Butas Gedimino prospekte, kurio vien remontas kainavo 2,5 mln. Lt

Tris aukštus jungiantis butas, kuriame yra įrengtas asmeninis liftas, keturi atskiri miegamieji, tiek pat vonios kambarių, o pakilus į trečiąjį apartamentų aukštą akis džiugina autentiška 8 metrų aukščio kupolo formos erdvė – štai tokie apartamentai parduodami pačiame Vilniaus centre. Gyventi tokiame būste, matyt, norėtų kiekvienas mirtingasis, tačiau prabanga pasižymintis būstas vis dar laukia pirkėjų.

Prestižinėje Vilniaus vietoje – Gedimino pr. esantis butas įkurtas buvusiame viešbutyje, kurį daugiau nei prieš šimtmetį suprojektavo architektas Tadeušas Rostvorovskis. Virš pastato buvo iškelta Šv. Jurgio skulptūra, vaizduojanti šv. Jurgį, raitą ant žirgo, ilga ietimi duriantį drakoną. Po 2004-2005 m. viešbučio rekonstrukcijos, kurią atliko architektas Algimantas Nasvytis, pirmuose trijuose aukštuose įsikūrė prabangi prekybos galerija „Grand Duke Palace“, ketvirtajame – septintajame suprojektuoti apartamentai.

Juntama ispaniška dvasia

Dabartinę apartamentų išvaizdą kūrė Asta ir Artūras Imbrasai, kartu dirbantys jau 25-ius metus. Kadangi apartamentų savininkas – ispanas, buvo siekiama sukurti ispaniškos dvasios būstą. Kuriant interjerą buvo stengtasi atkurti 19 a. pabaigoje Vilniuje naudotus dekorus. Laiptų, durų dizainas irgi atkartoja tų laikų vilniečių meistrų naudotas apdailos medžiagas, dalis baldų yra antikvariniai.

Pasak A. Imbraso, pirmą kartą įžengus į patalpas, jos tikrai atrodė baisiai. „Tačiau kažkokio ypatingo nerimo nebuvo, gal tik išskyrus kupolo erdvę, nes nelabai buvo aišku, kokią funkciją ten darysime su klientu. Visą kupolo erdvę nusprendėme palikti, dabar ten suprojektuota pagrindinė svetainė“, - pasakojo architektas.

Pasak jo, pastato įrengimas užtruko pusantrų metų ir kainavo apie 2,5 milijono litų. Jau minėtas liftas buvo numatytas pradiniame pastato projekte, nes to norėjo klientas.

„Būstas išskirtinis tuo, kad Gedimino prospekte tokių butų po kupolu nėra daug. Jo erdvės tikrai unikalios. Didžiuojamės tuo, kad pavyko suvaldyti erdves ir butas, nors jo dydis apie 330 kv. m, bet jis yra jaukus ir patogus. Klientas gyvena Ispanijoje, jo pageidavimas buvo sukurti ispanišką šiltą interjerą. Manau kad pavyko, nes klientas buvo labai patenkintas, tapome draugais“, - apie būsto privalumus pasakojo jį projektavęs architektas.

Pirmajame aukšte įrengtas erdvus holas, svečių tualetas bei drabužinė. Antrajame aukšte – svetainė, kuri yra sujungta su virtuvės bei valgomojo zonomis. Už jų privačios erdvės – šeimininkų miegamasis kartu su vonios kambariu, dar 3 miegamieji ir 2 vonios kambariai, drabužinė, skalbimo/ lyginimo patalpa. Trečiame aukšte įrengta prašmatni poilsio ir laisvalaikio erdvė. Pro apartamentų langus atsiveria tiek Gedimino prospekto, tiek ir vidinio kiemelio vaizdai. Gyventojų patogumui požeminiame garaže įrengtos dvi automobilių stovėjimo aikštelės, visą parą budi apsauga.

Tinka ir vakarėliams, ir šeimai

Pasak butą parduodančios kompanijos „Baltic Sotheby's International Realty” darbuotojos, atsakingos už nuomą ir pardavimus Egidijos Bružienės, paprastai tokiais butais domisi pasiturintys Lietuvos bei užsienio piliečiai, ypatingai kaimyninių rytų (Rusijos, Baltarusijos, Kazachstano) šalių gyventojai, užsienio šalių ambasados bei tarptautinių kompanijų atstovybės.

„Šis būstas aktualus ieškantiems alternatyvos privačiam namui – dėl saugumo ir/arba dėl centrinės miesto lokacijos. Konkrečiai šie apartamentai tinkami ir vakarėliams, taip pat tiek ramiam, tiek ir aktyviam šeimos, mėgstančios priėmimus, gyvenimui. Taip pat šis būstas patrauklus pasirinkimas, norintiems sėkmingai ir saugiai investuoti į nekilnojamąjį turtą, kadangi prabangus nekilnojamas turtas mažiausiai nuvertėja krizės metu bei jo kaina greičiausiai pakyla, atsigavus ekonomikai“, - pasakojo E. Bružienė.

Pasak jos, „klientai paprastai ieško aukštesnės kokybės, geresnio energetinio efektyvumo (mažesnių šildymo kaštų), istoriją, išskirtinumą turinčio ir nenuvertėjančio turto. Situacija iš esmės pasikeitusi ir žmonės nebeperka būsto iš popierinių brėžinių ar vystytojams tik pradėjus kasti projekto pamatus – pirkėjas šiandien nori būti garantuotas projekto užbaigimu, pilnu infrastruktūros (gerbūvio) sutvarkymu bei suteikiamomis būsto garantijomis.“

Šių apartamentų vertė siekia kelis milijonus eurų. Nors konkrečios sumos pardavėjai nepanori įvardyti, jie teigia, kad kaina yra analogiška prabangaus namo prestižiniame rajone kainai.

Pasiūla išliks tol, kol jausis paklausa

Tačiau, pasak bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovo Mariaus Čiulados, tokių butų kainos dažnai būna nepelnytai padidintos. Specialisto teigimu, paprastai 1 kvadratinis metras senamiestyje esančio pakankamai geria įrengto buto kainuoja 8 tūkstančius litų. Tačiau tokio tipo bute kainos neretai išauga net kelis kartus.

„Tai nėra didelė rinka, tačiau nėra ir katastrofiškai maža. Prabangių butų senamiestyje rastumėme keliasdešimt. Tiesa, tokį butą visada sunku parduoti, nes klientas susiduria su didelėmis problemomis. Pasiūla nėra didelė, tad žmogus negali apžiūrėti penkių ar dešimties panašių būstų. Dažnai ir savininkai nenoriai įsileidžia, nes nepageidauja žioplinėjančių turistų. Pirkėjas taip pat nenori įvardyti, kad ieško kažko panašaus ir pageidauja likti inkognito, kad vėliau nebūtų paskalų, kas toks ir kiek būstui išleido“, - apie prabangių butų pardavimą kalbėjo M. Čiulada.

Pasak jo, į įmonę „Ober-Haus“ dėl prabangių butų kreipiasi maždaug vienas žmogus per ketvirtį metų. Anksčiau tai būdavo išskirtinai užsieniečiai, tačiau dabar padaugėjo lietuvių ir mišrios tautybės porų.

„Tokių butų paklausa yra. Žmonės vienaip ar kitaip uždirba tuos pinigus ir nenori eilinio būsto, nori kažko tokio, ko kiti neturi. Lygiai taip pat yra ir su prabangiais automobiliais. Klausimas, ar jų tikrai reikia, tačiau rinka egzistuoja. Yra mašinų su 5 litrų varikliu ir vis atsiranda tų, kurie jas nuperka, nes tai yra statuso, prabangos ir visuomeninės padėties įrodymas. Taip pat ir su būstu. Ieškoma įvaizdžio ir jiems visai nesvarbu, kad teks permokėti, nes jie gali sau tai leisti“, - konstatavo M. Čiulada.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis