais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis