240 kv.m. namas Neries pakrantėje: veto baltoms sienoms

Pastaruosius keletą metų vyravęs skandinaviškas minimalizmas pamažu užleidžia vietą spalvoms. Apie tai galima spręsti iš pasaulinėse baldų parodose ryškėjančių dizaino tendencijų ir šio sezono gamintojų kolekcijų. Apie tai – naujasis dizainerės Audronės Litinskienės projektas: jos kurto namo interjero šeimininkai nuo pat pradžių paskelbė veto baltoms sienoms.

Daug keliaujanti, kurį laiką už Lietuvos ribų gyvenusi Olgos ir Sergejaus šeima, neseniai įsikūrusi gražioje vietoje Neries pakrantėje, netoli Vilniaus naujai pastatytame gyvenamajame name, jau nuo pat pradžių turėjo gan aiškią namų viziją. Vaikus jau užauginusiems šeimininkams buvo svarbu ramybė, jaukumas, estetika bei praktiškumas, ir šių sąvokų su balta spalva jie nesiejo. Interjero projektuoti pakviesta dizainerė Audronė Litinskienė prieš imdamasi vidinių erdvių dekoravimo darbų, turėjo atsižvelgti ne tik į šeimininkų veto baltoms sienoms, bet ir į jau buvusią projekto dalį – dideliame pakrantės sklype pastatytą šiuolaikiškos architektūros maždaug 240 m² ploto vienaukštį namą su jau sudėliotomis funkcinėmis zonomis. Nuosaikaus dizaino, šiuolaikiškos architektūros, medžio elementais dekoruotas pastato fasadas, ramus gamtos peizažas ir pro pat sklypą tekanti Neris padiktavo pagrindinę interjero stilistinę idėją.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Erdviame vienaaukščio namo kieme puikai jaučiasi ir šeimininkų numylėtinis, linksmasis biglis Sioma.

Siekiant vientisumo su gyvenamąją erdvę supančia aplinka, būdingo bet kokiam sėkmingam ir išbaigtam projektui, ir, šeimininkų pageidavimu, vengiant baltos spalvos, namo interjerui dekoruoti parinkta moderni natūralumo tematika – grynos, tikros medžiagos, aiškios estetiškos formos, minkštos ryškios faktūros, jaukus žemės tonų koloritas, o šią kompoziciją užbaigia komforto ir praktiškumo aspektai. Nenusakomo pilkšvai rusvo sienų kolorito fone, keičiančio atspalvį priklausomai nuo apšvietimo, ypač jaukiai atrodo svetainės poilsio zona: ant minkšto ilgaplaukio kilimo įkomponuotas šviesiu gobelenu aptrauktas minkštasis kampas, atsuktas į subtiliais pilkais atspalviais dekoruotą židinio sienelę.

A. Narmonto nuotr.

Prigesintų žemės tonų interjerą projekto autorė pagyvino subtiliais ryškesniais akcentais – faktūrišku rašalo spalvos mėlynumo kilimu, blizgiu terakotos pagalvėlių gobelenu, išraiškingos tekstūros šviesiomis užuolaidomis.

A. Narmonto nuotr.

Svetainės poilsio zona nukreipta į lakoniško dizaino funkcionalią židinio sienelę – joje Audronė ne tik sumontavo židinį, bet ir suprojektavo malkoms bei smulkmenoms susidėti skirtas nišas. Siekiant ją vizualiai išskirti iš bendros plokštumos, dalis sienos nudažyta tamsesniu pilku atspalviu.
A. Narmonto nuotr.

Spalvinę poilsio zonos kompoziciją paįvairina stilingas akcentas – prie židinio jaukiai įkomponuotas plastiškų formų blizgaus veliūro audiniu aptrauktas mėlynas fotelis.

A. Narmonto nuotr.

Praktiškas sprendimas
Nedidelė atvira lentynėlė, pastatyta prie sofos krašto, – praktiškas ir funkcionalus elementas: joje galima tvarkingai susidėti laikraščius, žurnalus ir knygas, o ant viršaus – įkomponuoti šviestuvą arba paviršių naudoti kaip stalelį puodeliui pasidėti.

Konstrukcinė sija su laikančiosiomis kolonomis skiria pagrindinį kambarį į dvi dalis: vienoje jo pusėje suformuota svetainės zona, o kitoje – virtuvės ir valgomojo erdvė. Mėgstantiems gaminti namie ir dažnai sulaukiantiems svečių šeimininkams ši zona buvo itin svarbi, todėl interjero projekto autorė jos funkcionalumui skyrė ypatingą dėmesį. Pagrindinė darbo zona buvo suprojektuota palei ilgąją sieną su siauru ilgu langu – tokį sprendimą padiktavo namo architektūra. Uždaros spintos su įmontuota buitine technika ir vieta produktams saugoti suprojektuotos palei galinę sieną. Svarbiausias šios zonos akcentas įkomponuotas pačiame virtuvės centre. Juodas, matinio, malonaus liesti paviršiaus masyvus kelių lygių virtuvės „salos“ kubas atlieka ne vieną funkciją: čia yra didelis darbo paviršius, baro tipo stalas, stalčiai ir lentynos daiktams laikyti.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Norėdama, kad virtuvės patalpa būtų ne tik praktiška, bet ir estetiška, dizainerė spintų fasadams parinko itin plonas išraiškingos ąžuolo faktūros plokštes, subtiliai pakartojančias stilistinę viso interjero koncepciją, o prie jų priderino baro paviršiaus ir valgomojo stalo medžiagą.

A. Narmonto nuotr.

Prie „salos“ konstrukcijos, sukurdamas išraiškingą spalvų ir faktūrų kontrastą, prisišlieja stilingas valgomojo stalas su natūralaus ąžuolo stalviršiu ir patogiomis, interjero spalvinę gamą pakartojančiomis italų dizaino kėdėmis.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Subtiliais raštais margintos akmens masės plytelės, išklijuotos centrinėje virtuvės dalyje, atrodo tarsi pilko kolorito klasikinio dizaino kilimas.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Vienaukštį pastatą į dvi dalis – reprezentacinę ir privačiąją – skiria erdvus prieškambaris, kartu jungiantis ir skirtingas sklypo dalis: per jį iš priekinio kiemo galima patekti tiesiai į vidiniame kieme įrengtą didelę ir jaukią terasą su vaizdu į upę. Šios patalpos grindims kloti dizainerė parinko itin praktišką akmens masės plytelių dangą. Norėdama pagyvinti didelę, baldais neapstatytą grindų plokštumą ir erdvei suteikti puošnumo, grindų centre įterpė raštuotų tos pačios kolekcijos plytelių – iš jų buvo sudėliotas margintą kilimą primenantis piešinys. Palei vieną prieškambario sieną architektė įkomponavo stilingą konsolę, ant kurios sudėliotos šeimininkų prigimtį ir gyvenimo būdą atspindinčios detalės: improvizuota septynšakė menora, paveikslai iš kelionės po Balio salą, išsaugoti antikvariniai laikraščiai.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Iš prieškambario ilgas siauras koridorius veda į privačiuosius šeimininkų kambarius. Norėdama šiai erdvei suteikti gyvenamosios patalpos įspūdį, dizainerė palei vieną sieną suprojektavo dekoratyvią konsolę su stilingų šviestuvų kompozicija. Kad priešinga siena neatrodytų nuobodi, buvo sumontuota iškilusi balta, sienų lipduku dekoruota plokštuma, po kuria paslėptas LED apšvietimas.

A. Narmonto nuotr.

Dekoro idėja
Svečių higienos kambarėlyje virš originalaus dizaino praustuvo spintelės nelygiai sukabinti skirtingo dydžio netaisyklingų aptakių formų veidrodžiai primena vandens lašus ir pakartoja pagrindinę gamtos tematikos interjero idėją.

Ilgasis koridorius atsiremia į duris, už kurių – erdvi šeimininkų privačioji zona. Čia įrengtas jaukus miegamasis, greta kurio vienoje pusėje suprojektuotas didelis vonios kambarys, o kitoje – patogi drabužinė. Šiai zonai dekoruoti projekto autorė specialiai rinko faktūriškas, jaukias, malonias liesti medžiagas – net pagrindinę sieną puošiantys ramaus pilko kolorito tapetai atrodo tarsi minkštas faktūriškas audinys, prie kurio dera ir švelnus ilgo plauko blizgus kilimas, ir violetinis veliūrinės lovos atspalvis, ir medžio faktūros elementai.

A. Narmonto nuotr.

Ilga prie sienos pritvirtinta medinė konsolė paįvairina kambario architektūrą ir atlieka funkcinę paskirtį.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Baltų sienų veto galioja ir šeimininkų miegamajame: kamputyje užklijuotas lipdukas su subtiliu prancūzišku užrašu vizualiai užmaskuoja baltos spalvos sterilumą.

Vyraujantis pilkas koloritas iš miegamojo perkeliamas į erdvų vonios kambarį su dideliu langu. Jam dekoruoti dizainerė parinko kelių tonų nenuobodžios šešiakampio formos akmens masės plyteles, kurias, tarpusavyje derindama skirtingus atspalvius, dėliojo tarsi mozaiką. Toks sprendimas padėjo vizualiai paįvairinti dideles pilkas plokštumas, sukurti dinamiškos erdvės pojūtį ir kartu išsaugoti pagrindinę spalvinę liniją.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Modernioje monochrominio kolorito vonios kambario erdvėje išraiškingai suskamba egzotiškų formų užuominos.

A. Narmonto nuotr.

Dideliame vonios kambaryje sukurta komfortiška aplinka, patenkinanti visus šeimininkų poreikius.

Nors namas projektuotas dviem žmonėms, atskiras svečių kambarys buvo būtina sąlyga – čia gali apsistoti į svečius atvažiavę jau savarankiškai gyvenantys poros vaikai, o, kai svečių nėra, šis kambarys tampa patogiu darbo kampeliu. Atsižvelgiant į tai parinktos ir apdailos medžiagos bei vyraujantis koloritas. Pagrindinė siena išklijuota solidžių tamsių atspalvių languoto rašto audinio faktūros tapetais – toks spalvinis sprendimas padeda susikaupti ir neerzina. Palei visą kitą sieną pastatyta atvirų ir uždarų spintų konstrukcija tarnauja kaip patogi biblioteka, o joje įterptas darbo stalas – tinkama vieta prisėsti su kompiuteriu.

A. Narmonto nuotr.

Interjere ryškus spalvų ir faktūrų žaismas: pagrindinė siena išklijuota languotą audinį primenančiais faktūriškais tapetais, o juos tarsi atkartoja „tekstilinė“ spintelių fasadų apdaila.

A. Narmonto nuotr.

Įdomus sprendimas
Netaisyklingai išdėlioti į lubas įterpti šveistuvai kontrastuoja su tvarkingomis lentynų konstrukcijos linijomis ir šiai rimtai, santūriai dekoruotai erdvei suteikia žaismingumo.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Kaip ir visame interjere, minkštieji svečių-darbo kambario baldai išsiskiria švelniais, maloniais liesti santūrių žemės atspalvių gobelenais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis